Medicinske sestre v najtežjih enotah intenzivne terapije so stavkale do julija 2012. Foto: BoBo
Medicinske sestre v najtežjih enotah intenzivne terapije so stavkale do julija 2012. Foto: BoBo

Predsednica konference bolničarjev Brigita Bratuša in podpredsednica sindikata Anita Jager sta v sporočilu za javnost opozorili, da bodo zahteve inšpektorata zgolj še dodatno finančno obremenile UKC Ljubljana, ki bo primoran kriti stroške že na neuspeh obsojenih sodnih sporov, potencialni spori pa bodo poslabšali odnose med zaposlenimi.

Pri tem poudarjajo, da jim niti v svetovnem merilu ni znan primer, ko bi delodajalec tožil velik ali celo večinski delež svojih zaposlenih.

Po stavki so se s tem vsi strinjali ...
V Sindikatu Kliničnega centra so ob tem prepričani, da so bile plače medicinskih sester v pogodbah o zaposlitvi določene pravilno, poleg tega pa ne razumejo, kako lahko inšpektorat kot nezakonito opredeli določitev plače, s katero so se ob koncu stavke leta 2009 strinjali ključni deležniki pri urejanju plačnih razmerij zaposlenih v zdravstvenih zavodih, med njimi tudi pristojni predstavniki takratnega ministrstva za javno upravo ter ministrstva za zdravje, vodstva UKC Ljubljana, ki so s sindikatom sklenili dogovor, na podlagi katerega se je končala stavka.

.. zdaj pa zahteva po tožbi lastnih zaposlenih
Popolnoma nerazumljivo se sindikatu zdi, da inšpektorat od delodajalcev zahteva takojšnjo vložitev tožb zoper lastne zaposlene, ki po njihovem mnenju ne nosijo nikakršne odgovornosti za pravilno določitev plače, čeprav javno predstavljena strokovna mnenja iz sodniških vrst kažejo na to, da so tovrstni potencialni spori obsojeni na neuspeh. Še posebej je to po njihovem vprašljivo v trenutku, ko z vladno stranjo potekajo pogajanja o spremembi ureditve postopkov v zvezi z vračili napačno določenih plač.

V omenjenem sindikatu so zato vlado in inšpektorat za javno upravo pozvali, naj "nemudoma nehajo z nerazumnimi zahtevami za vlaganje tožb" in naj do ustrezne sistemske spremembe zakonodaje delodajalcem ne povzročajo "neizogibnih ter neutemeljenih stroškov".

Inšpektorat odločil: UKC izplačeval previsoke plače
Medicinske sestre v enotah intenzivne terapije ljubljanskega kliničnega centra so stavkale julija 2012, vodstvo UKC-ja pa jim je za prekinitev stavke ponudilo, da jim do odločitve inšpektorata, ki proučuje zakonitost izplačevanja napredovanj, poplača vsa napredovanja, tudi za nazaj, torej za mesece, ko napredovanj niso prejemale in so tako prejemale nižje plače. Inšpektorat je nato že septembra 2012 ugotovil, da je UKC tem sestram napačno izplačeval plače, zato bi morale zaposlene preveč izplačane zneske vrniti.