Damjan Polh je bil do zdaj podpredsednik sindikata in član Fidesove pogajalske skupine. V ozadju Konrad Kuštrin. Fotografija je nastala pred leti. Foto: BoBo/Tina Kosec
Damjan Polh je bil do zdaj podpredsednik sindikata in član Fidesove pogajalske skupine. V ozadju Konrad Kuštrin. Fotografija je nastala pred leti. Foto: BoBo/Tina Kosec

Damjan Polh je študij na ljubljanski medicinski fakulteti končal leta 1982. Med letoma 1983 in 1984 je opravil staž in se zaposlil v Splošni bolnišnici (SB) Izola, kjer je začel specializacijo iz anesteziologije in reanimatologije. Specialističen izpit je opravil leta 1990. Še istega leta je postal predstojnik oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo SB-ja Izola ter oddelek uspešno vodil 11 let.

V delo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) se je vključil leta 1996 kot član glavnega odbora. Čez nekaj let je postal podpredsednik sindikata in bil do današnjih dni t. i. desna roka predsedniku Konradu Kuštrinu.

Polh: Veliki čevlji nekdanjega predsednika

Polh je po izvolitvi za Slovensko tiskovno agencijo in Radio Slovenija povedal, da izvolitev zanj pomeni velik izziv, veliko nalogo in težko delo. "Spraviti se v čevlje nekdanjega predsednika je nemogoče," je dejal in dodal, da se bo trudil po vseh svojih močeh, da bo prenos funkcije čim manj boleč, da ga kolegi ne bodo toliko občutili in da bo Fides znova tisto, kar je vse do zdaj bil s Kuštrinom.

Poudaril je, da je sindikat trenutno osredotočen na plačni sistem, saj potekajo pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo. Po njegovih besedah je za zajezitev odhodov zdravnikov v tujino in ohranjanje javnega zdravstva nujno urediti plače v zdravstvu, pa tudi delovne pogoje.

Ob tem je povedal, da do konca trenutnega ciklusa pogajanj nima namere spreminjati pogajalske skupine, ki jo vodi podpredsednik sindikata Gregor Zemljič. Polh je Zemljičevo delo, ki ga je ta od Kuštrina prevzel oktobra lani, ocenil kot odlično.

Polh upa, da bodo v sindikatu uspešni v pogajanjih, pri čemer sta Fidesu po njegovih besedah v podporo tudi dva sporazuma, ki so ju z vladno stranjo podpisali po tistem, ko se je Kuštrin umaknil iz pogajalskega procesa, in sta dobra podlaga za pogajanja.

V januarja podpisanem sporazumu se je vlada namreč zavezala oblikovanju ločenega plačnega stebra le za zdravnike, v primeru, če vsebine novega zdravstvenega stebra do 1. aprila ne bi bile poslane v javno obravnavo in do 30. junija vložene v zakonodajni postopek, uveljavljene pa do 1. januarja 2024.

"Iskreno povedano, če je volja na obeh straneh, se lahko to konča v nekaj dneh," je poudaril Polh. Kot je pojasnil, sta obe strani bolj pripravljeni na skupni dogovor in konkretni sporazum, ko "voda teče v grlo". Čeprav časa do 1. aprila ni veliko, sam ostaja optimist.

Kuštrin: Pomoč bo potreboval, tudi sam sem jo

Konrad Kuštrin pred leti. Foto: BoBo
Konrad Kuštrin pred leti. Foto: BoBo

Polh je na čelu sindikata zamenjal Kuštrina, ki je Fidesu predsedoval sedem zaporednih mandatov od leta 1994, zato je danes prejel najvišje priznanje za življenjsko delo – imenovan je bil za častnega člana Fidesa.

Kuštrin je za STA in Radio Slovenija poudaril, da sta s Polhom sodelavca skoraj ves Kuštrinov mandat. "Tako kot je on pomagal kot podpredsednik, mu bom gotovo, če bo čutil potrebo ali željo po kakšnem nasvetu, rad priskočil na pomoč. In pomoč bo zagotovo potreboval, tudi jaz sem jo potreboval," je poudaril.

Na vprašanje, kakšno je trenutno stanje v slovenskem zdravstvu, je odgovoril, da si še pred 10 leti ni predstavljal, da "bomo padli tako nizko". Poudaril je, da je čas, da vlada, DZ in ministrstvo za zdravje opravijo svoje delo.

"Ob teh strahovito hitrih menjavah vlad, da ne rečem ministrov, ki se jih skoraj vseh ne morem spomniti, ni nobene kontinuitete. Vsaka ekipa začne znova, pogosto vidiš, da pravzaprav ne vedo, kje začeti in kako se lotiti stvari," je opozoril.

Trije sklepi letne konference

Sorodna novica Bešič Loredan: V celoti smo se uskladili za koncept plačnega stebra v zdravstvu

Letna konferenca, kjer so izvolili novo vodstvo, je sicer najvišji organ Fidesa, ki ga sestavljajo delegati. Tokrat so sprejeli tri sklepe, ki so jih posredovali tudi ministrstvu za zdravje. Med drugim zahtevajo realizacijo podpisanih sporazumov o začasni prekinitvi stavkovnih dejavnosti iz oktobra in januarja o oblikovanju ločenega plačnega stebra v zdravstvu oz. ločen plačni steber za zdravnike.

Glavnemu odboru so ob tem naložili, da spremlja realizacijo sklepa konference in da v primeru kršitve zavez vlade iz sporazumov skladno z oktobrskim sporazumom nadaljuje stavko.

Nazadnje je bila sklicana izredna letna konferenca septembra lani, ko so v sindikatu z več kot 3500 podpisi članov zahtevali izstop iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju in tudi sprejeli odločitev o splošni stavki zdravnikov in zobozdravnikov.

Novo vodstvo Fidesa