Nabava v bolnišnični lekarni v Šempetru pri Novi Gorici vzbuja dvome o preglednosti. Foto: BoBo
Nabava v bolnišnični lekarni v Šempetru pri Novi Gorici vzbuja dvome o preglednosti. Foto: BoBo
Konrad Kuštrin
Kuštrin izpostavlja sorodstveno povezavo med Štefančičevo in direktorico Gopharma. Foto: BoBo


"Vsi starši si želimo, da bi imeli uspešne otroke, kako je utemeljen očitek vodji lekarne, če ima hčerko, ki je tudi direktorica družbe Gopharm," se sprašuje prvi mož bolnišnice Žiberna. TV Slovenija je namreč poročala, da v šempetrski bolnišnici zdravila in medicinski material v veliki meri nabavljajo prek podjetja za veleprodajo zdravil in medicinskega materiala Gopharm, katerega soustanoviteljica je vodja bolnišnične lekarne Metka Štefančič, vodi pa ga ena izmed njenih hčera.
Po zagotovilih direktorja bolnišnice Štefančičeva ni več solastnica omenjenega podjetja.

Da gre za sporno poslovanje, meni predstojnik oddelka za anesteziologijo in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Za TV Slovenija je dejal, da "ima Štefančičeva roko nad vsem, kar gre iz bolnišnice in pride vanjo". "Nedvomno je vključena v postopke javnega naročanja in izbire dobaviteljev. Poda predlog za izvedbo postopka javnega naročila, oblikuje bazo artiklov, na tej osnovi oceni vrednost javnega naročila in predlaga člane strokovne komisije."

Žiberna: Eno govorimo, drugo delamo
A Žiberna Kuštrinu vrača žogico. Kuštrina moti celo urnik dela v lekarni, kar pomeni, da je v lekarni preprosto in vse narobe, je dejal direktor. "Večkrat je na različnih sestankih in prilikah udrihal čeznjo, vendar nikoli, tudi na direktorjev poziv, ni pokazal nobenega konkretnega dokaza ali indica za take očitke," je v sporočilu za javnost zapisal direktor.

V letu 2013 je bil po direktorjevih navedbah Kuštrin član komisije za nabavo zdravil in pripomočkov za anesteziološko službo. "Pri dnevnem naročanju zdravil za anesteziološko službo iz lekarne je večkrat zahteval dobavo drugačnih zdravil in pripomočkov, kot so bili izbrani po postopku javnega naročanja, se vé da praviloma dražjih in od prav določenega proizvajalca. Eno govorimo, drugo delamo," je poudaril Žiberna.

Gopharm s šempetrsko bolnišnico ustvaril le delček prihodkov
Ob védenju, da partnerica Kuštrina hkrati vodi tudi skupino za javna naročila, ki ima neodvisno od vseh drugih pogled nad vsem javnim naročanjem, bi ga morala kot direktorja ob vsaki jasno vidni nepravilnosti pri naročanju nemudoma opozoriti in sprožiti postopek odprave napačnega, je še zapisal Žiberna.

Kuštrin in njegova partnerica izpostavljata sorodstveno povezavo med vodjo lekarne in Gopharmom, kar naj bi bila podlaga za izločitev ponudnika zdravil in pripomočkov Gopharma. "V zakonu, ki ureja korupcijo, je natančno določeno, kdaj se to sme in mora, v zakonu o javnem naročanju pa je določeno, da mora direktor zagotavljati zakonitost in nepristranskost," še piše Žiberna.

Gopharm je bil sicer v letu 2013 četrti dobavitelj bolnišnice po vrednosti in ne drugi, kot navaja prispevek, je še pojasnil Žiberna in dodal, da je bolnišnica - po njemu znanih podatkih - Gopharmu lani ustvarila 2,8 odstotka prometa.