Danijel Bešič Loredan in Gregor Zemljič. Foto: BoBo
Danijel Bešič Loredan in Gregor Zemljič. Foto: BoBo

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki na pogajanjih z vlado sicer niso dosegli dogovora, so namreč Bešiču Loredanu očitali, da naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado.

Minister naj bi Zemljiču med drugim dejal, da ima "ukaz premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".

Predsednik vlade se je o teh očitkih z Bešičem Loredanom pogovoril, minister pa ga je obvestil, da je imel več pogovorov, "dobesedno zasebnih razgovorov" z različnimi zdravniki in da so mu v enem od teh razgovorov "čustva prevladala nad besedami".

"Jaz sem to sprejel, verjamem, da je tudi minister to razumel, da se stvari ne bodo več ponavljale," je še dodal Golob.

Bila je čvrsta, moška debata

Minister Danijel Bešič Loredan je po pogajanjih s Fidesom povedal, da se Fidesu (še) ni opravičil. Kot je pojasnil sporne dogodke, ga je pred stavko Fidesa na stran potegnil prejšnji pogajalec in mu dejal, "da se zmenita pod mizo". Potem je šel sam na Fides, debata pa ni bila prijazna ali prijetna.

Pozneje se je pogovarjal s pogajalcem Fidesa Gregorjem Zemljičem in "odprla naj bi vse teme, na mizi naj bi bile vse karte". Ko so ga obvestili, da želi Fides zaostriti stavkovne dejavnosti, je poklical Zemljiča in pri tem naj bi ga zanesla čustva. “Bila je čvrsta, moška debata, ki na kirurški strani preseže internistično,” je dejal in dodal, da ni mislil, da bo kdo to snemal.

Pod dopis, ki je prišel na vlado, je bil podpisan drug podpredsednik sindikata. Kdo vse je slišal pogovor, minister ne ve.

Pogovor s premierjem je Bešič Loredan potrdil. V kabinetu predsednika vlade pa naj bi mu razložili, da njegovi klici nikoli niso osebni, pač pa vedno kliče kot podpredsednik vlade in minister za zdravje.

Iz sindikata Fides so sporočili, da so presenečeni, da Golob komentira njihovo prijavo na generalni sekretariat vlade, še preden jih je vlada kot prijavitelje seznanila s svojim stališčem in ukrepi. Ponovili so, da do poteka roka vlade za odgovor o telefonskem klicu javno ne bodo razpravljali. Ob tem pričakujejo, da se bosta Golob in Bešič držala enakega bontona. "Verbalno nasilje ni stvar dnevne politike in če ta problem ta vlada namerava resno reševati, mora najprej sama postati zgled," so poudarili.

V Fidesu šokirani zaradi dogodkov v zadnjem tednu

Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi zdravstveni minister, domnevno po nalogu premierja Roberta Goloba, če Fides izvede stavko, grozil s totalno vojno, razkritjem zdravniških zaslužkov in osamitvijo Fidesa.

Ministrove grožnje je Fides prijavil kot kršitev etičnega kodeksa sekretariatu vlade. Ob tem je povzel ministrove besede, med drugim, da so vsi drugi sindikati, vključno s sindikatom družinskih zdravnikov Praktikum, na njegovi strani.

Zemljič je pred začetkom pogajanj po poročanju STA-ja poudaril, da bodo pritožbo na generalni sekretariat komentirali, ko bodo prejeli odziv vlade.

Igor Muževič iz sindikata Praktikum je za Radio Slovenija povedal, da na pogajanjih o plačah ne sodeluje in da se o tem z ministrom ni pogovarjal. "Minister je grozil z nečim, kar se vedno zgodi, ko prihaja do zdravniških stavk. Če je minister to res rekel ali pa ni rekel, zdravniki vemo, da se bo to zgodilo, neodvisno od tega pisma. Meni je vse skupaj malo bizarno," je dejal Muženič.

Golob podpira Bešiča Loredana

Bešič Loredan še vedno uživa podporo predsednika vlade, ob čemer je Golob prepričan, da uživa tudi veliko podporo med državljani. Spomnil je na številne težave in odprta vprašanja v zdravstvu, minister pa pri njihovem reševanju po njegovih besedah dela odlično. "Seveda mu zaupam in verjamem, da je tudi ključen za to, da končno zdravstvo po 30 letih spravimo na raven, ki si jo Slovenci in Slovenke zaslužijo," je še dejal.

Grožnje ministra za zdravje
Pogovor z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom v Odmevih