Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predlog za imenovanje je Janša že poslal v DZ, je sporočil na Twitterju.

"Po uskladitvi v koaliciji oziroma v poslanskih skupinah ima dober kandidat zagotovljeno udobno večino za izvolitev," je zapisal.

Poklukar je sodelavcem v UKC-ju Ljubljana že sporočil, da je sprejel vabilo predsednika vlade in soglašal s kandidaturo za imenovanje na mesto ministra za zdravje.

"Odločitev ni bila lahka predvsem zaradi vseh naših skupnih izkušenj v zadnjih dveh letih. Pa hkrati ni bila težka, zaradi vseh priložnosti za slovenski zdravstveni sistem in UKC Ljubljana, ki jih vidim v prihodnosti," je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Zaslišanje prihodnji teden

Zaslišanje kandidata pred pristojnim parlamentarnim odborom bo predvidoma med sredo in petkom, je pojasnil predsednik DZ-ja Igor Zorčič.

Poklukar je vodenje največje slovenske bolnišnice leta 2019 prevzel od Aleša Šabedra po njegovem odhodu na mesto zdravstvenega ministra. Predtem je Poklukar vodil jeseniško bolnišnico, kjer se je zaposlil leta 2013 po zaključku študija na ljubljanski medicinski fakulteti. Pod njegovim vodstvom je jeseniška bolnišnica kot edina tudi uradno končala sanacijo.

Kot je v utemeljitvi še spomnil Janša, se je Poklukar ob prevzemu UKC-ja Ljubljana spoprijel tako z zahtevnim finančnim položajem bolnišnice, sanacijskimi postopki kot z izzivi, ki so bili posledica naraščajoče epidemije covida-19.

"Pod njegovim vodstvom so se z dobro organizacijo, sodelovanjem in poznavanjem problematike uspešno soočili z vsemi zahtevnimi pogoji ter uspeli zagotoviti učinkovito zdravljenje in oskrbo bolnikov. V desetih dneh je vodstvu uspelo zaključiti z obnovo prostorov, ki so se sicer obnavljali že 12 let in jih v najkritičnejših trenutkih predati v uporabo," je naštel.

V času njegovega vodenja je UKC Ljubljana izstopil iz Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, po uradnih navedbah zaradi previsoke članarine. Iz neuradnih virov je bilo takrat slišati, da je pravi razlog ta, da UKC meni, da od združenja nima dovolj. V času njegovega vodenja se je nekoliko umirilo stanje na področju otroške srčne kirurgije, kljub epidemiji covida-19 pa v osrednji bolnišnici izvajajo precej velik del svojih rednih dejavnosti.

Poklukar ima nekaj izkušenj tudi v lokalni politiki. Med drugim je bil leta 2010 na samostojni listi izvoljen za občinskega svetnika Občine Gorje.

Vlada je novega zdravstvenega ministra iskala po decembrskem odhodu stranke DeSUS iz koalicije, saj je ob tem ministrsko mesto zapustil Tomaž Gantar. Od tedaj je vodenje ministrstva začasno prevzel premier Janša.

Poklukarja na čelu zdravstvenega resorja čaka zahtevna naloga obvladovanja epidemije covida-19.

Poklukar kandidat za zdravstvenega ministra

Pozitivni odzivi iz koalicije

Predsednika SMC-ja in NSi-ja Zdravko Počivalšek in Matej Tonin pozdravljata predlog premierja Janeza Janše, da za novega ministra za zdravje imenuje Janeza Poklukarja. Izpostavila sta njegove izkušnje, Tonin pa je še navedel, da je to eden od kandidatov, ki ga je predlagal tudi NSi. Podporo mu napoveduje tudi SNS.

"Janez Poklukar je odlična izbira in uživa mojo polno podporo," je na Twitterju navedel Počivalšek. Verjame, da bo Poklukar kot izkušen operativec znal hitro prevzeti vajeti v svoje roke in narediti red v zdravstvenem sistemu. "To je sedaj izjemno pomembno in upam, da bo dobil široko podporo za spremembe, ki so nujne," je dodal. Da je Poklukar dobra izbira, je tvitnil tudi Tonin.

"Strokoven in preizkušen v kriznem menedžiranju. Profil, ki ga v danem času in okoliščinah ministrstvo za zdravje potrebuje," je ocenil predsednik NSi-ja in dodal, da je bil Poklukar eden od kandidatov, ki ga je predsedniku vlade za ta resor predlagal tudi NSi.

Podporo Poklukarju je napovedal tudi prvak SNS-a Zmago Jelinčič. Po njegovih besedah je treba na mesto ministra za zdravje imenovati človeka, ki je pripravljen delati v korist države in reševati razmere v povezavi s koronavirusom.

Iz poslanske skupine DeSUS-a so sporočili, da bodo pozorno spremljali zaslišanje kandidata za zdravstvenega ministra pred pristojnim parlamentarnim odborom.

"Kandidat bo moral na predstavitvi izkazati vse kompetence in veščine, ki so potrebne za vodenje tako pomembnega ter zahtevnega resorja," so navedli v pisnem sporočilu. Na podlagi kandidatove predstavitve se bodo odločili o podpori.

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je presenečena, da je predsednik vlade pohitel s predlogom za zdravstvenega ministra, saj je nazadnje dejal, da bo počakal na rezultat konstruktivne nezaupnice. O tej bo DZ odločal v ponedeljek. Sicer pa je po besedah Bratuškove čas, da Slovenija dobi zdravstvenega ministra.

Kdo je Janez Poklukar?

Poklukar dobro pozna zdravstveni sistem

Ob poudarjanju Poklukarjevega dobrega poznavanja zdravstvenega sistema je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik navedla, da je to zelo dobro za to odgovorno funkcijo.

"Vsi se moramo zavedati, da bo njegov mandat krajši in vsaj v prvih mesecih usmerjen v ukrepe, povezane z epidemijo. Čaka ga težka naloga zagotoviti boljšo funkcionalnost ministrstva in vseh njegovih delov. Želim mu uspešno sodelovanje tudi z Zdravniško zbornico Slovenije," je za STA dodala Čebašek-Travnikova.

Tudi v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije poudarjajo Poklukarjevo dobro poznavanje slovenskega zdravstvenega sistema. "Za seboj pušča uspešne zgodbe, tako na Jesenicah kot v UKC-ju Ljubljana. Poleg vsega premore tudi pogum, da je v teh težkih razmerah pripravljen sprejeti tako zahteven izziv," je zapisal predsednik združenja Marjan Pintar.

Poklukarjevo dobro poznavanje zdravstvenega sistema, pa tudi zdravstvene in babiške nege, je izpostavila še Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

"V zbornici pričakujemo korektno sodelovanje z njim. Veselimo se, da bomo končno dobili ministra s polnimi pooblastili, pravega sogovornika. Čas brez ministra je za stroko pomenil tudi odsotnost sogovornika," je dodala Ažmanova, ki je bila s Poklukarjem več let sodelavka v jeseniški bolnišnici.