V ZDA je proti ošpicam cepljenih 91,9 odstotka ljudi. Foto: Reuters
V ZDA je proti ošpicam cepljenih 91,9 odstotka ljudi. Foto: Reuters
Rand Paul je po navalu kritik na Twitterju objavil fotografijo v podporo cepljenju. Foto: Reuters
Večina tistih, ki umrejo zaradi ošpic, je starih manj kot leto dni. Foto: EPA

Ameriški predsednik Barack Obama je staršem priporočil, naj cepijo svoje otroke, Paul pa je dal prav tistim, ki cepljenje zavračajo, in dejal, da je na starših, da se odločijo, ali bodo otroke dali cepiti ali ne.

Podobno meni tudi guverner New Jerseyja Chris Christie, ki je dejal, da morajo odločati starši, kajti ni vsaka bolezen enako nevarna.

Paul meni, da vlada ne more odločati o tem, kdo se mora cepiti, ampak morajo to odločitev sprejeti starši. "Ne pravim, da se ljudje ne smejo cepiti, poznam pa primere, ko je po cepljenju prišlo do motenj v duševnem razvoju otrok," je dejal konservativni senator, ki pa je po kritikah strokovnjakov in tudi iz lastne stranke izjave "popravil" in na Twitterju objavil svojo fotografijo med cepljenjem, ob pripisu: "Podpiram cepiva."


Zaradi cepiva proti ošpicam je smrtnost zaradi virusa od leta 2000 za 75 odstotkov upadla, pri čemer je cepljenih 85 odstotkov otrok po svetu. Leta 1980 je virus terjal 2,6 milijona smrtnih žrtev, leta 1990 545.000, leta 2013 pa le še 96.000.

Odzvali so se tudi pediatri, pri čemer je Ameriška akademija pediatrov poudarila, da je cepljenje zelo pomembno, poleg tega pa je cepivo proti ošpicam med najučinkovitejšimi in najvarnejšimi. Pediatri staršem sporočajo, naj otroke cepijo, saj sicer ne ogrožajo samo svojih otrok, ampak celotno skupnost.

Kampanja proti cepljenju
Tudi posamezni otroški zdravniki se v praksi upirajo laičnim pozivom proti cepljenju. Veliko jih je začelo zavračati preglede bolnih otrok, ki jih starši niso cepili, češ da nočejo ogrožati zdravja drugih bolnikov.

Center za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) je od izbruha ošpic v Disneylandu v Kaliforniji prejšnji mesec naštel skupno 104 primerov okužb v 14 ameriških zveznih državah. Večina okuženih se ni cepila, kar je verjetno rezultat kampanje proti cepivom, ki se je še predvsem v Severni Ameriki pojavila v zadnjih letih. Nasprotniki cepiv trdijo, da povzročajo avtizem, čeprav je vrsta raziskav povezavo izključila.


Med tistimi, ki so umrli za ošpicami, je bila leta 1962 tudi hčerka Roalda Dahla Olivia. Slavni pisatelj je zato leta 1988 spisal srce parajoče pismo, v katerem je skeptične starše pozival, naj svoje otroke cepijo.

Uradno ošpice v ZDA veljajo za izkoreninjene že od leta 2000. A samo lani so ugotovili 644 primerov, kar je veliko več v primerjavi z lanskim letom, ko so jih potrdili 173. Če bo število nasprotnikov cepljenja naraščalo, bi se ošpice lahko ponovno vrnile v polnem zamahu. Zapleti zaradi ošpic lahko povzročijo izgubo sluha, pljučnico in zatekanje možganov. Za ošpicami od tisoč okuženih umre en človek ali dva.

Preden so v ZDA uvedli cepivo proti ošpicam, se je z virusom vsako leto okužilo med 3 in 4 milijoni ljudi, skoraj 50.000 jih je bilo hospitaliziranih, 400-500 pa jih je zaradi virusa umrlo. Leta 2013 je bilo v ZDA proti ošpicam cepljenih 91,9 odstotka ljudi, če pa bi ta odstotek padel pod 90, bi se močno povečala nevarnost za novo epidemijo.