Pediatrična klinika ljubljanskega UKC-ja. Foto: BoBo
Pediatrična klinika ljubljanskega UKC-ja. Foto: BoBo

Otroka so zaradi težke oblike prirojene srčne napake od rojstva zdravili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Imela sta sindrom hipoplastičnega levega srca, kar pomeni, da je leva stran srca ostala nerazvita, sta poročali novinarki TV Slovenija Nastja Stopar in Sara Dvorjak.

"Toliko nekih misli ti gre čez glavo, ne veš, kaj narediti. [...] Odpravili smo se tudi v tujino po druga strokovna mnenja, v Zagreb in v Linz, kjer so nam to diagnozo predstavili, da ob dobri kirurški podpori in zdravljenju lahko ta otrok živi nekako normalno življenje," je za TV Slovenija povedala mama enega od otrok, Ajla Kolupčić. Njeno hčerko Aisho Nur so v Sloveniji operirali dvakrat. Prvič deset dni po rojstvu, drugič marca. Obakrat sta jo operirala Roman Gebauer in Miha Weiss, a sta oba spomladi dala odpoved.

"Nikogar drugega niso ponudili, da bi jo operiral. Njeno stanje pa je bilo iz dneva v dan slabše," je povedala Kolupčić.

Poleti so ju po odločitvi konzilija poslali na operacijo v mednarodno priznani specializirani center v Izrael, kjer ju je operiral David Mišali.

Marko Pokorn je staršem izrekel sožalje in napovedal strokovni nadzor. Foto: BoBo
Marko Pokorn je staršem izrekel sožalje in napovedal strokovni nadzor. Foto: BoBo

Mišali je ob predstavitvi primerov in dokumentacije izrazil skrb glede uspeha zdravljenja, a so bili tamkajšnji kirurgi vseeno pripravljeni prevzeti odgovornost in izvesti zdravljenje, je na novinarski konferenci, s katere je poročala Slovenska tiskovna agencija, pojasnil strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn. Zdravljenje ni bilo uspešno, oba otroka sta umrla. Aisha Nur je umrla po operaciji, dva dni zatem še drugi otrok.

Da nad odločitvami UKC-ja ne bi bilo kakršne koli sence dvoma, je Pokorn vršilcu dolžnosti strokovnega direktorja UKC-ja Ljubljana Gregorju Norčiču predlagal, da odredi strokovni nadzor zdravljenja. "Moj predlog gre v tej smeri, da poiščemo nekoga, ki je neodvisen in mednarodno priznan strokovnjak, da bo to verodostojno izvedeno in da bodo potem tudi rezultati res verodostojni," je poudaril.

UKC Ljubljana je o primerih smrti obvestil ministrstvo za zdravje. Na vprašanje Slovenske tiskovne agencije, ali tudi na ministrstvu razmišljajo o uvedbi nadzora, še niso odgovorili.

Predsednik vlade Robert Golob, ki je obenem tudi minister za zdravje, bo v sredo obiskal ljubljansko pediatrično kliniko. Seznanil se bo z razmerami na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami, sporočajo iz njegovega kabineta.

Starši enega od otrok so se glede na postopke pritožili na UKC. Obravnava primera naj bi bila na začetku oktobra. Medtem ko na UKC-ju pravijo, da srčna kirurgija deluje nemoteno, se ti starši ne strinjajo.

"Ni bilo osebe, ki bi imela nadzor nad vsem tem. Informacije sem dobivala od vsakega po malo," je povedala Ajla Kolupčić in dodala: "Trdim in vedno bom trdila, da so zavlačevali z zdravljenjem v tujini. Vsak med njimi ve, da je ona definitivno potrebovala zdravljenje prej."

Je pa danes (torek) v Ljubljano prispel srčni kirurg Janez Vodiškar, ki je zdaj 25-odstotno zaposlen v naši največji bolnišnici in bo prihodnja dva dneva izvedel operacije pri otrocih s srčnimi napakami.

Odhodni srčnih kirurgov

Sorodna novica UKC zapustil še otroški srčni kirurg Miha Weiss

Kot je znano, je po odhodu Weissa UKC Ljubljana maja ostal z enim otroškim srčnim kirurgom Igorjem Šehićem. Ker je pred tem marca sodelovanje z UKC-jem Ljubljana prekinil češki otroški srčni kirurg Gebauer, se je vodstvo zavoda o 25-odstotni zaposlitvi za vodenje Centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami in dodatno še za opravljanje operativnih posegov dogovorilo z Vodiškarjem.

Na vprašanje, ali bi bilo zdravljenje drugačno, če bi Gebauer in Weiss ohranila sodelovanje z UKC-jem, je Pokorn odgovoril, da je kakršna koli sodba stvar strokovnega nadzora in da bo treba počakati na njegove ugotovitve.

"Vsak tak dogodek se me dotakne. Dolga leta sem delal na infekcijski kliniki, kjer smrti otrok niso bile nekaj, s čimer se redno srečuješ pri svojem delu," je poudaril Pokorn. Staršem je izrazil sožalje in podporo ter jim ponudil odprta vrata za kakršna koli vprašanja, je poudaril.

Otroka s srčno napako umrla v Izraelu