Na Sindikatu vzgoje in izobraževanja so za MMC pojasnili, da je to, kako bo na dan stavke poskrbljeno za varstvo otrok, stvar dogovora med posameznimi zavodi in starši. Foto: BoBo
Na Sindikatu vzgoje in izobraževanja so za MMC pojasnili, da je to, kako bo na dan stavke poskrbljeno za varstvo otrok, stvar dogovora med posameznimi zavodi in starši. Foto: BoBo
Policija
Policisti so pripravljeni na dolgo, tudi večmesečno stavko, kako točno bodo stavkali, pa pred sredo ne želijo jasno povedati. Foto: MMC RTV SLO
ukc, hodnik, sestre
Zdravstveni domovi in bolnišnice bodo v sredo delovali po spremenjenem, nedeljskem delovniku, kar pomeni, da bodo stavkajoči delali počasneje. Foto: BoBo

Stavka 23 sindikatov javnega sektorja bo zagotovo najbolj prizadela starše, saj bodo vrata osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, ki so se odločili za stavko, kljub drugačnim pričakovanjem ministra za izobraževanje Žige Turka zaprta.

Na Sindikatu vzgoje in izobraževanja so za MMC pojasnili, da je to, kako bo na dan stavke poskrbljeno za varstvo otrok, stvar dogovora med posameznimi zavodi in starši. "Dogovorjene rešitve so različne. V enem od krajev, v katerem je več vrtcev, so se na primer dogovorili, da bo en vrtec odprt za nujne primere, da bodo drugi lahko zaprti," nam je pojasnil njihov svetovalec za stike z javnostmi Sandi Modrijan.

Tudi Dušan Zagorc, vršilec dolžnosti predsednika Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva, nam je zatrdil, da je varstvo otrok med stavko stvar odločitve vsake šole posebej in da so sprejete rešitve različne. Pojasnil nam je, da bodo na osnovni šoli v Gornji Radgoni, na kateri ravnateljuje, uredili varstvo otrok med 7.00 in 14.00, ki ga bodo izvajali javni delavci z visoko izobrazbo pedagoške smeri.

V domu starejših občanov Dom pod Gorco v Mariboru so se odločili, da bodo stavko v javnem sektorju zaznamovali na svoj način. Organizirali bodo namreč veliko medgeneracijsko druženje njihovih starostnikov z otroki.

Policija ne bo izrekala glob
Policisti so pripravljeni na dolgo, tudi večmesečno stavko, kako točno bodo stavkali, pa pred sredo ne želijo jasno povedati, je za TV Slovenija poročal Grega Drnovšek. "Ne smemo napovedovati nobene strategije, saj smo se tako mi kot delodajalci v stavki leta 2010 nekaj naučili. Pripravili smo nove inovativne načine, ki bodo dosegli naš cilj," pravi Zoran Petrovič iz Sindikata policistov Slovenije.

Policisti v sredo tako ne bodo izrekali glob za prekrške. Generalni direktor policije Janko Goršek zagotavlja, da pa bodo opravljali vse naloge, ki jim jih nalaga zakon, torej bodo poskrbeli, da življenja in premoženje državljanov ne bodo ogroženi.

Tudi cariniki morajo med stavko opravljati zakonsko določene naloge, zato bodo stavkali tako, da bodo natančnejši kot običajno. "Največ težav, ki bi bile vidne, občutene v javnosti po naši oceni, se lahko zgodijo na mejnih prehodih. Namreč zaradi temeljitejšega opravljanja mejne kontrole bo verjetno prišlo do kakšnih večjih zastojev predvsem na obremenjenih mejnih prehodih," napoveduje Radivoj Uroševič iz Policijskega sindikata Slovenije.

Medicinske sestre pričakujejo pomoč zdravnikov
Zdravstveni domovi in bolnišnice bodo v sredo delovali po spremenjenem, nedeljskem delovniku, kar pomeni, da bodo stavkajoči delali počasneje. Delovala bo seveda nujna medicinska pomoč, nekaj pacientov bodo v posameznih ustanovah prenaročili, vseeno pa vseh nenujnih pregledov ne bodo odpovedali.

Po poročanju Brede Štivan Bonča za TV Slovenija pa medicinske sestre v zdravstvenih domovih pričakujejo, da bodo zdravniki, ki jih ne bodo podprli pri stavki, prevzeli del njihovih obveznosti. Kot pravi Jelka Mlakar iz Sindikata zaposlenih v zdravstveni negi, pričakujejo, da bodo zdravniki "sprejeli bolnike in jih morebiti oskrbeli v potopkih in posegih, ki jih sicer izvajajo medicinske sestre".

Mesarji zaradi stavke veterinarjev težav ne pričakujejo
Stavkali bodo tudi veterinarji. V klavnicah tako ne bodo izdajali spričeval za zakol vseh vrst živine, temveč bodo klali le perutnino. A ker gre za enodnevno stavko, mesarji večjih težav ne pričakujejo. "Jaz upam, da ne bo veliko vplivala, razen če bi trajala deset dni, potem pa bi vplivala. Drugače se bomo pa morali znajti in kupiti v Avstriji, kar pa vem, da ni v interesu Slovenije ali pa kogar koli drugega," pravi mesar Anton Čadež.

Gasilci bodo delali tako kot ob nedeljah in praznikih, vojaki pa se stavki ne morejo pridružiti, a jo podpirajo. Za stavko so se odločili tudi na večini fakultet, v lekarnah, socialnih zavodih, pa tudi v nekaterih muzejih, galerijah in knjižnicah.