Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po pogajanjih je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pojasnil, da so pogajanja z zdravniškimi sindikati končana, medtem ko jih bodo z drugimi sindikati v zdravstvu in socialnem varstvu nadaljevali in končali jutri. "Končali smo jih, ker pričakujemo sprejetje vladnih izhodišč za nov steber v zdravstvu, h kateremu smo povabili vse sindikate iz zdravstva. Vlada razume zdravstvo kot celoto in želi spremembe uvajati sistemsko," je pojasnil.

Opisal je, da so dopoldne pred današnjimi pogajanji dobili predlog zdravniškega sindikata Fides za zvišanje plač vsem zdravnikom za pet plačnih razredov in še za že dogovorjen razred s 1. aprilom. Medtem ko je vlada po njegovih besedah predlagala selektiven dvig plač. "Morda je izraz dvig plače napačen, pogajanja so tekla za urgentni obliž na tisto, kar se je zgodilo lanskega novembra," je dodal.

Po njegovih besedah je vlada predlagala 4 + 1, torej dvig plač za skupno pet razredov za vse zdravnike do skupine zdravnikov v 57. plačnem razredu. Tem je vlada ponudila odpravo plačnega stropa s 1. aprilom 2023, en razred več – kar je že bilo dogovorjeno – ter še dodatni razred, skupno torej dva plačna razreda povišanja.

Sindikat Fides se z vladnim predlogom ni strinjal. "Vlada je pojasnila, da smo s tem znotraj okvirja mase plač, ki je trenutno na razpolago, da popravimo nesorazmerja od novembra lani. Ta ponudba 4 + 1 in 1 + 1 ostaja na mizi," je zagotovil minister na novinarski konferenci.

Fides in vlada brez dogovora

Plače zdravnikov bi se dvignile za petino

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je po pogajanjih povedala, da se od junija pogajajo "zelo jasno in odkrito" ter da so že pred volitvami napovedovali, da je treba poseči v sistem plač v javnem sektorju. Zdaj pa ugotavljajo, da je to še bolj potrebno, saj je bil sistem zaradi posegov nepovratno uničen.

Prva faza je bila po njenih besedah obravnavanje inflacije in draginje, delno pa so bili realizirani tudi sporazumi, ki so se podpisali v preteklosti, denimo s sindikati zdravstvenega in socialnega varstva.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je dejala, da imajo zdravniški sindikati na mizi zvišanje plač, osnovne plače pa se dvigujejo za 20 odstotkov. "Predlagamo dvig od dva do pet plačnih razredov, kar ni zanemarljivo," je dejala in dodala, da je najpomembneje, da želijo v osredje postaviti mlade zdravnike. "Dejansko je treba njih nujno nasloviti tudi zato, da ohranimo javno zdravstvo," je poudarila.

Minister Bešič Loredan pa je med drugim pojasnil, da bo glede na vladno ponudbo pet plačnih razredov napredovalo 60 odstotkov zdravnikov.

20-odstotni dvig plača pri zdravnikih in zobozdravnikih bi v prihodnjem letu pomenil 45 milijonov evrov in 60 milijonov evrov v letu 2024. Ponudba ni slaba in omogoča dovolj časa za dogovor, kako peljati zdravstveni sistem naprej in kako omogočiti dostop do javnega zdravstva, je še poudarila ministrica za javno upravo: "Solidarno želimo skozi leto 2023 in dajemo na mizo tisto, kar lahko dajemo."

Na vprašanje, kaj bo, če bo sindikat Fides predloge zavrnil, je povedala, da če bodo sporazum podpisali drugi sindikati v zdravstvu, ga bo tudi vlada. Pravno gledano, po njenih besedah za sklenitev sporazuma z vlado zadostuje že en podpisnik kolektivne pogodbe.

Ali bi to lahko vneslo dodaten razdor v zdravstvo, pa je ministrica odgovorila, da ne ve, zakaj, saj bi podpis dogovora zdravnikom prinesel bistveno višje plače, kot jih imajo zdaj. Tudi sama se sicer zaveda, da s podpisom dogovora vseh anomalij in nesorazmerij v zdravstvu ne bi rešili, zato bo potrebna prenova plačnega sistema.

