Odpovedni rok odhajajočih zdravnikov je tri mesece, v tem času pa bodo na UKC-ju Ljubljana skušali najti nove strokovnjake. Foto: BoBo
Odpovedni rok odhajajočih zdravnikov je tri mesece, v tem času pa bodo na UKC-ju Ljubljana skušali najti nove strokovnjake. Foto: BoBo
. Če vodstvo bolnišnice v dveh mesecih ne bo našlo nadomestnih zdravnikov, bo to verjetno pomenilo tudi konec kirurškega programa zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Foto: BoBo

Državljani zahtevamo, da vršilka dolžnosti ministrice za zdravje Milojka Kolar Celarc takoj z dekretom ustavi delo na otroški srčni kirurgiji, nato pa nemudoma sklene pogodbo z enim od evropskih referenčnih centrov za otroško srčno kirurgijo pogodbo o izvajanju otroške srčne kirurgije za Slovenijo. Tak dogovor zahtevamo za naše otroke s srčnimi napakami, ki zahtevajo operacijo. Dokler UKC Ljubljana ne bo zagotovil razmer za izvajanje otroške srčne kirurgije po veljavnih mednarodnih standardih, je treba temu oddelku prepovedati izvajanje operacij

Alenka Forte, zdravnica in predsednica Odbora za zdravstvo pri Strokovnem svetu SDS-a
Vodstvo UKC-ja Ljubljana je ves čas vztrajalo, da program poteka varno in da ga bodo v sodelovanju s Čehi še izboljšali. Foto: BoBo

Odpoved so dali Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić, čez en mesec pa se pogodba za določen čas izteče tudi specialistki pediatrije Heleni Turk. Če rešitev za težave na UKC-ju Ljubljana ne bodo našli kmalu, grozi programu otroške srčne kirurgije tudi ukinitev.

Kardiologi: Vodstvo ignorira opozorila
Kardiologi, ki so dali odpoved, so za TV Slovenija pojasnili, gre za eno od najtežjih odločitev v njihovem poklicnem življenju, da pa so se tako odločili zato, ker je sistem, ki ponuja navzočnost kardiokirurga samo dva operativna dneva na mesec, nevaren, in sicer tako za bolnike kot za zdravstveno osebje. Dodajajo, da sta vodstvo kliničnega centra in ministrstvo za zdravje njihova opozorila ignorirali.

Mati srčnega bolnika: Situacija dosegla dno
Vse to seveda ne pomeni nič dobrega za zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Ena izmed mater, ki ima hčerko s prirojeno srčno napako, ob tem ostaja brez besed, je razočarana in ogorčena, je poročala novinarka TV Slovenija Petra Prešeren. Za STA pa je Petra Aleš, ki ima prav tako otroka s srčno napako, dejala, da je zgrožena nad situacijo, ki je očitno slednjič le dosegla dno oziroma ga bo v kratkem še z uradno napovedjo ukinitve celotne obravnave otrok s prirojeno srčno napako v Sloveniji.

Čas za rešitev dva meseca
Vodja službe za kardiologijo Mirta Koželj je glede razlogov, zakaj prihaja do težav, povedala, da niso od včeraj, temveč se to vleče dvajset let. V teh dveh mesecih, ko potekajo odpovedni roki, pa bodo intenzivno iskali rešitve. Sicer bodo morali otroke pošiljati na preglede in posege v tujino. Kam, še ne vedo, UKC Ljubljana pa zdaj sodeluje s Prago (bolnišnica MOTOL).

Ali so vzrok za odpovedi kirurgov višja plačila tujim strokovnjakom, direktor UKC-ja Aleš Šabeder ni hotel komentirati, saj so se glede plačil s tujimi strokovnjaki šele začeli pogovori. Hkrati je poudaril, da se s stanjem na otroški kardiologiji ukvarja od prvega dne svojega mandata: "Stanje je alarmantno, težave mejijo že na nacionalni problem."

Koželjeva je sicer pojasnila, da so "kardiologi na svojih deloviščih, ambulantni pregledi potekajo, otroci so naročeni na prve preglede". Po njenih besedah na interventne srčne posege čaka enajst otrok, letno pa v njihovih klinikah opravijo okoli 4.000 pregledov. Vodstvo bo v kratkem organiziralo sestanek s starši otrok.

Strokovna direktorica ljubljanskega UKC-ja Jadranka Buturović Ponikvar je dodala, da trenutno "potekajo pogovori, odpovedni rok je dva meseca, in upa, da bodo v tem času dosegli dogovor". Pogovarjajo se tako s slovenskimi kot tujimi strokovnjaki.

Predstavnik staršev: Odhajajo deset let prepozno
Predstavnik društva Velik srček Mark Žitnik pozdravlja odhode nekaterih otroških kardiologov iz UKC-ja Ljubljana. Po njegovem mnenju je to odlična novica za otroke in vse starše, saj so se "končno ustvarili pogoji, da dobijo tudi otroci z napako na srcu oskrbo, kot jo potrebujejo". Dodal je, da je UKC Ljubljana imel vrhunske kirurge in druge sodelujoče v programu otroške srčne kirurgije, ki pa so jih nekateri, med njimi tudi odhajajoči, odgnali z intrigami, zato obžaluje le, ker je do te odločitve za veliko otrok prišlo deset let prepozno.

