Univerzitetni klinični center Ljubljana. Foto: BoBo/Borut Živulović
Univerzitetni klinični center Ljubljana. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na sestanku med vodstvom Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana o dolgu kliničnega centra do fakultete so stališča "kar precej zbližali", končnega dogovora pa še ni, je povedal dekan fakultete Igor Švab. Znova se bodo sešli v petek zjutraj.

Spor med institucijama izvira iz 43-milijonskega dolga UKC-ja Ljubljana do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. UKC Ljubljana po drugi strani trdi, da dolga sploh ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev. Medicinska fakulteta je zato v četrtek odstopila od mediacije z UKC-jem Ljubljana in zagrozila, da bodo 15. decembra zanje nehali izvajati storitve.

Jug: Zahtevamo, da se razkrije struktura cene

Sorodna novica Jug: Mislim, da nam bo uspelo obdržati poslovni rezultat vsaj na takšni ravni, kot je bil lani

Zaustavitev storitev bi bila absolutno iracionalna odločitev, je po sestanku za medije dejal generalni direktor UKC-ja Marko Jug. Prepričan je, da se bosta strani uskladili in da bodo storitev nemoteno tekle naprej.

UKC Ljubljana po Jugovih navedbah predlaga, da v 100-odstotnem obsegu plačujejo tekoče storitve, tako kot so do sedaj. Če kasneje ugotovijo, da so cene pretirane, pa morajo imeti potem pravico do povračila, je še zatrdil. "Dodatno smo še nekoliko povišali ponudbo, ki je že bila, tako da bi v mesecu decembru in januarju fakulteti skupno plačali še osem milijonov. Ob tem pa zahtevamo, da nam razkrijejo podatke o strukturi cene, saj bo samo ta potem lahko določila, kakšne so realne cene in za kakšno ceno bodo ljudje dobili čim več storitev," je še dejal Jug.

Po Jugovih besedah medicinska fakulteta noče razkrivati podatkov, saj gre za tržno dejavnost in jih niso dolžni razkrivati, vendar upa, da bo do tega vseeno prišlo. "To je v interesu vseh davkoplačevalcev. Naš interes je namreč, da dajemo čim več storitev za čim več ljudi, zato pa moramo pač storitve plačevati po najbolj ekonomični ceni in zato zahtevamo, da se nam razkrijejo podatki iz strukture cene," je dodal.

Igor Švab. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Igor Švab. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Nekaj naj bi poplačali letos

"Mi pogojujemo izvajanje storitev s tem, da sklenemo zavezujoč dogovor glede poplačila dolga in nadaljnjega sodelovanja z UKC-jem Ljubljana," je pojasnil Švab. Glede tega so na tokratnem sestanku približali stališča. Na vprašanje, ali fakulteta ne bo prekinila izvajanja storitev, je Švab odgovoril, da danes tega še ne more reči.

Na sestanku je po Švabovih besedah vodstvo kliničnega centra izrazilo pripravljenost, da nekaj dolga plačajo še v tem letu, v prihodnjem pa plačujejo tekoče storitve medicinske fakultete. "Točno kaj in koliko, pa je stvar pogajanj," je povedal. "V pravne formulacije, ali oni s tem, ko kaj poplačajo, prejudicirajo, ali dolg je ali dolga ni, se ne bi spuščal," je še dodal.

Preverjali bodo cene

O cenah storitev se niso pogovarjali, razpravljali pa so o metodologiji, kako bodo pridobili podatke o tem, kako se cene oblikujejo, kaj je predmet poznejših pogajanj in oblikovanja sporazuma. Vodstvo medicinske fakultete se je tako strinjalo, da delovni skupini posredujejo vse podatke, ki jih za oblikovanje cen uporabljajo. "Seveda pa teh podatkov ne smemo širiti in razpošiljati kar vsem po vrsti, ker gre za zaupne stvari," je povedal.

Sorodna novica Ministrstvo: Reševanje spora med fakulteto in UKC LJ na škodo bolnikov je nesprejemljivo

Švab: Zaposlene nagrajujemo

O poročanju portala Necenzurirano, da fakulteta brez denarja UKC-ja Ljubljana ne bo mogla izplačati visokih nagrad za delovno uspešnost, pa je Švab odgovoril, da gre za dodatke, ki jih dobijo zaposleni, ki opravljajo tržno dejavnost, za izjemno prizadevnost in dodatno delo.

"Na tak način jih tudi dovolj stimuliramo, da ne delajo v popoldanskem delu za druge izvajalce, ampak da ves svoj čas in energijo namenjajo za izvajanje storitev, za kar so na medicinski fakulteti zaposleni. Na tak način smo preprečili beg zelo sposobnih ljudi v zasebne sfere," je zagotovil dekan.

Na petkovem sestanku bodo nadaljevali pogajanja in razpravljali o dokumentu s tokratnega. "Dokument bo povzetek celotne štiriurne debate, kjer se bo videlo, kje smo in kaj bo treba še storiti," je sklenil Švab.

UKC: Ne dolgujemo 43 milijonov evrov

Delovni telesi DZ-ja pozvali k sanaciji poslovanja
Video: Posnetek skupne seje

25. nujna seja Komisije za nadzor javnih financ in 24. nujna seja Odbora za zdravstvo, prenos