Brezplačno testiranje na okužbo s hepatitisom C in tudi B je mogoče vsak ponedeljek med 12. in 14. uro na infekcijski kliniki. Testiranje je anonimno, posameznik ne potrebuje ne napotnice izbranega zdravnika ne kartice zdravstvenega zavarovanja. Foto: BoBo
Brezplačno testiranje na okužbo s hepatitisom C in tudi B je mogoče vsak ponedeljek med 12. in 14. uro na infekcijski kliniki. Testiranje je anonimno, posameznik ne potrebuje ne napotnice izbranega zdravnika ne kartice zdravstvenega zavarovanja. Foto: BoBo

Hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi, med njimi so najpogostejši virusi hepatitisa A, B, C, D in E, ki se med seboj razlikujejo po načinu prenosa. Posledica bolezni je okvara jeter, ki lahko vodi v jetrno cirozo ali raka jeter.

Okužba s hepatitisom A ni kronična in je pogosta spremljevalka slabih higienskih razmer. Okužba s hepatitisom B je lahko kronična in se prenaša z nezaščitenimi spolnimi odnosi, vbodi z ostrimi predmeti, onesnaženimi z okuženo krvjo, pri izmenjavi pribora za injiciranje drog in z matere na otroka. Okužba s hepatitisom C je lahko kronična, prenaša se s krvjo in njenimi pripravki. Virus hepatitisa E je podoben hepatitisu A in ga človek zaužije s hrano, vodo ali prek umazanih rok.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje hepatitisa A priporočajo cepljenje pred potovanjem na endemična območja. Tudi hepatitis B v Sloveniji po ocenah NIJZ-ja že od leta 1998 uspešno preprečujejo s cepljenjem otrok pred vstopom v šolo. Na voljo je tudi kombinirano cepivo proti hepatitisoma A in B.

Cepiva za preprečevanje okužbe s hepatitisom C ni, zato poudarjajo pomen pravočasnega odkrivanja in zdravljenja bolezni, da ne preide v kronično obliko, ki lahko vodi do ciroze jeter ali raka na jetrih in smrti. Na voljo so zelo učinkovita in do bolnika prijazna zdravila.

Po ocenah infektologov je po svetu samo s hepatitisoma tipov B in C okuženih okoli 550 milijonov ljudi, navajajo na NIJZ-ju. Mojca Matičič z ljubljanske infekcijske klinike izpostavlja, da število na novo obolelih za hepatitisom B v Evropi po zaslugi cepljenja upada. Narašča pa število okuženih s hepatitisom C, saj zanj ni cepiva. Po navedbah Matičičeve letno zaradi hepatitisa C v Evropi umre 90.000 ljudi, število umrlih v svetu pa drastično narašča.

Do bolnikov prijazna zdravila
Nova zdravila za zdravljenje hepatitisa so izredno uspešna, zdravljenje je kratkotrajno in do bolnikov tudi izredno prijazno, saj morajo večinoma vzeti le eno tabletko na dan, tudi ni več stranskih učinkov, ki so jih imela zdravila v preteklosti, poudarja Matičičeva. Prav zato infektologinja poziva vse ljudi, ki imajo kateri koli dejavnik tveganja, naj se testirajo.

Brezplačno testiranje na okužbo s hepatitisom C in tudi B je mogoče vsak ponedeljek med 12. in 14. uro na infekcijski kliniki. Testiranje je anonimno, posameznik ne potrebuje ne napotnice izbranega zdravnika ne kartice zdravstvenega zavarovanja.