Kitajski regulatorji so odobrili že štiri cepiva, izdelana na Kitajskem. Foto: EPA
Kitajski regulatorji so odobrili že štiri cepiva, izdelana na Kitajskem. Foto: EPA

Gre za cepivi podjetij CanSino Biologics in inštituta za biološke proizvode v Vuhanu, ki je podružnica podjetja Sinopharm, so v četrtek sporočili iz omenjene uprave.

Cepivo podjetja CanSino naj bi 28 dni po cepljenju zagotavljalo 65,28-odstotno zaščito pred okužbo z novim koronavirusom, medtem ko naj bi bilo cepivo inštituta v Vuhanu 72,51-odstotno učinkovito.

Izdaja pogojnega dovoljenja omogoča hitrejši začetek uporabe cepiva v izrednih primerih, takrat ko klinični testi po običajnih standardih še niso v celoti zaključeni, a vendarle nakazujejo, da je cepivo varno in učinkovito. Kot so sicer v četrtek poudarili pri kitajskem regulatorju, morata obe podjetji nadaljevati testiranje, izpolniti vse pogoje in jim čim prej predložiti dodatne rezultate raziskav.

Kitajski regulatorji so tako odobrili že štiri cepiva, izdelana na Kitajskem. Prvo je bilo cepivo podjetja Sinopharm decembra lani, drugo pa cepivo CoronaVac podjetja Sinovac v začetku tega meseca. A učinkovitost vseh štirih občutno zaostaja za cepivoma podjetij Pfizer-BioNTech in Moderna, ki sta 95- oziroma 94-odstotno učinkoviti.

Kitajske oblasti so si zadale cilj, da do sredine tega meseca cepijo 50 milijonov ljudi, a se jim je ta izmaknil, saj jim je uspelo do 9. februarja uporabiti 40 milijonov odmerkov. Država sicer obenem ponuja brezplačna cepiva 53 državam in jih prodaja v več kot 20 držav, ki so za to zaprosile.

Množično cepljenje v Južni Koreji in Hongkongu

V Južni Koreji in Hongkongu sta medtem stekli kampanji množičnega cepljenja proti covidu-19. Južna Koreja namerava v prihodnjih sedmih mesecih cepiti 70 odstotkov prebivalstva, cilj hongkonških oblasti pa je do konca leta cepiti vse odrasle prebivalce. Tudi širše v azijsko-pacifiški regiji sicer cepljenje zdaj dobiva večji zagon.

Tako Južna Koreja kot Hongkong sta bila med prvimi na svetu, kjer so se v začetku lanskega leta spopadli z izbruhom novega koronavirusa, potem ko se je ta razširil iz osrednje Kitajske. A po zaslugi strogih karantenskih ukrepov, še posebej pri potnikih iz tujine, doslednega spoštovanja pravil glede ohranjanja varne razdalje ter učinkovitega sledenja stikom okuženih in množičnega testiranja je obema uspelo število okuženih zadržati na relativno nizki ravni, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko se je v Evropi in ZDA, pa tudi na Kitajskem, cepljenje začelo že pred časom, so se številne države v azijsko-pacifiški regiji, ki so se sorazmerno dobro spopadle s pandemijo, odločile za počasnejši pristop. Na Novi Zelandiji in v Avstraliji so na primer z množičnim cepljenjem prebivalstva začeli prejšnji konec tedna.

Na Japonskem se medtem strokovnjaki bojijo, da se ljudje zaradi pestre zgodovine afer in polemik glede cepljenj ne bodo cepili proti, ko bodo cepiva proti covidu-19 tam nekoč splošno dostopna.

Zaradi podobnih pomislekov v 52-milijonski Južni Koreji so tam danes, da bi okrepili zaupanje javnosti, po televiziji prenašali, kako so v enem od javnih zdravstvenih centrov v Seulu slovesno, ob navzočnosti predsednika Mun Dže Ina, kot prvo s cepivom podjetja AstraZeneca cepili neko 61-letno medicinsko sestro.

Premier Čung Sje Kjun je sodržavljane ob tem pozval, naj se jih čim prej in čim več cepi in naj tako pripomorejo k "vrnitvi tistih dni, ki jih vsi pogrešamo".

