Premier se je ob obisku pediatrične klinike srečal tudi z nekaterimi otroki in starši, ki so to želeli, pa tudi predstavnico društva staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Foto: Katja Kodba/STA
Premier se je ob obisku pediatrične klinike srečal tudi z nekaterimi otroki in starši, ki so to želeli, pa tudi predstavnico društva staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Foto: Katja Kodba/STA

Ob oddelku za kardiologijo je premier Robert Golob obiskal tudi oddelek za intenzivno terapijo otrok in se seznanil z razmerami na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. "Vsakič, ko pride človek na pediatrično kliniko, je vedno najprej pretresen, ko vidi mala nemočna bitja in starše ob njih. Hkrati pa vedno vidi tudi žarek upanja, ki ga dobi, ko se pogovarja – tako s starši kot z otroki in zdravniki ter medicinskimi sestrami," je po obisku dejal premier.

Pediatrično kliniko je Golob označil za eno od vrhunskih zdravstvenih institucij v državi in pojasnil, da je bil namen obiska seznanitev z razmerami za delo. "Pogovori so potekali v več smeri, tudi kako lahko pomagamo kot vlada in ministrstvo, da bi klinika lažje dobila več osebja, kako bi se prepoznavalo njihovo strokovno delo in kako kot vlada lahko krepimo javni zdravstveni sistem," je pojasnil Golob.

Staršem dveh otrok, ki sta poleti umrla med zdravljenjem v mednarodno priznanem specializiranem centru v Izraelu, kamor so ju zaradi hude oblike prirojene srčne napake poslali iz UKC-ja Ljubljana, je Golob izrekel sožalje. Dejal je, da so mu ob obisku pediatrične klinike povedali, da je bil o tem že sprožen zunanji strokovni nadzor. "Dokler ne dobimo rezultatov tega nadzora, ne bomo sprožali nobenih dodatnih ukrepov," je poudaril.

Vodiškar: V tej veji medicine se na žalost vsako zdravljenje ne konča uspešno

Sorodna novica Nadzor v ljubljanskem UKC-ju zaradi smrti dveh otrok, ki so ju poslali v Izrael

Kot je v izjavi za medije pojasnil strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn, je bil strokovni nadzor sprožen, da se "ovrže kakršna koli senca dvoma, da je bilo pri zdravljenju omenjenih otrok storjeno kar koli narobe". Kot je dodal, bodo v komisiji za izvedbo strokovnega nadzora neodvisni strokovnjaki, ki ne sodelujejo z UKC-jem.

Otroški srčni kirurg in vodja Centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC-ju Ljubljana Janez Vodiškar je dejal, da je "v tej veji medicine na žalost tako, da se vsako zdravljenje ne konča uspešno". Opozoril je, da so nekatere srčne napake namreč izjemno kompleksne, napaki omenjenih dveh otrok pa sta bili po njegovih besedah med najkompleksnejšimi. Sam sicer v zdravljenje umrlih otrok ni bil vključen.

Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug je poudaril, da se v UKC-ju vsakodnevno borijo za zaupanje pacientov, ki jih zdravijo, in sicer s transparentnostjo, odnosi in rezultati. To so danes želeli prikazati tudi Golobu, da lahko oceni, "kako napredujemo po tej izjemno težki poti".

Golob: Novi minister za zdravje bo imenovan do konca meseca

Golob je v izjavi za medije poudaril tudi, da je javni zdravstveni sistem na hudi preizkušnji že vse od epidemije covida, in dodal, da vlada na težave v zdravstvu ni pozabila. "Do konca tega meseca bo znano ime novega ministra. Njemu prepuščam, da bo napovedal ukrepe, ki so bili pripravljeni in ki bodo šli v uporabo takoj po njegovem imenovanju," je glede nadaljevanja zdravstvene reforme napovedal Golob, ki ministrsko funkcijo od odstopa Danijela Bešiča Loredana zaseda sam.

Smrt dveh otrok, ki sta bila poslana na operacijo v Izrael

Strokovni nadzor bo, kot rečeno, izveden po tem, ko sta poleti v mednarodno priznanem specializiranem centru v Izraelu umrla dva otroka s prirojeno srčno napako, ki so ju sicer zdravili v UKC-ju Ljubljana.

V Izraelu je operaciji izvedel kirurg David Mišali, ki je pred leti delal tudi v Ljubljani. Mišali je ob predstavitvi primerov in dokumentacije izrazil skrb glede uspeha zdravljenja, a so bili tamkajšnji kirurgi vseeno pripravljeni prevzeti odgovornost in izvesti zdravljenje, je na novinarski konferenci v torek pojasnil strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn. Starši enega od otrok so se glede na postopke pritožili na UKC.

Težave z odhodi otroških srčnih kirurgov

Sorodna novica UKC Ljubljana: Bolnikom s prirojenimi srčnimi napakami strokovna obravnava na voljo ves čas

Po odpovedi Mihe Weissa je UKC Ljubljana maja sicer ostal z enim otroškim srčnim kirurgom – Igorjem Šehićem. Predtem je marca z UKC-jem Ljubljana sodelovanje prekinil češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer.

Vodenje Centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC-ju Ljubljana je nato na začetku septembra sicer prevzel otroški srčni kirurg Janez Vodiškar.

Trenutno tako v največji zdravstveni ustanovi v državi delujeta dva otroška srčna kirurga, kar je po mnenju vodstva dovolj, da ne bo potrebno napotovanje otrok v tujino, razen v redkejših primerih zahtevnejših posegov, denimo pri otrocih z zelo redkimi in zapletenimi srčnimi napakami. Te bodo zdravile partnerske bolnišnice, med njimi klinika v Stuttgartu, kjer je zaposlen Vodiškar, pa tudi center v Münchnu.

Golob se je seznanil z razmerami na otroški srčni kirurgiji