V UKC-ju Ljubljana se bojijo odhoda Klokočovnika in tudi odhoda sredstev za kardiološki program, ki bi ga Klokočovnikov odhod najverjetneje potegnil za seboj. Foto: MMC RTV SLO
V UKC-ju Ljubljana se bojijo odhoda Klokočovnika in tudi odhoda sredstev za kardiološki program, ki bi ga Klokočovnikov odhod najverjetneje potegnil za seboj. Foto: MMC RTV SLO
Borut Miklavčič
Nekdanji minister za zdravje je koncesijo za Tomislava Klokočovnika podpisal dva dni pred iztekom svojega mandata. Foto: MMC RTV SLO

Podeljena koncesija še ni upoštevana v Splošnem dogovoru ZZZS za leto 2011. Ko bo, bo denar za njeno izvajanje najverjetneje prerazporejen od UKC Ljubljana.

Kardiolog Tomislav Klokočovnik je namreč redno za nedoločen čas zaposlen na ljubljanskem kliničnem centru. Na ZZZS-ju pa koncesionarjem denar prerazporedijo tako, da ga vzamejo ustanovam, kjer so bili do tega časa zaposleni. UKC Ljubljana bo tako v tem letu na račun polovične koncesije, ki jo je podpisal nekdanji minister Borut Miklavčič, najverjetneje ob 593.439 evrov, poroča sobotna izdaja časnika Dnevnik.

Potrdilo, da bo lahko posege opravljal je Klokočevnik ministru namreč prinesel iz izolske bolnišnice. Klokočovnikov delodajalec je za celoten postopek izvedel šele na pogajanjih o Splošnem dogovoru z ZZZS-jem septembra lani. Zakon namreč določa, da minister ob podpisu koncesije ni dolžan pridobiti ali upoštevati mnenja zdravnikovega delodajalca.

Ministri sicer niso obvezani pridobiti soglasja delodajalca pred podelitvijo koncesije. Podeljevanje koncesij so tako do zdaj izvajali po svoji lastni vesti. Dušan Keber je zahteval pozitivno mnenje javnih zavodov, Andrej Bručan jih je podeljeval tudi ob negativnem mnenju, Zofija Mazej Kukovič pa je tako kot Miklavčič tik pred odhodom podelila nekaj koncesij.

Se UKC LJ in Klokočovnik razhajata?
V vodstvu Univerzitetnega kliničnega centra se bojijo odhoda "tako izvrstnega strokovnjaka" in dodajajo, da bi bil velika izguba za njihov terciarni center. Klokočovnik pa je zatrdil, da ne namerava zapustiti UKC-ja Ljubljana. Dodal je še, da ima za zdaj dogovor z izolsko bolnišnico, "lahko pa bi to naredil tudi v UKC-ju Ljubljana, če bi mu dovolili."

Del programa namerava Klokočovnik v vsakem primeru pustiti v Izoli, saj želi s tem pomagati svojemu kolegu Matjažu Španu, da se dokončno izuči v srčnega kirurga. Klokočovnik je dodal še to, da so zaslužki za enako delo v UKC-ju višji kot po določilih njegove koncesije, vendar je je kljub temu vesel, ker jo je dobil po sedmih letih čakanja.

Kardiologija v UKC-ju
V vodstvu UKC-ja Ljubljana so že na septembrskih pogajanjih z ZSSS-jem dejali, da se ne strinjajo z odvzemom sredstev za njihov kardiološki program. Čeprav to ostaja najverjetnejši scenarij, pa so tudi v preteklih dneh na UKC-ju ponovno zatrdili, "da ne bodo podpisali pogodbe z ZZZS-jem, ki bi jim ta denar vzel".

Razmere je nekoliko umiril Klokočovnikov predstojnik na kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja Borut Geršak, ki je prepričan, da ta koncesija ne bo ovirala izvajanja njihovega programa. Povedal je še, da s Klokočovnikom o tem še nista govorila, da pa že zdaj dobijo plačane vse operacije, ki jih izvedejo, in da tudi težav ob morebitnem Klokočovnikovem odhodu ne bi imeli, saj imajo dovolj kirurgov.