Nekdanja vodja lekarne v šempetrski bolnišnici in podjetje Gopharm nista uspela z zasebno tožbo zoper Konrada Kuštrina. Foto: BoBo
Nekdanja vodja lekarne v šempetrski bolnišnici in podjetje Gopharm nista uspela z zasebno tožbo zoper Konrada Kuštrina. Foto: BoBo
Konrad Kuštrin
Predsednik sindikata Fides, Konrad Kuštrin, je dejal, da je najlažje, če si tiho, a na svojem položaju mora opozarjati na nepravilnosti. Foto: BoBo

Zaradi teh besed sta Metka Štefančič in podjetje Gopharm proti njemu vložila zasebno tožbo. Očitala sta mu žaljivo obdolžitev, s katero naj bi škodil časti in dobremu imenu obeh tožnikov.

"Vodja lekarne Metka Štefančič ima roko nad vsem, kar gre iz bolnišnice in pride vanjo. Nedvomno je vključena v postopke javnega naročanja in izbire dobaviteljev. Štefančičeva omogoča posel podjetju svoje hčerke, komisije pa so samo 'finta', navadna kamuflaža. Člani komisije so vključeni v postopek šele na koncu. Od vodje lekarne dobijo v podpis popis zdravil in medicinskih pripomočkov, v katerem so vedno navedene blagovne znamke točno določenega proizvajalca," je leta 2014 za TV Slovenija dejal Kuštrin.

Šempeter je imel Gopharm enajstkrat raje kot Izola
Že delno poročilo upravnega nadzora, ki ga razkrivamo danes, njegovim besedam pritrjuje. Nadzor ministrstva za zdravje je namreč pokazal, da je imela glavno besedo pri javnem naročanju zdravil in medicinske opreme prav vodja lekarne Štefančičeva, čeprav je bila zaradi družinskih povezav z Gopharmom v nasprotju interesov, za katerega je tedanje vodstvo vedelo, ga dopuščalo in ni ukrepalo.

Nasprotno, tedanji direktor Darko Žiberna je v javnosti prikazoval bistveno manjši obseg poslovanja z Gopharmom od dejanskega. Njegovo ravnanje je komisija ministrstva ocenila za zelo problematično. Primerjava s primerljivo regijsko izolsko bolnišnico je razkrila, da je bilo poslovanje šempetrske bolnišnice z Gopharmom v enakem obdobju enajstkrat večje, kot je v Izoli, zato se upravičeno ustvarja videz, da je vodja lekarne privilegirala podjetje svoje hčerke in delovala pristransko in neobjektivno. Poleg tega je druga hčerka Štefančičeve, ki je tudi zaposlena v bolnišnični lekarni, brez soglasja delodajalca občasno opravljala dela v Gopharmu, ugotavlja komisija.

Preizkušanje vzorcev krinka za sprejemanje nagrad?
Netransparentne so bile tudi donacije raznih podjetij, za zelo problematično je komisija ministrstva označila donacije farmacevtskih podjetij za izobraževanje zdravnikov v tujini. Donacije so se izvajale brez pogodb, potrdil in poročil o uporabi doniranih sredstev. Ugotovljena je bila zloraba vzorcev medicinskih pripomočkov in prehranskih dopolnil. Donatorji teh so bili praviloma redni dobavitelji, kar predstavlja nesprejemljivo korupcijsko tveganje, ugotavlja komisija.

Vzorcev je bilo nenavadno veliko, zato obstaja sum, da je bil le del namenjen preizkušanju, preostanek pa se je porabil v bolnišnici, kar je mogoče razumeti tudi kot prejemanje nagrad od že uveljavljenih dobaviteljev. Interni pravilnik ni bil skladen z veljavno zakonodajo, notranji nadzor javnih financ je bil slab, na revizijsko poročilo se vodstvo ni odzvalo, zakonsko obvezne vsakoletne revizije ni bilo. Sporna je bila tudi zaposlitev hčerke direktorja Žiberne, ker za delovno mesto ni izpolnjevala pogojev.

"Poročila še nimam, ko ga bom videl in preučil, vam bom lahko kaj povedal," je za TV Slovenija povedal Žiberna. Vprašanja smo naslovili tudi na Štefančičevo, na odgovore še čakamo.

Ne daje "na pamet" izjav
"Delno poročilo upravnega nadzora je pokazalo, da sem imel v svoji izjavi prav. Kot predsednik Fidesa in vodja anesteziološke službe ne dajem izjav kar na pamet. Vedel sem, kaj govorim. Najlažje seveda je, če si tiho, zato, da nimaš težav, sam pa sem na takem položaju, da moram opozarjati na nepravilnosti in slabe prakse. Upam, da bo ta sodba spodbuda za vse tiste, ki vedo za nepravilnosti v zdravstvu, pa si ne upajo spregovoriti," je za TV Slovenija izid sojenja komentiral Kuštrin.

Revizijo spodbode šele naše razkritje
Februarja 2014 smo razkrili, da bi lahko v šempetrski bolnišnici šlo za korupcijo pri naročanju zdravil. Zdravila in medicinski material v veliki meri nabavljajo prek podjetja za veleprodajo zdravil in medicinskega materiala Gopharm, ki ga vodi hčerka Štefančičeve, Tadeja Štefančič, smo poročali takrat.

Javno dostopni podatki so razkrivali, da sta s šempetrsko bolnišnico največ zaslužila dva veletrgovca; Kemofarmacija 12 milijonov evrov, sledil pa mu je Gopharm z 10 milijoni evrov prihodkov. Preostali dobavitelji so imeli polovico manj prihodkov ali pa so bili ti zanemarljivi. Podrobnejši pregled obeh podjetij je kazal na prepletenost vodstvenih oseb v nedavni preteklosti.

S primerom naročil v šempetrski bolnišnici se je že leta 2012 ukvarjala Komisija za preprečevanje korupcije in ministrstvu za zdravje predlagala, naj opravi upravni nadzor. Vendar se to takrat ni zgodilo, saj se je ministrstvo zadovoljilo z razlago sveta bolnišnice, da nadaljnji ukrepi niso potrebni. Šele po našem razkritju je ministrstvo nato le uvedlo nadzor. Metka Štefančič je sicer upokojena, vendar v bolnišnični lekarni še naprej dela po podjemni pogodbi. Direktorica bolnišnice Nataša Fikfak nam je pred časom odgovorila, da sta njena znanje in strokovnost s področja priprave citostatikov za bolnišnico nepogrešljiva.