Obvezno testiranje zdravstvenih delavcev

Testiranje zdravstvenih delavcev bodo uvajali postopno, enkrat tedensko, in sicer najprej na oddelkih, kjer se bo okužba pojavila, do 7. decembra pa morajo testiranje vseh uvesti v celoti.

Hitri testi sicer niso tako zanesljivi kot PCR-testi, imajo pa to prednost, da se rezultat pokaže že v petnajstih minutah.

V UKC-ju Maribor, kjer svoje zaposlene in tudi bolnike redno testirajo s klasičnimi PCR-testi, začenjajo pilotsko raziskavo antigenskih hitrih testov.

Vojko Flis, direktor UKC-ja Maribor, je ob tem dejal: "Mi imamo zdaj rezultate teh testov pri bolnikih. Med tistimi, ki so domnevno zdravi, in pa tudi nekaj asimptomatskimi nosilci virusa nas zanima, kako se bodo ti antigenski testi obnesli, ker je to zelo pomembno. Ker če se bodo slabo obnesli, potem s hitrimi antigenskimi testi ne bomo storili ničesar."

Če se bodo testi izkazali za zanesljive, jih bodo začeli redno uporabljati.

Na testiranje se pripravljajo tudi v zdravstvenih domovih. Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego ZD-ja Maribor, pravi: "Tam bomo takoj začeli testiranje, v tem primeru s hitrimi antigenskimi testi, za katere smo tudi dobili sklep, da jih lahko izvajamo. Mi smo šli že v nabavo teh testov."

Za teste s 97-odstotno zanesljivostjo so plačali po 7,12 evra. V javnosti so sicer kar nekaj prahu dvignile zelo različne nabavne cene hitrih testov. V Slovenj Gradcu so za teste plačali le nekaj več kot pet evrov, v UKC-ju Ljubljana pa denimo kar 24 evrov. Država sicer povrne stroške za teste le do devet evrov.

Poklukar pojasnil, zakaj imajo v UKC Ljubljana dražje hitre teste

Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar je v Dnevniku TV Slovenija zatrdil, da za del zdravstvenih delavcev že od 4. marca izvajajo testiranje na način, kot je določen v sveži odredbi ministrstva za zdravje. Od 7. decembra bodo to počeli še za vse druge zaposlene. Kmalu bodo imeli na voljo 40.000 brisov, z razpisom, ki je odprt od 15. septembra, pa so naročili še 200.000 dodatnih hitrih testov. "Tako bo za vse poskrbljeno," je izjavil.

Ob vprašanju novinarke je pokomentiral to, da za teste plačujejo po 24 evrov, drugje pa zanje odštejejo po pet evrov. Pojasnil je, da so že v prvem valu poskušali najti hitri test na ploščici, vendar se ni obnesel. V pripravah na 2. val so preizkusili teste na aparatih, ki so se izkazali kot dobri in zanesljivi. Vendar se je čez poletje zgodil pomemben premik pri razvoju hitrih testov na ploščicah, zato so se odločili za nov razpis, je dejal.

Zadnje dni je na ravni države nekoliko manj novih sprejemov covidnih bolnikov. Tega v ljubljanskem kliničnem centru še ne čutijo. "Govoril sem s koordinatorjem za sprejem v UKC in bil obveščen, da telefoni zvonijo ves dan." Zadnjih deset dni sprejemajo vse več starejših bolnikov, pa takih s petimi in več pridruženih bolezni. Ti bodo dalj časa potrebovali kisik, težje jih bo odpustiti v domačo nego, hospitalizacije bodo posledično podaljšane. Poklukar tako pričakuje, da bodo odpusti še najmanj deset dni počasnejši, prilivi novih bolnikov pa konstantni še vsaj nekaj časa.

Da bi lahko spet začeli programe, ki so jih pred kratkim ukinili, bi morali v UKC-ju Ljubljana imeti od 100 do 120 navadnih covidnih bolnikov in največ 20 na intenzivni negi, je še dodal.