Homeopatijo, ki je vrsta alternativne medicine, se veliko uporablja za zdravljenje stresa in depresije. Foto: EPA
Homeopatijo, ki je vrsta alternativne medicine, se veliko uporablja za zdravljenje stresa in depresije. Foto: EPA
Zdravniško osebje
Zakon o zdravilstvu pri nas določa, da lahko dejavnost homeopatije izvajajo le osebe, ki imajo diplomo medicinske fakultete, pridobljena znanja iz homeopatije in veljavno licenco, pridobljeno skladno z zakonom. Vendar zakon določa, da zdravnik, ki bo opravljal homeopatsko dejavnost, ne bo smel prakticirati tudi uradne medicine. Foto: MMC RTV SLO

V Sloveniji sta temelje urejanja tega področja postavila šele zakon o zdravilstvu in pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini, kar je tudi podlaga za prodajo homeopatskih zdravil.

V mnogih evropskih državah je homeopatija uveljavljena in sprejeta v medicini; vodilni na tem področju sta Francija in Nemčija. V Franciji zdravstvena blagajna tudi krije stroške zdravljenja s homeopatskimi zdravili. Zdravnik torej lahko svojemu bolniku predpiše tako alopatsko zdravilo, torej zdravilo "uradne" medicine, kot tudi homeopatsko zdravilo.

Po homeopatska zdravila v lekarno
V večini evropskih držav lahko bolnik enostavna homeopatska zdravila kupi kar sam v lekarni - cena enega zavojčka homeopatskih zdravil na primer v Franciji znaša 1,99 evra, pojasnjuje zdravnica splošne medicine in homeopatinja Dominique Cado Leclercq iz Francoskega centra za izobraževanje in razvoj homeopatije, ki bo te dni predavala slovenskim lekarniškim farmacevtom o homeopatiji in zdravljenju psihičnih težav.

Vsak tretji Slovenec s psihičnimi težavami
Cado Leclercqova je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani iz svojih poklicnih izkušenj izpostavila homeopatsko zdravljenje psihičnih težav, kot so čustveni pretresi, stres ali depresija. Vsakemu četrtemu posamezniku na svetu se bo namreč vsaj enkrat v življenju zgodilo, da bo imel tovrstne težave, v Sloveniji po uradni statistiki celo vsakemu tretjemu.

Na prvem mestu je bolnikovo zdravje
Po njenih navedbah v Franciji vsako leto prodajo okoli 200 milijonov škatlic antidepresivov, zato javna zdravstvena blagajna spodbuja zniževanje števila predpisanih antidepresivov. Sama kot zdravnica svojim bolnikom pri psihičnih težavah večkrat predpisuje tudi homeopatska zdravila. Ko se odloča, kateremu predpisati homeopatsko in kateremu "uradno" zdravilo, pa uporablja merila uradne medicine in zasleduje cilj, da mora biti izboljšanje bolnikovega zdravja čim hitrejše.

C. R.