Vir okužb v Berlinu so bili prosilci azila iz Bosne in Hercegovine in Srbije, kjer so bili programi cepljenja sredi vojn na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih prejšnjega stoletja prekinjeni. Foto:
Vir okužb v Berlinu so bili prosilci azila iz Bosne in Hercegovine in Srbije, kjer so bili programi cepljenja sredi vojn na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih prejšnjega stoletja prekinjeni. Foto:
Cepivo
Tretjina vseh otrok v Nemčiji ni bila deležna zadostne imunizacije ali pa so otroke cepili prepozno. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Kot kažejo podatki za nadzor in preprečevanje bolezni pristojnega Instituta Roberta Kocha, je samo januarja zbolelo več kot 250 ljudi. Po podatkih berlinskega urada za zdravje in socialne zadeve so morali zaradi te zelo nalezljive virusne bolezni hospitalizirati več kot 100 ljudi. Nemška tiskovna agencija dpa navaja, da glede na raziskavo med okuženimi kar 90 odstotkov okuženih ni bilo cepljenih proti ošpicam.

Vir okužb so bili prosilci azila iz Bosne in Hercegovine in Srbije, kjer so bili programi cepljenja sredi vojn na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih prejšnjega stoletja prekinjeni.

Že nekaj tednov po izbruhu je bila več kot polovica novih bolnikov Nemcev, med njimi številni, ki so bili rojeni po letu 1970. Ti namreč niso dobili drugega odmerka cepiva, ki so jo priporočili šele po letu 1991.

Potrebna oba odmerka cepiva
Precepljenost med otroki se je v Nemčiji občutno izboljšala z letom 2000. Danes jih je 96,7 odstotka prejelo en odmerek cepiva, 92,4 pa še drugo. Za dolgotrajno izkoreninjenje bolezni je sicer potrebna vsaj 95-odstotna precepljenost z obema odmerkoma.

Študija, ki so jo v Nemčiji opravili leta 2013, pa je pokazala, da tretjina vseh otrok v Nemčiji ni bila deležna zadostne imunizacije ali pa so otroke cepili prepozno. Po mnenju vodje enote za imunizacijo pri Kochovem institutu Anette Siedler je stopnja imunizacije med prebivalstvom še vedno prenizka, izbruh v Berlinu pa je grenak udarec.

"Politiki naredijo premalo"
Po mnenju predstavnika združenja nemških pediatrov Ulricha Fegelerja za izkoreninjenje ošpic še vedno premalo naredijo politiki. Leta 2013 je takratni nemški minister za zdravje predlagal obvezno cepljenje za ošpice, a je naletel na gluha ušesa, poroča dpa.

Z izbruhom ošpic se trenutno bojujejo tudi na Hrvaškem, nedavno pa so preplah povzročile tudi v ameriški zvezni državi Kaliforniji.