tablete kalijevega jodida se jemljejo v skladu z načrtom in nikoli preventivno, so povedali na ministrstvu za zdravje. Foto: MMC RTV SLO
tablete kalijevega jodida se jemljejo v skladu z načrtom in nikoli preventivno, so povedali na ministrstvu za zdravje. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za zdravje zagotavlja, da je tablet kalijevega jodida v Sloveniji dovolj za vse prebivalce države, saj je na zalogi 1.490.000 škatlic s po štirimi tabletami, ki zadostujejo za dva odmerka za odraslega človeka.

Jodove tablete le za mlajše od 40 let
Zaužitje tablet v predpisanih primerih je namreč primerno le za ljudi, mlajše od 40 let, saj je verjetnost, da se zaradi radioaktivnega joda rak ščitnice razvije pri starejših od omenjene starosti, skoraj nična.

Pravočasno (a ne preventivno) zaužitje tablet pomeni ustrezno zaščito le proti notranji kontaminaciji z radioaktivnim jodom in nima nobenih zaščitnih učinkov pri kontaminaciji z drugimi radioaktivnimi snovmi in zunanjim sevanjem. Zato je treba v primeru nesreče izvajati tudi vse druge zaščitne in preventivne ukrepe, so še poudarili na ministrstvu.

Kalijev jodid ima lahko številne negativne učinke
Preventivno uživanje tablet nima učinka in je "neprimeren ukrep, ki škoduje zdravju, saj lahko pride do neželenih stranskih učinkov," so še dejali na ministrstvu za zdravje. Med nezaželenimi učinki je razvoj preobčutljivosti na kalijev jodid, kar se lahko kaže kot nastanek vnetnih sprememb na koži, otekline, povišana telesna temperatura, bolečine v sklepih in poškodbe limfnega sistema.

Poleg tega lahko jemanje kalijevega jodida privede do povečanega ali zmanjšanega delovanja ščitnice, pri daljšem jemanju pa se lahko pojavijo povečano izločanje sline, pekoče bolečine v ustih, akutno vnetje nosne sluznice, otekline in vnetja grla ter oči, pljučni edem, oteženo dihanje, depresija in nespečnost, pri čezmernem zaužitju pa lahko pride celo do zastrupitve, ki se v najslabšem primeru lahko konča celo s smrtjo, še opozarjajo na ministrstvu.

Zaužitje tablet kalijevega jodida je tako ukrep, katerega potek je natančno določen z načrtom. V primeru nesreče v Jedrski elektrarni Krško je za prebivalstvo, ki živi v 10-kilometrskem radiju okoli elektrarne, predvidena razdelitev zaloge tablet, ki jih zagotavlja NEK, razdelitev tablet pa odredi poveljnik Civilne zaščite RS-a na predlog Uprave RS-a za jedrsko varnost.