V UKC Ljubljana poudarjajo, da so v svojih predlogih za pogajanja o razdelitvi sredstev zdravstvene blagajne sredstva zahtevali za programe, ki jih že izvajajo. Če jim v postopku arbitraže ti programi ne bodo priznani,
V UKC Ljubljana poudarjajo, da so v svojih predlogih za pogajanja o razdelitvi sredstev zdravstvene blagajne sredstva zahtevali za programe, ki jih že izvajajo. Če jim v postopku arbitraže ti programi ne bodo priznani, "se lahko vprašamo, ali Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvo za zdravje menita, da državljani teh programov ne potrebujejo", so poudarili. Foto: MMC RTV SLO

To pa ni edina zahteva ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra, predstavljena v pogajanjih za razdelitev sredstev iz zdravstvene blagajne med izvajalce, saj UKC med drugim zahteva tudi denar za programe, ki jih že izvaja.

1.560 več bolnišničnih obravnav, 10.620 več pregledov
V UKC-ju trdijo, da poslovanje prvega tromesečja kaže, da so obravnavali več bolnikov, kot je bilo dogovorjeno z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Preseganje programa se kaže v naslednjih številkah: 1.560 bolnikov več v bolnišnični obravnavi; 10.620 pregledov več v specialističnih ambulantah.

Tu pa se zahteve UKC-ja ne končajo, saj klinični center zahteva še zagotovitev sredstev za izvajanje programa PET CT storitev (gre za napravo, ki jo je klinični center leta 2009 kupil s pomočjo donatorjev). Čeprav naj bi bilo namreč domenjeno, da 2.000 pregledov s to napravo denarno zagotovi ministrstvo za zdravje, se je zdaj izkazalo, da bo moral sredstva zagotoviti UKC sam.

Dodatna sredstva za dve kliniki
Dodatna sredstva si UKC želi še za financiranje urgentne specialistične dejavnosti na nevrološki kiliniki in kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, saj gre za ustanovi, ki sprejemata bolnike iz vse države. Sta namreč edini tovrstni v Sloveniji.