V Sloveniji se vsako leto na novo okuži od 40 do 50 ljudi. Foto: EPA
V Sloveniji se vsako leto na novo okuži od 40 do 50 ljudi. Foto: EPA

Zadnji teden v novembru - tokrat pod geslom Testiraj se, zdravi, prepreči - poteka že tradicionalno testiranje na HIV. Letos se je poleg HIV-a mogoče testirati tudi na hepatitisa B in C. Brezplačno in anonimno testiranje v Sloveniji na omenjene okužbe sicer poteka vse leto, vendar v zadnjem tednu novembra potekajo še dodatna testiranja z možnostjo posveta z zdravnikom tudi na ljubljanski infekcijski kliniki.

Čeprav Slovenija epidemijo HIV-a dobro obvladuje, si direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec želi, da bi sporočilo doseglo čim ljudi. Slovenija se sicer uvršča med države z nizko stopnjo epidemije, vsako leto se na novo okuži od 40 do 50 ljudi, vendar jih večina na testiranje pride pozno ali pa celo že z razvitim aidsom, opozarja Gobčeva.

Stigma je odveč
Infektolog z ljubljanske infekcijske klinike Janez Tomažič je ob tem opozoril, da je "vsaka nova okužba odveč, vsaka smrt odveč", in dodal, da je tudi vsaka stigma nehumana, vendar se še vedno pojavlja tudi med zdravstvenimi delavci. "Vsakršna stigma kaže na neznanje in neinformiranost", je poudaril Tomažič, ki je spomnil, da imamo za zdravljenje HIV-a ter hepatitisov B in C zelo dobra zdravila.

Kot je izpostavila infektologinja Mojca Matičič, s pravočasno uvedbo zdravljenja HIV in hepatitis B postaneta dobro obvladani kronični bolezni, za hepatitis C pa imamo na voljo nova zdravila, ki bolezen ozdravijo.

Testiranje poteka pri osebnem zdravniku, na rednih brezplačnih anonimnih testiranjih na ljubljanski infekcijski kliniki in na občasnih akcijah testiranja, ki jih pripravljajo. Poleg tega testiranja organizirajo tudi nevladne organizacije.

Ljudje s HIV-om ali hepatitisom B, ki so v programu zdravljenja, imajo med drugim v sebi manjšo količino virusa kot tisti, ki se ne zdravijo, je ob tem pojasnil Tomažič. "Vsak, ki se učinkovito zdravi, za 90 odstotkov zmanjša prenos bolezni. S tem, ko znane okužene učinkovito zdravimo, te osebe postanejo nenevarne za širjenje epidemije. Problematične so neprepoznane okužene osebe, ki imajo v sebi močno količino virusa in so tudi vir novih okužb," je še dodal.

Tako zdravstvo kot nevladne organizacije vse posameznike, ki imajo katerega koli od dejavnikov tveganja za katero izmed treh okužb, pozivajo, naj se testirajo. Vsi trije virusi se prenašajo z okuženo krvjo, z nezaščitenimi spolnimi donosi in z matere na otroka. Tveganje za okužbo imajo tudi tisti, ki so pred letom 1993 dobili kako transfuzijo krvi.