Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Presoja, kaj je strokovno smiselno in kaj ne, obtožuje in razsoja. Neposredno napada stroko.

Branko Zorman, SMC
Poročilo
Letošnje poročilo o delovanju srčne kirurgije je bilo kritično. Foto: MMC RTV SLO

Odbor DZ-ja za zdravstvo je na zahtevo SDS-a obravnaval razmere na otroški srčni kirurgiji, ki so po oceni stranke neurejene. Opozorili so na pripombe v javnosti, ki se nanašajo na zdajšnje dejavnosti. Tako v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana med drugim še vedno ni na razpolago stalno navzočega otroškega kirurga, starši pa nimajo pravočasnih informacij o tem, kdo in po kakšni metodi bo izvedel operativni poseg, so opozorili.

Poslanka SDS-a Jelka Godec je bila kritična zlasti do ministrstva za zdravje, ki po njenih besedah ne skrbi za ustrezno delovanje sistema.

Umrljivost otrok pod evropskim povprečjem
Strokovna direktorica UKC-ja Ljubljana Marija Pfeifer je povedala, da je na otroški srčni kirurgiji umrljivost v prvih 30 dneh po operaciji veliko manjša od evropskega povprečja. Otrok s prirojenimi srčnimi napakami pa ne operira kirurg za odrasle, je zagotovila.

Na otroški srčni kirurgiji ni kirurga, ki bi bil fizično navzoč 24 ur na dan. Vendar pa je strokovnjak pripravljen v nujnih primerih priti kadar koli. Na voljo je tudi možnost za posvetovanje z njim, in sicer veliko prej kot v 24 urah, je izjavila.

Tušarjeva: To je nacionalni interes
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar je zagotovila, da je nacionalni interes, da so otroci s prirojeno srčno napako oskrbljeni v Sloveniji, in sicer kakovostno ter varno. Pot do tega vidijo v uresničevanju strateških ciljev.

Jernej Vrtovec iz NSi-ja je opozoril, da poslanci od staršev in strokovne javnosti dobivajo različne informacije - od tega, da se na otroški srčni kirurgiji zdravniki med seboj ne pogovarjajo, do tega, da je program v razsutju.

Gantar: UKC-ju se dela krivica
Predsednik odbora Tomaž Gantar (DeSUS) je opozoril, da govorijo o enem najkompleksnejših področij. Cena nepravilnosti, ki so se pojavljale pred leti, je bila po njegovem opozorilu velika, ugled pa je težko pridobiti nazaj. Nehote se zdaj po njegovem mnenju dela krivica tudi kliničnemu centru. Podatki o smrtnosti, ki so boljši od evropskega povprečja, pričajo o tem, da so na tem področju opazni premiki, je dejal.

Zorman: SDS napada stroko
Po besedah Branka Zormana iz SMC-ja pa se je predlagatelj postavil v vlogo organov pregona, zdravnikov, zdravniške zbornice. "Presoja, kaj je strokovno smiselno in kaj ne, obtožuje in razsoja. Neposredno napada stroko," je dejal. Vendar je Godčeva očitke zavrnila.

Odbor ni sprejel sklepov, ki so jih predlagali v SDS-u. Po enem izmed njih naj bi vlada in ministrstvo ukrepala zoper morebitne vpletene v sume malomarnega in nepravilnega zdravljenja otrok.

Video: Posnetek seje odbora v celoti

Presoja, kaj je strokovno smiselno in kaj ne, obtožuje in razsoja. Neposredno napada stroko.

Branko Zorman, SMC