Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Foto: BoBo/Borut Živulović
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Foto: BoBo/Borut Živulović

Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP), ki jo trenutno izvaja Slovenska vojska, bo po načrtih leta 2026 prešla pod okrilje policije.

Poklukar:

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na novinarski konferenci v prostorih letalske policijske enote na brniškem letališču izrazil veselje, da bo policija v skladu z odločitvijo vlade v prihodnje kot javno službo izvajala HNMP, pa tudi medbolnišnične helikopterske prevoze in helikopterske prevoze otrok v inkubatorjih.

Sorodna novica Golob: Slovenija bo dobila floto za helikoptersko nujno pomoč

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je sklep vlade označila za prelomnico. Namenska helikopterja bosta namreč omogočila hitrejše in učinkovitejše reševanje življenj, je dejala. HNMP namreč pomembno skrajša čas prihoda hudo bolnih oziroma poškodovanih pacientov v bolnišnico in poveča možnost za njihovo preživetje, je poudarila.

Kot je dejala, bo HNMP deloval na enak način kot nujna medicinska pomoč. Aktiviran bo prek dispečerske službe zdravstva na podlagi meril, ne le v primeru zahteve zdravnika na terenu. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je dodal, da bo HNMP v prihodnje potekal pod nadzorom javne agencije za civilno letalstvo.

Potreba po novih pilotih in tehnikih

Helikopterji, ki izvajajo nujno medicinsko pomoč, morajo po njegovih besedah kateri koli del države doseči v 15 do 20 minutah. "Dve bazi sta odlični začetek, pa vendar ne smemo pozabiti tudi na jugozahodni del države," je dejal. Analiza je pokazala, da bi intervencijo helikopterja potrebovali pri 1275 intervencijah letno, je dodal.

HNMP trenutno izvaja Slovenska vojska. Foto: BoBo/Borut Živulović
HNMP trenutno izvaja Slovenska vojska. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na ministrstvu za notranje zadeve in policiji želijo po besedah Poklukarja področje urediti celovito in dolgoročno, zato bodo k sodelovanju vključili strokovnjake z različnih resorjev. Na brniškem letališču bodo morali sicer bazo nekoliko povečati in prilagoditi, da bodo imele posadke helikopterjev prostore, iz katerih bodo lahko posredovale takoj. Na mariborskem letališču pa bodo morali infrastrukturo vzpostaviti na novo, tako hangar kot prostore za posadko.

Potrebovali bodo tudi nove pilote in letalske tehnike. Poklukar je zato študente strojne fakultete, ki se izobražujejo na ustrezni smeri, povabil, da se po koncu študija pridružijo policiji. Z dekanom fakultete je že dogovorjen za sestanek, saj želijo nadgraditi sodelovanje, je napovedal.

Vlada je ministrstvu za notranje zadeve in policiji zagotovila pravico do porabe splošne proračunske rezerve v znesku 7,96 milijona evrov. Po odločitvi stroke o tipu helikopterjev bodo iz teh sredstev zagotovili aro za njun nakup, pa tudi za vzpostavitev potrebne infrastrukture. Iz zneska bodo financirali tudi šolanje in pridobivanje licenc za pilote in letalske tehnike.

Treba bo vlagati v heliporte

Na ministrstvu za zdravje pa morajo po besedah Kordeža vzpostaviti celostno mrežo heliportov v bolnišnicah, ki jih še nimajo, pa tudi v načrtovanih satelitskih urgentnih centrih. Treba bo tudi uskladiti delovanje HNMP-ja ter medbolnišničnih prevozov in prevozov otrok v inkubatorjih.

Sorodna novica Policisti ostali brez helikopterja in dela medicinskih prevozov

Po besedah Poklukarja je policija HNMP že izvajala, in sicer še v nekdanji Jugoslaviji, nato pa nekaj časa tudi v Sloveniji. Kot je pojasnil generalni direktor policije Senad Jušić, so leta 2018 izvajanje HNMP-ja zaradi zastarele helikopterske flote predali Slovenski vojski. Zato so v policiji ponosni, da jim je bil zaupan projekt dolgoročne ureditve HNMP-ja, je poudaril.

Do vzpostavitve vseh zmogljivosti bo HNMP še naprej izvajala Slovenska vojska. Medtem bosta gorsko reševanje še naprej skupaj izvajala vojska in policija. Tako bo ostalo tudi po vzpostavitvi HNMP-ja v okviru policije, je pojasnil minister.

Plačljivo gorsko reševanje?

Ob tem je pozval k razmisleku, ali je smiselno gorsko reševanje še naprej izvajati v breme vseh davkoplačevalcev. Gre namreč za nepremišljena dejanja pohodnikov, ki se v gore odpravijo nepripravljeni in neopremljeni, ob tem pa v smrtno nevarnost spravljajo posadke helikopterjev in reševalce. "Te osebe, predvsem tuje turiste, rešujemo seveda zastonj iz nemogočih situacij," je opozoril.

Leta 2026 izboljšano reševanje s helikopterjem