Foto: EPA
Foto: EPA

"Pristojne oblasti morajo razmisliti o možnosti, kako bi izboljšale učinkovitost trenutnih cepiv, ki nimajo visokega učinka," je dejal vodja Centra za preprečitev nalezljivih bolezni Gao Fu.

Tokrat se je zgodilo prvič, da bi neki kitajski strokovnjak javno spregovoril o nizki učinkovitosti trenutnih cepiv proti covidu-19, ki jih Kitajska tudi izvaža po svetu.

Od lanskega leta je Kitajska porabila okoli 160 milijonov doz cepiv, večina ljudi je prejela dva odmerka. Približno 40 odstotkov svoje 1,4-milijardne populacije pa želi cepiti do junija.

  • Indija porabila več kot 100 milijonov doz cepiv

Okužbe z novim koronavirusom pa ne pojenjajo v Indiji, kljub temu pa se oblasti hvalijo, da so porabile že več sto milijonov doz cepiv proti covidu-19. Samo v zadnjem dnevu so potrdili rekordnih 152.879 okužb, kar je pet odstotkov več kot dan prej. Za boleznijo covid-19 je umrlo 800 obolelih.

Sorodna novica Indija potrdila več kot 100.000 okuženih v enem dnevu

V Indiji so do zdaj cepili večinoma zdravstvene delavce, pa tudi starejše od 45 let. Vendar pa se v več zveznih državah spopadajo s pomanjkanjem cepiv, čeprav vlada trdi, da ima na zalogi še 40 milijonov doz cepiv in da so obtožbe o pomanjkanju cepiv "neutemeljene".

Država z 1,3 milijarde prebivalcev želi do konca julija cepiti 250 milijonov ljudi. Trenutno sta odobreni dve cepivi, eno podjetja AstraZeneca in oxfordske univerze, ki se v Indiji imenuje Covishield, drugo proizvaja domače podjetje Bharat Biotech pod imenom Covaxin. Pristojni organi preučujejo še nekaj drugih cepiv, ki pa še niso v obtoku.

Do zdaj so v Indiji potrdili nekaj manj kot 170.000 smrti zaradi covida-19. V več zveznih državah, pa tudi v prestolnici New Delhi, so morali znova uvesti omejevalne ukrepe, med drugim prepovedi izhodov ponoči, zaprli so šole, kulturne ustanove in tudi gostinske lokale.

  • Iran potrdil največ mrtvih od decembra lani

Iz Irana poročajo o najvišji smrtnosti zaradi covida-19 v zadnjih štirih mesecih. Samo v zadnjem dnevu je umrlo še 258 obolelih, s čimer se je skupno število vseh umrlih s covidom-19 zvišalo na 64.490, kar je največ od decembra lani.

  • Na Tajskem za dve leti zaprli upravnika nočnega kluba

O poslabšanju epidemiološke slike poročajo tudi iz Tajske, kjer so potrdili nekaj manj kot tisoč novih primerov okužb. Vendar pa v zadnjem dnevu niso potrdili nobenega umrlega s covidom-19. Številne province so zaostrile ukrepe: kar 38 provinc zahteva 14-dnevno karanteno ob vstopu na njihovo območje.

V 40 provincah pa so do 23. aprila zaprli delovanje nočnih klubov, pivnic in karaoke barov. V Bangkoku so nedavno na dve leti zaporne kazni obsodili dva upravnika dveh nočnih klubov, v katerih se je okužilo več ljudi.

  • Izrael: "Južnoafriška različica lahko prebije Pfizerjevo cepivo"

V Izraelu so raziskovali učinkovitost cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech proti južnoafriški različica novega koronavirusa. V raziskavo so vključili 400 posameznikov, ki so bili pozitivni na novi koronairus v času dveh tednov ali več po prejemu vsaj enega odmerka cepiva. V raziskavo so vključili tudi enako število okuženih necepljenih ljudi, poroča Al Džazira.

Južnoafriška različica je predstavljala zgolj en odstotek vseh preiskovanih ljudi. Vendar je bila stopnja razširjenosti različice med okuženimi, ki so prejeli dva odmerka cepiva, osemkrat višja kot pri necepljenih - 5,4 odstotka proti 0,7 odstotka.

"Med ljudmi, cepljenimi z drugim odmerkom, smo ugotovili nesorazmerno višjo stopnjo južnoafriške variante v primerjavi z necepljeno skupino. To pomeni, da je južnoafriška različica do neke mere sposobna prebiti zaščito cepiva," so sporočili avtorji raziskave z Univerze v Tel Avivu.