Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da so mestni svetniki nepravilnosti odpravili s sklepom o prodaji deleža Grosista LL. Foto: BoBo
Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da so mestni svetniki nepravilnosti odpravili s sklepom o prodaji deleža Grosista LL. Foto: BoBo

Ljubljanski mestni svetniki so septembra lani sprejeli sklep z ukrepi za odpravo neskladnosti ustanovitve družbe Grosist LL z zakonom o javnih financah, po katerem bo moral edini deležnik družbe Lekarna Ljubljana do konca leta prodati del poslovnega deleža v višini najmanj 7.500 evrov, je dejal Janković.

"Mesece po odpravi nepravilnosti očitki o nezakonitosti"
Župan je dodal, da so ministrstvu za finance celo predlagali, da naj isti sistem uporabi za vsa podjetja, ki so jih ustanovili javni zavodi v državni lasti, da bi se tako izognili nepravilnostim. Janković je dodal, da je, glede na to, da več mesecev po tem, ko je bila nepravilnost odpravljena, "nekdo ugotavlja, da je to nezakonito, to čisto navaden pamflet".

Več kot le ena nepravilnost
Upravni nadzor v zavodu Lekarna Ljubljana je sicer ugotovil tudi neskladnost bilančnih podatkov iz letnih poročil za obdobje 2007-2010, saj je zavod ustvarjal presežke tudi kot javna služba in iz tržne dejavnosti. Tako so sredstva 22 milijonov evrov, ki jih je zavod nakazal MOL-u v omenjenem obdobju, delno prišla tudi iz sredstev, ki jih je zavod pridobil od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kar pomeni, da so bila porabljena nenamensko.

"Dober je tisti, ki posluje negativno?"
Janković je prepričan, da je krivo to, da zavod posluje dobro, in dodaja, da če je prav razumel izjavo ministra za zdravje Tomaža Gantarja, "je dober zavod tisti, ki posluje negativno". Zadevo bo komentiral, ko bodo svoje rekli tudi drugi strokovni organi, med njimi revizijska hiša in svet. Ali bo zahteval odstop direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča, pa Janković ni želel povedati.