LL Grosist je leta 2009 kot družbo za prodajo farmacevtskih, medicinskih in drugih proizvodov na debelo ustanovila Lekarna Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
LL Grosist je leta 2009 kot družbo za prodajo farmacevtskih, medicinskih in drugih proizvodov na debelo ustanovila Lekarna Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO

Agencija, ki je izredni strokovni nadzor pri LL Grosistu izvedla na podlagi prijave, je ugotovila, da LL Grosist dejavnosti prometa z zdravili na debelo ne opravlja skladno z določbami zakona o zdravilih, po katerih morajo pravne osebe zagotavljati stalen in ustrezen izbor zdravil, s katerim zadoščajo zahtevam določenega geografskega območja in v ustrezno kratkem času dostavljajo zahtevane dobave celotnemu zadevnemu območju.

LL Grosist tako od prejšnjega petka ne sme kupovati, shranjevati, prodajati, vnašati in izvažati zdravil, ki jih tega dne ni imel v lastnih zalogah. Obstoječe zaloge lahko odproda do 15. aprila, piše v obvestilu, objavljenem na spletnih straneh agencije za zdravila.

LL Grosist vložil pritožbo in ovadbo
Na odločbo so se v družbi že pritožili. Hkrati so na ministrstvo za zdravje vložil predlog, da se ta odločba razveljavi ali odpravi, podali pa so tudi kazensko ovadbo zoper odgovorne na javni agenciji.

"Ker smo trdni prepričani, da izdaja te odločbe ni naključje, smo podali tudi kazensko ovadbo zoper odgovorne na javni agenciji," je odvetnik Matej Perpar utemeljil vložitev kazenskih ovadb. Te so podane zoper direktorja agencije Mateja Breznika in Đorđa Dmitrašinovića z agencije ter direktorja Splošne bolnišnice Jesenice Igorja Horvata.

Javna agencija po Perparjevi oceni različno obravnava različne subjekte, ki se znajdejo v enakem pravnem položaju in je v tem primeru ravnala "popolnoma arbitrarno".

Tudi Janković se bo pritožil
Ljubljanski župan je Zoran Janković odločitev javne agencije označil za "tipično politikanstvo", kazni, ki mu jo je v zvezi z imenovanjem Marjana Sedeja za direktorja Lekarne Ljubljana naložila protikorupcijska komisija, pa ne sprejema in se je nanjo pritožil.

Janković meni, da je veletrgovec z zdravili LL Grosist motnja v poslovanju veledrogerij, ki so v lasti zasebnega kapitala in imajo težnjo po profitu. "Očitno jim ne ustreza nekdo, ki posluje ceneje, svoje profite pa usmerja v javni zavod in potem tudi v mestni proračun, je v izjavi za medije po današnji seji mestnega sveta še dodal Janković.

To, kar se je zgodilo v petek, je "tipično politikanstvo, niti politično dejanje ne," je poudaril ljubljanski župan. Sprašuje se, če so pregledali tudi ostalih 70 zavodov, ki se ukvarjajo z grosiranjem zdravil ter ugotovili, ali imajo vsa zdravila. "Pa naj vse zaprejo," je dejal.

Janković pričakuje, da bo nekdo odgovarjal, predvsem na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke. Ob tem se sprašuje, ali bodo naredili zakon samo za Ljubljansko lekarno, ki dobro posluje.

"Nekdo očitno želi, da se dobiček ustvarja v zasebnem sektorju, kjer je dobrodošel, javni zavod pa mora delati izgubo," je dejal Janković. Pričakuje, da bo minister za zdravje to odpravil to "tragedijo našega sistema".

Leta 2009 je LL Grosist ustanovila Lekarna Ljubljana
LL Grosist je leta 2009 kot družbo za prodajo farmacevtskih, medicinskih in drugih proizvodov na debelo ustanovila Lekarna Ljubljana. Že kmalu zatem jo je vzelo pod drobnogled ministrstvo za zdravje, saj so na finančnem ministrstvu opozorili, da javni zavodi ne morejo ustanavljati kapitalskih družb. Da bi odpravili neskladje z zakonom o javnih financah, so ljubljanski mestni svetniki jeseni 2011 Lekarni Ljubljana naložili, da proda del svojega poslovnega deleža LL Grosistu, in sicer v višini najmanj ustanovnega deleža.

Medtem ko ostali veletrgovci menijo, da zaradi Grosista niso v enakopravnem položaju na trgu, pa so v Lekarni Ljubljana z odločitvijo za ustanovitev hčerinske družbe, s pomočjo katere lahko kupujejo zdravila in drugo blago neposredno od proizvajalcev in ne prek posrednikov, zadovoljni.

Dobiček Lekarne Ljubljana pred davki je lani znašal 3,2 milijona evrov, skupaj z Grosistom pa okoli 5,4 milijona evrov.