Foto: KPK
Foto: KPK

Kot so sporočili s Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), so se za zavrnitev nadaljnje obravnave prijave zoper Smiljana Mekicarja, odločili iz dveh razlogov. "Prvič, zadeva se nanaša na dogodek ali ravnanje, ki je v postopku pred drugim, primarno pristojnim državnim organom. In drugič, zoper Smiljana Mekicarja je zaradi ugotovljenih sumov nepravilnosti že ukrepal njegov delodajalec z odpovedjo delovnega razmerja, domnevno sporno javno naročilo pa je bilo ustavljeno in objavljeno novo," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Komisija je sicer predhodni preizkus uvedla na podlagi prijave marca letos. Iz nje so izhajali očitki, da je Smiljan Mekicar, sicer tudi uslužbenec Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, razpisno dokumentacijo javnega razpisa priredil na način, da je ustrezala zgolj enemu ponudniku, podjetju Siemens.

Komisija je proučila relevantno dokumentacijo, na podlagi katere je ugotovila, da sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v povezavi z izvajanjem določb zakona o javnem naročanju že obravnava policija.

Hkrati je ugotovila, da je ministrstvo za zdravje zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev medicinske opreme konec marca letos ustavilo javno naročilo za nakup naprav za magnetno resonanco in objavilo novo javno naročilo, Mekicar pa je prejel odpoved delovnega razmerja. Zaradi dejstva, da so primarno pristojni organi uvedli postopke v konkretni zadevi, KPK prijave ni sprejel v nadaljnjo obravnavo in je postopek ustavil, so sporočili.

V pripravi Analiza korupcijskih tveganj v postopkih javnega naročanja

Ob tem so dodali, da bo KPK korupcijska tveganja pri izvajanju javnih naročil ponovno naslovila v Analizi delovanja javnega sektorja na področju zdravstva, ki je v pripravi. Spomnili so, da je komisija tveganja v postopkih javnega naročanja leta 2020 že naslovila v takratni analizi.

Sorodna novica Ministrstvo za zdravje odpustilo Mekicarja, ki je že napovedal možnost tožbe zoper Šabedra

V njej je poudarila, da je eno od korupcijskih ravnanj na področju javnega naročanja blaga, storitev in gradenj med drugimi prilagojeno naročilo, do katerega najpogosteje prihaja v predrazpisni stopnji, kjer uslužbenec, zadolžen za pripravo razpisne dokumentacije, pogosto ob dogovarjanju s potencialnim ponudnikom pripravi takšne specifikacije naročila, ki dajejo nepošteno prednost določenemu ponudniku.

Ministrstvu za javno upravo je zato v tej analizi predlagala, naj razmisli o uvedbi inšpekcijsko nadzorstvenega sistema na področju javnega naročanja, naročnikom pa je dala več priporočil na področju dokumentiranja aktivnosti, pripravljanja dokumentacije, transparentnosti ipd.