V UKC Ljubljana ostajajo  program kardiologije, program otroške srčne kirurgije in intenzivna terapija po operacijah. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
V UKC Ljubljana ostajajo program kardiologije, program otroške srčne kirurgije in intenzivna terapija po operacijah. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Program srčne kirurgije bo pod nadzorom sveta
Program srčne kirurgije v sodelovanje s tujino
Otroška kirurgija ostaja na UKC Ljubljana

Bo pa ob tem treba vzpostaviti sodelovanje tudi s tujo institucijo, ki bo zagotavljala nenehno prisotnost otroškega kardiologa in kirurga. Sekretarka je ob tem dejala, da trenutno ustanavljajo projektni svet, katerega naloga bo podpis pogodbe in začetek sodelovanja s tujim centrom, ki bo zagotovil kardiologa in kirurga.

"Njuna naloga bo zdraviti otroke na vrhunskem nivoju v skladu z mednarodnimi standardi, prav tako bosta izobraževala naše zdravnike," je v izjavi za medije po sestanku povedala Medvedova. Na področju otroške kardiologije so namreč velike kadrovske luknje in jih je treba zapolniti z zdravniki, ki so se pripravljeni izpopolnjevati in učiti pod vodstvom teh dveh zdravnikov.

Ta nova institucija oz. center, ki bo deloval v okviru UKC-ja, bo sčasoma prerasel v nacionalni center, kjer bodo domači strokovnjaki lahko kompetentno zdravili, diagnosticirali in operirali bolnike s prirojenimi srčnimi napakami. V nacionalnem centru bo sodelovala tudi ambulanta za motnje srčnega ritma. "Tudi te otroke bomo vodili konziliarno s pomočjo tujega elektrofiziologa, ki bo sodeloval v konziliju lastnih strokovnjakov in bo podpiral naše zdravnike," je dejala sekretarka.

Sodelovanje bo drago, a cenejše od prevozov
Tuji center, s katerim bi UKC strateško sodeloval pri vzpostavljanju novega nacionalnega kardiološkega centra, še ni izbran, je dejala Medvedova. UKC trenutno v okviru programa otroške srčne kirurgije sodeluje s centri v italijanski Massi in češki Pragi. Projektni svet, ki bo po navedbah Medvedove začel delovati v avgustu, bo revidiral sodelovanje z obema ustanovama, saj naj bi bilo zagotavljanje nenehne prisotnosti tujih strokovnjakov v UKC-ju težava. Medvedova je ob tem poudarila, da se za selitev v tujino niso odločili, ker gre pri teh otrocih za urgentna stanja.

Izračunov, koliko bo stalo takšno sodelovanje s tujim centrom, na ministrstvu še nimajo. "Zagotovo bo drago, ampak bo ceneje, kot če bi otroke pošiljali v tujino," je dejala sekretarka. Po njenih besedah so že izdani sklepi o imenovanju v ta projektni svet. Pojasnila je, da bodo v svetu trije predstavniki ministrstva za zdravje, generalni direktor in strokovna direktorica UKC ter predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kopač: Programa tečeta naprej
Generalni direktor UKC-ja Andraž Kopač je dejal, da so staršem pojasnili razmere na programu otroške srčne kirurgije in tudi glede obravnave na področju aritmologije. "Oba programa tečeta naprej normalno, tako kot sta do zdaj," je zagotovil. Dejal je, da se aritmolog Uroš Mazić, ki so ga po očitkih o napačnih diagnozah premestili na drug oddelek, za zdaj ne bo vrnil na kardiologijo, saj čakajo na nadzore.

Glede odstopa Tomaža Podnarja z mesta vodje službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki pa je dejal, da bodo tudi poslej zagotavljali kakovostno obravnavo bolnikov. Ne more še povedati, kdo bo v prihodnje vodil službo. Podnar pa je po njegovih navedbah odstopil, ker je menil, da bi odločitev o ustanovitvi projektnega sveta še bolj zavlekla povezovanje z enim od tujih kardioloških centrov.

Program srčne kirurgije bo pod nadzorom sveta
Program srčne kirurgije v sodelovanje s tujino
Otroška kirurgija ostaja na UKC Ljubljana