Lekarna. Foto: BoBo
Lekarna. Foto: BoBo

V zadnjih tednih smo nekajkrat poročali o pomanjkanju zdravil, predvsem za otroke. V lekarnah je primanjkovalo antibiotikov, kot sta Hiconcil in Ospamox ter zdravil za lajšanje bolečin in vročine, na primer Calpol. V društvu za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Vilijem Julijan so opozorili na pomanjkanje nekaterih nujnih zdravil za otroke z epilepsijo.

Iz Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke so sporočili, da v zadnjih mesecih na območju celotne Evropske unije opažajo povečano število motenj v preskrbi z zdravili, ki so v pogosti rabi ali pa težko nadomestljiva. Med njimi so nekateri antibiotiki in nesteroidna protivnetna zdravila, predvsem v obliki peroralnih suspenzij oziroma sirupov, ter antiepileptiki.

Amoksicilin, ki je glavna sestavina antibiotikov Ospamox in Hiconcil, naj bi bil v obliki peroralne suspenzije po zagotovilih proizvajalcev na trgu ponovno dostopen v tednu med 23. in 27. januarjem, v vmesnem času ga je v večini mogoče nadomestiti s tabletami, ki vsebujejo enako učinkovino, navajajo v javni agenciji za zdravila.

Bolj resno je pomanjkanje nekaterih zdravil za otroke z epilepsijo. Starši naj bi imeli težave predvsem s prevzemom zdravil Depakine, Petnidan in Rivotril. Etosuksimid, ki je glavna sestavina zdravila Petnidan, je po navedbah agencije trenutno dostopen le v obliki sirupa, motnja v dostopnosti zdravila v obliki kapsul naj bi bila odpravljena v začetku februarja.

Sorodna novica V Sloveniji naj bi primanjkovalo tudi zdravil za otroke z epilepsijo

Najbolj oddaljena pa naj bi bila rešitev pomanjkanja učinkovine klonazepam, ki je glavna sestavina zdravila Rivotril. "Zdravila nam zaradi velikega geografskega obsega motnje še ni uspelo nadomestiti z drugim zdravilom z enako učinkovino. Zdravilo večinoma ni dostopno tudi v sosednjih državah, zato je zelo otežen tudi nakup zdravila s tiskanim receptom in poznejša povrnitev stroškov pri ZZZS-ju. V teh primerih priporočamo obisk zdravnika in v dogovoru z njim prilagoditev odmerkov morebitnih drugih sočasnih zdravljenj ali uvedbo drugega zdravila," so zapisali na agenciji.

Zdravilo v veliki večini primerov lahko nadomesti zdravilo drugega proizvajalca

Kot so poudarili, je v veliki večini primerov mogoče v dogovoru med zdravnikom in bolnikom najti zamenjavo za zdravilo, ki ga potrebujejo. "V idealnem primeru v obliki zdravila drugega proizvajalca, ki vsebuje enako učinkovino v enaki farmacevtski obliki in jakosti. Če tega ni na voljo, se poskuša z zdravilom v sorodni farmacevtski obliki ali zdravilom, ki vsebuje učinkovino enakega ali vsaj zelo podobnega delovanja, in le v najredkejših primerih je treba povsem prilagoditi način zdravljenja."

Začasne motnje v preskrbi s posameznimi zdravili so po besedah agencije sicer običajne tako v Sloveniji kot drugod po EU-ju in svetu. Vzroki pomanjkanja so lahko povezani z učinkovino, torej ali ima proizvajalec zdravila v svoji zalogi zadostno količino učinkovine in ali je ta količina ustrezne kakovosti.

Vzrok so lahko proizvodne omejitve, če proizvajalec z obstoječimi proizvodnimi linijami ne more zagotovi zadostne količine zdravila v zahtevani kakovosti. Težave lahko nastanejo tudi pri distribuciji končnega izdelka, pri čemer mora proizvajalec zdravilo dostaviti, kamor koli je pač potrebno v dovolj kratkem času.

V Sloveniji pa so težave vezane tudi velikost trga. "Le najbolj prodajana zdravila v Sloveniji prodajajo v tako velikih količinah, da je za Slovenijo narejena celotna proizvodna serija, pri vseh drugij si serijo delimo z drugimi državami, kar poveča potrebo po usklajevanju proizvodnih naročil," navajajo na javni agenciji za zdravila.

"V zadnjih dveh letih smo zaradi pandemije covida spoznali še nekaj novih razlogov, ki so povezani prav s tem: izpadi proizvodnje "necovidnih" zdravil zaradi prioritiziranja proizvodnje zdravil in cepiv proti covidu, večtedenska zaprtja najpomembnejših pristanišč in proizvodnih mest zdravilnih učinkovin zunaj EU-ja, tako rekoč čez noč spremenjene potrebe po posameznih zdravilih oz. skupinah zdravil, kot je primer ob sedanjem povečanem sezonskem valu prehladnih obolenj in virusnih ter bakterijskih okužb," so še zapisali.