Ministrstvo: 1. julija začne delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni
"Težave z obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami so se v UKC-ju Ljubljana začele že več kot pred desetletjem," so v odzivu na odstop zdravnikov zapisali na ministrstvu za zdravje in dodali, da so tako vodstva UKC-ja Ljubljana kot tudi ministri težave skušali rešiti. Hkrati so sporočili, da UKC Ljubljana zagotavlja, da kljub odpovedim zdravljenje otrok poteka varno: "Zagotovili so tudi, da bo za varno obravnavo otrok poskrbljeno do 1. julija, ko bo začel delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni."

Ministrstvo za zdravje pravi, da priprave na začetek delovanja inštituta potekajo intenzivno, izbrani so prostori v okviru UKC-ja Ljubljana, določena je oprema, prav tako potekajo pogovori z domačimi in tujimi kirurgi, ki bodo delali v centru, in dogovori s tujimi centri o zagotavljanju strokovne podpore.

"Na ministrstvu za zdravje smo v skrbi za dolgoročno zagotavljanje varne obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami v preteklih letih večkrat pozvali tudi Zdravniško zbornico Slovenije, naj v svojih vrstah spregovorijo tudi o profesionalnosti medsebojnih odnosov, ki nikoli ne bi smeli iti v škodo bolnikov," so še zapisali.

Sodelovanje s češkimi kirurgi
UKC Ljubljana je novembra lani sklenil pogodbo z Univerzitetno bolnišnico v Pragi o izvajanju programa otroške srčne kirurgije, ker ga ni bil sposoben zagotoviti sam. Zdaj so pogodbo podaljšali, predvideva pa nenehno navzočnost čeških kirurgov med tednom in redno izvajanje operacij v UKC-ju Ljubljana vsaj dvakrat mesečno. Češki kirurgi morajo biti nenehno dostopni po telefonu in v nujnih primerih v 24 urah prispeti v Ljubljano.

Težave stare vsaj deset let
Lansko jesen sta zaradi slabih odnosov program otroške srčne kirurgije zapustila dva kirurga, ki sta se specializirala za področje otroške srčne kirurgije. Zdaj očitno odhajajo še kardiologi. Poleg tega je v zadnjem letu odšlo več otroških intenzivistov, kar je povzročalo težave pri zagotavljanju dežurstev. Notranji spori se v programu otroške srčne kirurgije vlečejo že desetletje - leta 2007 je UKC Ljubljana zapustil otroški srčni kirurg Vladimir Sojak. Odtlej UKC nima svojega izšolanega in polno usposobljenega otroškega srčnega kirurga, ampak so na pomoč prihajali iz tujine.

Zdravniška zbornica: Takšnega poziva ministrstva ni bilo
V Zdravniški zbornici Slovenije so se odzvali na navedbe ministrstva, ki je trdilo, da je zbornico večkrat pozvalo, "naj v svojih vrstah spregovorijo tudi o profesionalnosti medsebojnih odnosov, ki nikoli ne bi smeli iti v škodo bolnikov". Kot so pojasnili v zbornici, v "aktualnem mandatu predsednice dr. Zdenke Čebašek – Travnik niso prejeli nobenega dokumenta s takšno vsebino".

Poudarili so, da so ves čas opozarjali in sodelovali pri reševanju težav na srčni kirurgiji. "S ciljem reševanja razmer je zbornica 30. avgusta 2017 na ministrstvo za zdravje in vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani naslovila povabilo na delovno srečanje, da se ponovno preuči uresničevanje priporočil mednarodnega nadzora iz Poročila o delovanju otroške srčne kirurgije v UKC-ju Ljubljana in da se v najkrajšem možnem času uredijo razmere," so zapisali na zdravniški zbornici in dodali, da se je hotela zbornica s tem srečanjem dejavno vključiti v reševanje težav.

Delovna skupina se je uspešno sešla dvakrat, nato so bile dejavnosti zdravniške zbornice v okviru delovne skupine končane, zbornica pa je še vedno nadaljevala program usposabljanja zdravnikov. "V UKC-ju Ljubljana je nato prišlo do menjave vodstva. Niti MZ niti novo vodstvo UKC-ja Ljubljana pa v nadaljevanju Zdravniški zbornici Slovenije nista podala interesa po sodelovanju pri nadaljnjih aktivnostih za reševanje otroške srčne kirurgije oziroma otroške kardiologije," so v odzivu na navedbe ministrstva za zdravje še zapisali v zdravniški zbornici.

Državljani zahtevamo, da vršilka dolžnosti ministrice za zdravje Milojka Kolar Celarc takoj z dekretom ustavi delo na otroški srčni kirurgiji, nato pa nemudoma sklene pogodbo z enim od evropskih referenčnih centrov za otroško srčno kirurgijo pogodbo o izvajanju otroške srčne kirurgije za Slovenijo. Tak dogovor zahtevamo za naše otroke s srčnimi napakami, ki zahtevajo operacijo. Dokler UKC Ljubljana ne bo zagotovil razmer za izvajanje otroške srčne kirurgije po veljavnih mednarodnih standardih, je treba temu oddelku prepovedati izvajanje operacij

Alenka Forte, zdravnica in predsednica Odbora za zdravstvo pri Strokovnem svetu SDS-a
Z otroške kirurgije odšli trije zdravniki
Alarmantno stanje na otroški kardiologiji
Z otroške kirurgije odšli trije zdravniki
Alarmantno stanje na otroški kardiologiji