Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Dušan Keber. Foto: BoBo
Dušan Keber. Foto: BoBo

Menijo, da bo spremenjen osnutek sprejemljivejši za širšo javnost, je na okrogli mizi o ureditvi pravice do smrti dejal pisec osnutka zakona Dušan Keber, ki je na okrogli mizi o dolgotrajni oskrbi in ureditvi pravice do smrti povzel dogajanje med javno razpravo o zakonu.

Največ pomislekov o zakonu so izrazili v zdravniški organizaciji in nekateri pravniki.
Med drugim se je pojavil pomislek, da zakon preširoko obravnava, kdo vse lahko zaprosi za pomoč pri končanju življenja. Zato bodo osnutek spremenili tako, da bo za pomoč lahko zaprosil le bolnik ob neznosnem trpljenju in pri terminalni bolezni. Omejili bodo tudi čas, ko bolnik lahko zaprosi za pomoč, to bo kratko obdobje pred koncem življenja.

Pisci zakona vztrajajo, da je trpljenje subjektivna kategorija, ki jo lahko razume in ubesedi le posamezni bolnik. "Zdravnik pa lahko objektivno potrdi, da okoliščine potrjujejo, da bolnik res neznosno trpi," je na okrogli mizi dejal Keber. Dodal je, da po spremenjenem osnutku duševni bolniki ne bodo imeli možnosti zaprositi za pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

Biserka Marolt Meden. Foto: MMC RTV SLO
Biserka Marolt Meden. Foto: MMC RTV SLO

Pri odločitvi naj sodeluje osebni zdravnik

Sprejemajo pomisleke, da pri vsakem bolniku do konca sodeluje njegov osebni zdravnik. Razmišljajo, da bi bilo to bolje urediti s skupinami zdravstvenih delavcev. "Mislimo pa, da mora pri odločitvi, podpori ali prepričevanju, naj bolnik ne gre v ta postopek, sodelovati zdravnik, ki bolnika najbolj pozna, in to je njegov osebni zdravnik," vztrajajo pisci osnutka zakona.

Na okrogli mizi je sodelovala tudi pričevalka priprav na dostojno smrt v Švici Alenka Čurin Janžekovič, ki je opisala svojo pot do odločitve za končanje življenja. Sama meni, da tak zakon v Sloveniji potrebujemo. "Argument, da zakon nima dovolj varovalk in da se ga bo dalo izkoriščati, je zame brezpredmeten. Ni zakona brez lukenj, če jih pač iščeš," je povedala.

Predsednica društva Srebrna nit – Združenje za dostojno starost Biserka Marolt Meden pa je izpostavila nekaj odprtih vprašanj o dolgotrajni oskrbi v Sloveniji. Opažajo, da odgovornost za dolgotrajno oskrbo prehaja z enega ministrstva na drugega. Obljube vlade ob začetku mandata so bile, da bodo področje uredili. "Zahtevamo, da se obljube oblasti uresničijo, opozicijo, predvsem SDS, pa pozivamo, naj ne nagaja," je povedala. Dodala je, da tu ni pomembna strankarska pripadnost, ampak to, da bodo vsi ljudje lahko dostojno živeli.