Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Vlada je brez dogovora končala pogajanja s sindikatom zdravnikov Fides, ki se bo odločil, kako naprej. Ne izključujejo niti stavke. Pogajanja s sindikatom Fides je zapletla tudi domnevna grožnja ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana vodji pogajalske skupine tega sindikata Gregorju Zemljiču.

O tem in o rešitvi za zdravstveni sistem, ki je v razpadanju, se je z ministrom v Odmevih pogovarjala Tanja Starič

Na kateri točki ste s pogajanji?
Pogajanja so s podpisniki kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike z naše strani končana, vlada je dala na mizo tisto, kar lahko, in to ostaja na mizi. Ne želimo z nikomer ničesar zaostrovati. Zakaj smo to naredili? Zato ker bomo v kratkem, v najhitrejšem možnem času, na vladi sprejeli izhodišča za nov plačni steber in želimo ves fokus usmeriti v ta nov plačni steber. Torej, začenjamo nov krog pogajanja o novem sistemu plač v zdravstvu, pa tudi sicer v javnem sektorju.

To je ta steber, ki je pa problematičen za druge sindikate, zaradi tega, ker bodo zdravniki nekoliko izvzeti. Kaj ta vaš predlog pomeni? Gre 20-odstotni dvig plač za 60 odstotkov zdravnikov?
Tako je. Mi smo danes dali na mizo dvig plač štiri razrede plus en, ki je že dogovorjen, za skupino vseh mladih zdravnikov in eno skupino specialistov, ki še niso v 57. razredu. To je 20-odstotni dvig plač. Prav tako sta na mizi že dogovorjeni dvig s 1. aprilom in odprava plačnega stropa. Temu smo dodali še en plačni razred za zdravnike v skupini 57, to je torej 8-odstotni dvig plač, in še dogovorjene štiri odstotke in pol usklajevanja zaradi inflacije.

O tem dogovora ni, je stavka spet na mizi? Slišali smo danes sindikat zdravnikov družinske medicine, ki pravi, da bodo glasovali o sklepu Fidesa in da bo zdravništvo tukaj enotno. Ali torej lahko pričakujemo vsesplošno zdravniško stavko, in to v teh razmerah, ki so težke?
Na vladni strani razlogov za stavko ne vidimo. Če nekomu nekaj daješ in če nekomu daješ roko, da solidarno prideš skozi leto 2023 in zgradiš sistem plač za zdravstvo kot steber 1. januarja 2024, ne vidimo nobenega razloga, da se v teh težkih časih nekdo odloči za stavko. Če se bodo za stavko odločili, bo vlada ustrezno odreagirala.

Kaj to pomeni?
Bomo videli, ko pridemo do tja. Težko vam rečem, kako bodo zadevo zaostrili. Še enkrat, vlada ima na mizi trajno ponudbo, ne želimo ničesar zaostrovati, želimo skupaj iti skozi leto 2023, predvsem tako, da postavimo bolnika v središče sistema.

Sorodna novica Vlada in zdravniški sindikati niso dosegli dogovora

Če greva k domnevnim grožnjam. Rekli ste, da sta se s pogajalcem iz Fidesa pogovarjala kot dva zdravnika, internist in kirurg. Kirurg je bolj glasen, odločen. Kirurg ste vi. Kaj se je dogajalo? Ste grozili gospodu Zemljiču?
Nisem nikomur grozil. Midva z gospodom Zemljičem sva imela res en dolg jutranji pogovor, pa o tem nisem govoril v javnosti. Obdelala sva mnogo tem, tudi neprijetnih. Potem ko da človek res vse od sebe, poskušaš dati to, kar lahko, in ko gre druga stran mimo tega oziroma se ti na neki način izneveri ... Kot kolega kolego sem ga poklical in čustva so me zanesla, ker sem mislil, da če nekoga pokličeš z osebnega telefona, sem ga poklical kot zdravnik.

Ste minister, vedno.
Ja, saj, zdaj mi je predsednik vlade razložil, da sem v tej funkciji minister, sem še podpredsednik vlade in da kogar koli kličem, lahko vem, da ali me bodo snemali ali bo lahko predvajano javno. Ta zgodba je zame nova, jo sprejemam, za svojo čustveno reakcijo se opravičujem, ampak po svojem mnenju nisem popolnoma nobenemu ne grozil, ne nič kaj takega počel. Ker če bi bilo to res, bi pričakoval, da gospod Zemljič poda neko prijavo na policijo. Pa ni bilo nič od tega.

Prijavo so dali na Komisijo za preprečevanje korupcije. Rekli naj bi, da ste v imenu premierja napovedali totalno vojno Fidesu, da boste objavili neke podatke. To so grožnje.
Vprašanje, kaj gledamo. Prvič, govorim v svojem imenu, ne govorim v imenu predsednika vlade, drugič, če bomo prišli do tega, da moramo braniti interese bolnikov, je moja dolžnost, da pokažem, zakaj se je vlada tako odločila. In vsi zdravniki so javni uslužbenci, vsi zaposleni v zdravstvu so javni uslužbenci. Podatke seveda imamo, jih pa ne želimo uporabiti in jih tudi ne bomo. Želimo res strpno pripeljati dialog do konca, to tudi kažemo ves čas našega delovanja in tako bo naprej. Ni nobenega razloga, da kar koli zaostrujemo. Ker če nekomu damo na mizo 20-odstotni dvig osnovne plače in poskrbimo za mlade zdravnike, 60 odstotkov zdravnikov, in ponudimo nekomu roko, glejte, 1. januar 2024 bo nov sistem, a nekdo pri tem ne želi sodelovati, je to seveda stvar druge strani, zakaj se tako odloči.

Grožnje seveda niso dopustne, ampak bomo ostali pri vašem pojasnilu, da jih ni bilo.
Se strinjam, ja.

Sorodna novica Minister za zdravje se ni opravičil Fidesu. Premier Golob: Pri ministru so prevladala čustva.

Zdravstveni sistem, se zdi, razpada. V Ljubljani ni osebnih zdravnikov, urgence so prepolne, ni dovolj zdravnikov. Kaj konkretno boste naredili? Ne govorimo o perspektivi in načrtih, ampak zdaj.
V tem trenutku iščemo rešitve, jutri ni mogoče nič narediti, razen komunikacije. Intenzivno se pogovarjamo, kako urediti urgentne centre, kako najti rešitev in te zadeve bomo predstavili še pred koncem leta in januarja računam, da bomo te zadeve tudi implementirali, da bo vsem lažje.

Kako? Boste pripeljali zdravnike od drugod? Ključni problem je, ker zdravnikov ni dovolj.
Ni mogoče tako na hitro pripeljati zdravnikov. Kar smo lahko dali na mizo, smo, ambulante za neopredeljene, urejeno delo v urgentnih centrih, mogoče združevanje, regionalizacija in cel kup možnosti imamo. Ko bo stroka dosegla konsenz, bomo šli s tem javnost.

Kdaj to načrtujete, že januarja? Zdaj je že skoraj december.
Že dva, tri mesece intenzivno delamo, predlogi bodo pripravljeni in januarja gremo ven, ker časa ni več.

Pogovor z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom v Odmevih