Otroško kirurgijo vodi Igor Gregorič. Foto: BoBo
Otroško kirurgijo vodi Igor Gregorič. Foto: BoBo

Inštitut, ki bo administrativno predvidoma začel delovati 1. julija, je "najboljša možna struktura", v okviru katere bi lahko opravljali otroško srčno kirurgijo, je še pojasnil Gregorič. Zdaj se dogovarjajo s tujimi in domačimi strokovnjaki, tako da datum zagona kliničnega dela še ni znan. Gregorič pa ga tudi ni želel ugibati.

Tuji strokovnjaki bodo po njegovih besedah delovali pogodbeno kot doslej, nujno potrebno pa je tudi šolanje slovenskih strokovnjakov. Za sto operativnih posegov bo potrebnih tako kot doslej, od štiri do šest kardiologov. Gregorič je tudi povedal, da je njegova vizija, da bo inštitut za otroške srčne bolezni deloval po najvišjih možnih merilih, kot jih imajo v razvitih državah.

Dokler inštitut ne bo klinično začel delovati, oskrba otrok s prirojenimi srčnimi napakami ostaja nespremenjena, v UKC Ljubljana s pomočjo tujih zdravnikov.

Srčni kirurg, ki deluje tako v ZDA kot v Sloveniji, je dejal, da bo kot predsednik sveta večinoma spremljal in usmerjal delovanje inštituta iz ZDA preko videokonferenc, veliko pa bo tudi v Sloveniji. Sodelovanje z UKC Ljubljana na tem področju v zadnjem letu, zlasti pa v zadnjih mesecih, ocenjuje kot odlično.

Spomnimo, da je bil Gregorič, ki vodi projektni svet za otroško srčno kirurgijo, že dalj časa predviden, da bo vodil novi center za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami, a o tem doslej ni dajal izjav.

Predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja zgolj tekoče posle, ga je sprejel na pogovor novembra lani. Kot je takrat zapisal Cerar na Twitterju, ga navdušujejo Gregoričeva "energija, znanje in pripravljenost, da nesebično pomaga Sloveniji, našemu zdravstvu ter bolnikom".

Tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je takrat dejala, da imajo z Gregoričem intenzivne pogovore in da je predvideno, da bo center, za katerega je vlada sklenila, da ga bo ustanovila kot samostojni javni zavod, začel delovati 1. maja 2018.

Inštitut za otroške srčne bolezni z julijem še brez osebja
Inštitut za otroške srčne bolezni z julijem še brez osebja