Na kardiološkem oddelku pediatrične klinike na leto hospitalizirajo 400 otrok. Foto: BoBo
Na kardiološkem oddelku pediatrične klinike na leto hospitalizirajo 400 otrok. Foto: BoBo
UKC-ju Ljubljana manjkata še dva otroška kardiologa, časa je še do julija. Če jim ne bo uspelo, bodo otroke, ki potrebujejo zdravljenje, napotili v tujino. Foto: BoBo
Aleš Šabeder je v izjavi medijem danes pojasnil, da se dogovarjajo z več strokovnjaki in drugimi bolnišnicami. Foto: BoBo
O rešitvah se bodo v najkrajšem času pogovarjali tudi z ministrstvom za zdravje. Foto: BoBo
UKC išče dva otroška pediatra kardiologa
UKC mrzlično išče še dva kardiologa

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je v izjavi medijem danes pojasnil, da se trem otroškim kardiologom, ki so na začetku maja podali odpoved, odpovedni rok izteče na začetku julija. V vmesnem času je vodstvu UKC-ja in pediatrične klinike uspelo zagotoviti nemoteno delovanje programov na področju otroške kirurgije, ki ga opravljajo kirurgi iz bolnišnice Motol v Pragi.

Prav tako jim je po Šabedrovih navedbah uspelo zagotoviti normalno delovanje otroške intenzivne terapije, kjer sodelujejo domači in tuji strokovnjaki, zagotovili so tudi pokritost nekaterih delovišč na otroški kardiologiji. Po besedah vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Mirte Koželj jim je uspelo pridobiti pediatre, ki bi pokrivali ambulanto delo, neinvazivno in invazivno diagnostiko ter opravljali interventne posege.

Nimajo pa še dveh pediatrov kardiologov, ki bi zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. Koželjeva je pojasnila, da je teh strokovnjakov izredno malo in jih je zelo težko pridobiti, da bi prišli za dlje časa delat v Ljubljano.

Jim bo uspelo dobiti še dva kardiologa?
Po Šabedrovih navedbah se za to dogovarjajo z več strokovnjaki in drugimi centri. A če jim do 7. julija, ko iz UKC odhaja še zadnji otroški kardiolog, ne bo uspelo pridobiti še teh strokovnjakov, bodo vse otroke, ki bodo zaradi bolezni srca potrebovali bolnišnično zdravljenje, napotili v najbližje centre v tujino. Kateri so ti centri, še ni znano, saj se z njimi po besedah Koželjeve še dogovarjajo.

Strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar je dejala, da je strokovni kolegij pediatrične klinike nedavno obravnaval to problematiko, nato pa še strokovni svet UKC-ja. Tako je UKC o teh razmerah obvestil ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni.

Sicer pa so zdaj po besedah Koželjeve na oddelku vsi otroški kardiologi. Na čakalni listi je le en otrok, ki še nima datuma za operacijo srca.

O rešitvi tudi na pogovorih z ministrstvom
Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da so prejeli dopis vodstva UKC-ja Ljubljana, da potrebujejo pomoč pri zagotovitvi dveh pediatrov z znanjem pediatrične kardiologije in ehokardiografije, saj jim doslej ni uspelo pridobiti takšnih dveh strokovnjakov. O rešitvah se bodo v najkrajšem času pogovarjali z vodstvom UKC-ja, so navedli.

Prizadevajo si, da bi Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni 1. julija začel delati v celoti, a je, kot je poudaril predsednik sveta tega inštituta Igor Gregorič, najpomembnejša varna oskrba bolnikov. Svet omenjenega nacionalnega inštituta se je v torek sestal na drugi redni seji in sprejel poslovnik o delu sveta zavoda ter statut inštituta, s čimer je omogočen administrativni začetek dela inštituta 1. julija. Člani sveta so sprejeli tudi sklep o začetku postopka imenovanja direktorja inštituta, razpis bo objavljen konec tega tedna, so zapisali na ministrstvu.

Na ministrstvu so še poudarili, da se o poteku vzpostavljanja otroškega srčnega centra redno pogovarjajo z vodstvom UKC-ja Ljubljana. Nazadnje so se o tem pogovarjali na sestanku 5. junija, ko so govorili tudi o možnosti, da bi v prehodnem obdobju klinično oskrbo otrok z boleznimi srca v sodelovanju zagotavljala Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana in nacionalni inštitut.


Zdravljenje in urgenca za vse otroke
Strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je opozorila, da pediatrična klinika zagotavlja terciarno zdravljenje in urgenco vsem otrokom, ki pridejo na kliniko, tako da poskrbijo tudi za urgentne primere otrok s srčnimi boleznimi. Kardiolog pediater na kliniki sodeluje s konziliarnimi mnenji tudi za vse otroke na kliniki, do zdaj so nekaj let zagotavljali tudi 24-urno pripravljenost pediatra kardiologa za celo Slovenijo.

"Na pediatrični kliniki se zavedamo, da je stanje kritično. Ravno zato smo zaprosili vse nadrejene in vodstvo UKC-ja, naj prosi za pomoč ministrstvo," je dejala in dodala, da so storili vse, da bi pridobili tuje in slovenske strokovnjake. "Z vsakim od odhajajočih sem se osebno pogovarjala in pregovarjala. A pogoje, ki jih postavljajo, je nemogoče izpolniti," je povedala. Med drugim namreč kot pogoj, da bi ostali, zahtevajo zagotavljanje 24-urne prisotnosti otroškega srčnega kirurga. Tega pa ne morejo zagotoviti tudi zato, ker je otrok, ki potrebujejo operacijo srca, v Sloveniji premalo.

Šabeder pa je še dejal, da je imel zadnji pogovor z enim od odhajajočih kardiologov v torek, "a na žalost nisva prišla do pozitivnega rezultata". Tehtnega pojasnila, zakaj ta kardiolog odhaja, pa Šabeder, kot pravi, ni dobil.

Na leto hospitaliziranih 400 otrok
Na kardiološkem oddelku pediatrične klinike na leto hospitalizirajo 400 otrok, ambulantnih pregledov je bistveno več. "Računamo, da bo nekaj deset otrok, ki se bo z nujnimi boleznimi srca oglasilo pred našimi vrati. Te bomo sprejeli in obravnavali tako, kot znamo in moremo," je dejala Megličeva in pojasnila, da bodo pri tem sodelovali tudi pediatri drugih strok. Koželjeva pa je dodala, da bodo v urgentnem primeru v najkrajšem možnem času prišli v Ljubljano tudi kolegi iz Hrvaške.

Megličeva je opozorila tudi, da so na pediatrični kliniki pričakovali, da bo ministrstvo, ki je prevzelo skrb za organizacijo otroške kardiologije, dejansko izpeljalo, kar je napovedalo, torej da bo začel delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. "Računali smo, da se bo zgodilo do 1. maja, računali smo do 1. julija. Ker tudi to je bil razlog za odhode zdravnikov," je dejala.

UKC išče dva otroška pediatra kardiologa
UKC mrzlično išče še dva kardiologa