V 7,5-milijonskem Hongkongu medtem za zdaj cepijo s cepivom kitajskega podjetja Sinovac, ki so ga tamkajšnji regulatorji po hitrem postopku odobrili prejšnji teden. Že dan pozneje je v mesto prispela prva pošiljka tega cepiva z milijonom odmerkov. V kratkem pričakujejo tudi cepivi podjetij Pfizer-BioNTech in AstraZeneca.

Poznavalci svarijo, da je pred hongkonškimi oblastmi velik izziv, kako prepričati prebivalce, da se cepijo s kitajskim cepivom. V Hongkongu je namreč nezaupanje do bolj ali manj vsega kitajskega globoko zakoreninjeno.

Poleg tega tretja faza kliničnega testiranja Sinovacovega cepiva sploh še ni končana. Javnih podatkov o cepivu je relativno malo, po dosedanjih podatkih pa naj bi to nudilo le od 50- do 62-odstotno zaščito pred okužbo. A kot poroča AFP, teh težav v praksi za zdaj ni videti, saj se je za cepljenje že prijavilo okoli 70.000 ljudi in so vsi termini zasedeni.

Brazilski predsednik Bolsonaro, ki se je tudi sam okužil z novim koronavirusom, ne zagovarja nošenja mask. Foto: EPA
Brazilski predsednik Bolsonaro, ki se je tudi sam okužil z novim koronavirusom, ne zagovarja nošenja mask. Foto: EPA

Brazilija: Svarila pred novo etapa pandemije

V Braziliji je vlada zaradi pospešenega širjenja nove različice novega koronavirusa posvarila pred novo etapo v pandemiji covida-19. Nova različica, ki se je prvič pojavila v Amazoniji, je postala del vsakdana, je v četrtek opozoril minister za zdravje Eduardo Pazuello.

"Danes imamo zaradi mutacij virusa trikrat večjo nalezljivost. Hitrost, s katero se to dogaja, lahko preseneti. Moramo biti pozorni in pripravljeni," je dejal minister za zdravje po srečanju s predstavniki za zdravje zveznih držav.

Pazuello je med strategijami opozoril na premestitev bolnikov, da se tako izognejo prenapolnjenim intenzivnim oddelkom. Podrobnosti sicer ni pojasnil. Predstavniki za zdravje pa so opozorili, da so v vseh državah že na mejah svojih sposobnosti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Medtem ko se Brazilija spopada z najhujšimi časi pandemije, je predsednik države Jair Bolsonaro znova pozval proti nošenju mask. V prenosu na družbenih omrežjih je brez navajanja vira zatrdil, da je neka nemška univerza posvarila, da so maske škodljive za otroke.

Brazilija je 25. februarja lani potrdila prvi primer okužb z novim koronavirusom in postala ena najbolj prizadetih držav v pandemiji na svetu. Doslej so potrdili skoraj 10,4 milijona okužb, za posledicami okužbe pa je umrlo več kot 251.000 ljudi, v zadnjem dnevu 1541. Januarja so zagnali množično kampanjo cepljenja.

Sorodna novica Kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega apartheidskega režima

Izrael cepil polovico državljanov

V Izraelu so od začetka cepljenja proti covidu-19 decembra lani z vsaj enim odmerkom doslej cepili polovico državljanov, je razvidno iz današnjih podatkov tamkajšnjega ministrstva za zdravje. S prvim odmerkom so cepili okoli 4,7 milijona ljudi, od tega z drugim odmerkom okoli 3,3 milijona, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vlada premierja Benjamina Netanjahuja načrtuje cepljenje najmanj 6,2 milijona državljanov.
Izrael ima 9,29 milijona prebivalcev. Kar 30 odstotkov je mlajših od 16 let, ki se s cepivi, ki so zdaj na voljo, ne morejo cepiti.

Kljub velikemu številu cepljenih ostaja dnevno število okužb z novim koronavirusom v Izraelu visoko. V zadnjih 24 urah so potrdili 3782 novih okužb.

Medtem ko Izrael pospešeno cepi svoje državljane, pa ne zagotavlja cepljenja tudi za milijone Palestincev, ki živijo na okupiranih ozemljih pod njegovim nadzorom, s čimer krši mednarodno pravo oziroma določila IV. ženevske konvencije.