Kuštrin meni, da je vlada pri pogajanjih držala figo v žepu. Foto: BoBo/Nejc Trpin
Kuštrin meni, da je vlada pri pogajanjih držala figo v žepu. Foto: BoBo/Nejc Trpin

Glede zahtev sindikata, ki zahtevajo spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, je treba poudariti, da gre za vsebine, ki se nanašajo na sistemsko ureditev plačnega sistema, ki ni v pristojnosti ministrstva za zdravje.

Ministrstvo za zdravje
Milojka Kolar Celarc
Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Nič nimamo proti članom vladne pogajalske skupine, ampak problem je v tem, da sta vlada in ministrstvo za zdravje pri pogajanjih držala figo v žepu.

Konrad Kuštrin (Fides)
Miro Cerar
Predsednik vlade Miro Cerar obžaluje, da je prišlo do stavke zdravnikov. Foto: BoBo

Po njegovih navedbah so jim z ministrstva sporočili, da Milojka Kolar Celarc vodi medresorske pogovore in usklajevanja z vlado."Imamo zelo veliko izkušenj z vladami, predvsem slabe. A to ne pomeni, da se nismo pripravljeni pogajati. Pogajati smo se bili pripravljeni tudi sinoči in danes," je na novinarski konferenci Kuštrin.


Prvič pred dvema letoma

Opozoril je, da so vladi predstavili svoje zahteve po standardih in normativih ter spremembi plačnega sistema že pred dvema letoma. Obrnili so se tudi na kabinet predsednika vlade, kjer so mu želeli pojasniti, kaj pričakujejo od mandata te vlade, a niso dobili odgovora.

Z ministrstvom za zdravje so se od 17. marca pogajali, po njegovih navedbah neuspešno. "Ministrica se je z vso vnemo udeležila samo dveh sestankov," je ob tem dodal. "Nič nimamo proti članom vladne pogajalske skupine, ampak problem je v tem, da sta vlada in ministrstvo za zdravje pri pogajanjih držala figo v žepu," je dejal.

V petek o zaostrovanju
Zanika tudi, da so se glede večine zahtev z vlado tudi uskladili. Predsednik najštevilnejšega zdravniškega sindikata napoveduje, da se bo glavni stavkovni odbor ponovno sestal v petek, med drugim bodo odločali o morebitni zaostritvi stavke.

Če bodo podprli zaostritev stavke, bodo s prihodnjim tednom opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Ni pritiskov vodstev na stavkajoče
Damjan Polh iz Fidesa je predstavil potek stavke v 13 zdravstvenih domovih in 11 bolnišnicah. V zdravstvenih domovih po njegovih navedbah poročajo o manjšem obisku bolnikov v ambulantah. Delo tako poteka brez težav, prav tako ni pritiskov vodstev domov in bolnišnic na stavkajoče.

V nekaterih bolnišnicah pa so že začeli prenaročati bolnike na druge termine. Pričakovati je, da bo takšnega prenaročanja vse več, zlasti proti koncu tedna in na začetku prihodnjega tedna, ko bodo zdravniki izpolnili 40-urni delovnik ter si nabrali nadure v dežurstvih konec tedna.

Kakšnih primerov večjega nezadovoljstva bolnikov pa po njegovih navedbah danes zaradi stavke zdravnikov niso opazili.

Cerar: Upam, da bomo čim prej dosegli prekinitev stavke
Predsednik vlade Miro Cerar je dejal, da obžaluje stavko zdravnikov, za katero si želi, da ne bi šla v škodo bolnikov. "Upam, da bomo prišli do tega, da bodo lahko stavko čim prej prekinili," je dejal in dodal, da tudi sam spremlja razvoj dogodkov. Po njegovih besedah je od osmih zahtev, ki so bile na mizi, izpolnjenih že pet, intenzivna pogajanja potekajo tudi o preostalih. "Želim si, da ne bi bile zahteve na strani sindikata nerazumne, hkrati pa seveda spodbujam ministrico, da išče rešitve," je sklenil Cerar.

Ministrstvo: Večino zahtev smo uskladili
Z ministrstva za zdravje so v sporočilu za javnost zapisali, da si želijo čimprejšnji konec stavke. Dodali so, da ministrica obžaluje odločitev Fidesa, da je zavrnil zadnji vladni pogajalski predlog. Po njenem mnenju je stavka nepotrebna, ker naj bi na zadnjih pogajanjih prišlo do bistvenih premikov pri uskladitvi stavkovnih zahtev, saj so se dogovorili glede petih od osmih zahtev.
"Glede uvedbe standardov in normativov dela zdravnikov je vladna stran zahteve sindikatov praktično sprejela, še neusklajen je ostal dogovor o dodatnem nagrajevanju zdravnikov, ki bi delali več, kot določa normativ, torej fleksibilnem nagrajevanju, saj je sindikalni predlog o tem nagrajevanju vladna stran prejela šele 3. novembra letos. Glede zahtev sindikata, ki zahtevajo spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, je treba poudariti, da gre za vsebine, ki se nanašajo na sistemsko ureditev plačnega sistema, ki ni v pristojnosti ministrstva za zdravje," so pojasnili o neusklajenih zahtevah.

Ministrica za zdravje je poleg tega s predsednikom sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenije Praktik.um Igorjem Muževičem podpisala dogovor o realizaciji njihovih ločenih zahtev, so še zapisali.

Zdravniki so danes začeli stavkati, stavka pa bo sprva potekala tako, da bodo zdravniki delali le 40 ur na teden. Če to ne bo dovolj, bodo čez dva tedna opravljali le še tisto delo, ki ga opredeljuje zakon. Zakonsko opredeljeno delo v času stavke pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom.







Glede zahtev sindikata, ki zahtevajo spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, je treba poudariti, da gre za vsebine, ki se nanašajo na sistemsko ureditev plačnega sistema, ki ni v pristojnosti ministrstva za zdravje.

Ministrstvo za zdravje

Nič nimamo proti članom vladne pogajalske skupine, ampak problem je v tem, da sta vlada in ministrstvo za zdravje pri pogajanjih držala figo v žepu.

Konrad Kuštrin (Fides)