Foto: BoBo
Foto: BoBo

Čeprav so strokovnjaki iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v izraelski center poslali kompletno medicinsko dokumentacijo omenjenih bolnih otrok in so bili glede strokovnih vprašanj z zdravniki v centru v stiku po telefonu in elektronski pošti tako pred kot tudi po tistem, ko sta otroka odpotovala v Izrael, jima tudi tam niso mogli pomagati, so sporočili iz vodstva UKC-ja Ljubljana.

Ne glede na to, da gre za redke in hude oblike prirojenih srčnih napak pri obeh otrocih, bo strokovni direktor Pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana za razjasnitev vseh okoliščin strokovnemu direktorju UKC-ja Ljubljana predlagal izvedbo izrednega strokovnega nadzora z zunanjimi neodvisnimi strokovnjaki, so zapisali. Staršem umrlih otrok je vodstvo UKC-ja izrazilo sožalje in jim sporočilo, da so jim vrata za pogovor in pomoč na pediatrični kliniki vedno odprta.

Po odhodu Mihe Weissa je UKC Ljubljana namreč ostal z enim otroškim srčnim kirurgom Igorjem Šehićem. Ker je pred tem marca sodelovanje z UKC-jem Ljubljana prekinil češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer, se je vodstvo zavoda že na začetku poletja o 25-odstotni zaposlitvi in dodatno še opravljanju operativnih posegov za prevzem programa dogovorilo z Janezom Vodiškarjem.

Kot so navedli, je bil Vodiškar sredi poletja zaradi dodatne varnosti v tem času dosegljiv za morebitno pomoč, ki sicer ni bila potrebna. Dejavnost je tako ves čas nemoteno potekala, so dodali v sporočilu vodstva UKC-ja Ljubljana.

Obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami so ves čas vodili pristojni specialisti oddelkov, na katerih so bili otroci hospitalizirani, po potrebi s konziliarno pomočjo specialistov drugih strok, enako kot v vseh drugih enotah UKC-ja Ljubljana. Klinične odločitve o oskrbi teh bolnikov so se torej ves čas sprejemale na tej relaciji, tako tudi odločitve o morebitnih napotitvah na zdravljenje v tujino, so še zapisali.