Oba ministra pa sta tudi poudarila, da zdaj nameravajo pogajanja jutri končati, nato sledi parafiranje sporazuma, ki ga bo pozneje obravnavala še vlada.

Če bo stavka, bo vlada "ustrezno odreagirala"

Minister v Odmevih. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Minister v Odmevih. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Minister Bešič Loredan je v večernih Odmevih dodatno pojasnil, da so pogajanja s podpisniki kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike za vladno stran končana. Ponudba sicer ostaja na mizi in vlada ne želi zaostrovati dogajanja.

Vlada bo delo nadaljevala, v kratkem bo sprejela stališča za nov plačni steber, tja premaknila svoj fokus in začela nov krog pogajanj o novem stebru.

Če se bodo zdravniki odločili za stavko, bo vlada "ustrezno odreagirala", je dejal Bešič Loredan.

Dodal je, da ministrstvo že dalj časa pripravlja sistemske rešitve za zdravstveni sistem. Predstavilo jih bo januarja.

Pogovor z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom v Odmevih

Z odprtimi kartami smo se pogovarjali z vsemi sindikati.

Minister Danijel Bešič Loredan

V Fidesu šokirani zaradi dogodkov v zadnjem tednu

Vodja pogajalske skupine Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregor Zemljič pa je po pogajanjih, ki so trajala približno eno uro, dejal, da je že napoved novinarske konference ministrov za zdravje in za javno upravo ob 13. uri, dve uri od začetka pogajanj, predstavljala slab znak. "Mi smo šokirani zaradi dogodkov v zadnjem tednu," je po koncu pogajanj dejal Zemljič, ki je pojasnil, da gre za zadnja pogajanja o zdravniških plačah, saj je bila današnja ponudba vlade končna.

Na podlagi novih izračunov finančnega učinka vladnega predloga, ki ga je sindikatom posredovala vlada, so v Fidesu po Zemljičevih besedah pripravili protipredlog. Ta je predvideval povišanje plač izkušenim zdravnikom za 12 odstotkov, a to danes ni bilo na mizi: "Edini problem so prepoznali pri preskoku iz specializanta v specialista, kjer so ponudbo izboljšali za en plačni razred."

Članstvo Fidesa je sicer danes pričakovalo dogovor, v nasprotnem primeru pa zaostrovanje sindikalnih dejavnosti. Zato bodo zdaj stekli pogovori, nato pa bodo sklicali glavni odbor, ki bo odločal o nadaljnjih korakih. Fides se je sicer oktobra ob podpisu sporazuma o začasni prekinitvi stavkovnih dejavnosti, ki predvideva oblikovanje ločenega plačnega sistema javnega sektorja, zavezal, da v zvezi s tem vprašanjem ne bo sprožil stavkovnih dejavnosti. A ta sporazum ne vključuje pogajanj o plačah. Stavka zdravnikov tako ni izključena.

Predsednik Sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igor Muževič je pojasnil, da bodo sklepe Fidesa, kakršni koli ti bodo, predstavili svojim članom, ki bodo o njih glasovali. "Ne bi rad nič prejudiciral, ampak kaže, da se bo zdravništvo konsolidiralo in da bo tukaj enotno," je dejal. Fides se je sicer po njegovi oceni s predlogi tekom pogajanj večkrat približal vladni strani, slednja pa jim se praktično ni približala.

V sindikatu zdravstva in socialnega varstva čakajo na pogovore v sredo

Irena Ilešič Čujovič iz sindikata zdravstva in socialnega varstva pa je povedala, da želijo dogovor, ki bo odpravil nesorazmerja v vseh poklicih, ne le pri zdravnikih. Ocenila je, da danes ni šlo za pogajanja v pravem pomenu beseda, čeprav je vlada podala približevalni protipredlog. V sindikatu na predlog vlade gledajo kot na celoto znotraj zdravstva, zato se danes do predloga še niso mogli opredeliti. Počakali bodo na sredna pogajanja vladne strani in reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva. Takrat bo bolj jasno, ali je mogoč dogovor, je poudarila.

Na vprašanje glede možnosti zaostrovanja je odgovorila, da je ena od možnosti tudi stavka kot skrajna možnost zaostrovanja, če bi v sredo ocenili, da dogovor ni mogoč.

Foto: BoBo
Foto: BoBo