"Upam, da se bo mediacija začela čim prej," je dejala ministrica za zdravje. Foto: Žan Kolman/KPV

Vladna pogajalska skupina in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki stavka že od 15. januarja, sta se na zadnjih pogajanjih strinjala, da bosta dogovor skušala doseči z mediacijo. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedala zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel, je vlada opredelila izhodišča za pogajanje o sporazumu o poteku mediacije.

Sorodna novica Fides in vlada napovedala, da se bosta o možnosti mediacije dokončno dogovorila v kratkem

"Vlada ostaja pri stališču, da finančnih učinkov ne sme biti pred 1. 1. 2025, prav tako pa si želimo, da v času trajanja mediacije zdravniki svoje delo opravljajo v polnem obsegu," je pojasnila ministrica. Z drugimi besedami to pomeni, da si zdravniki, če bi privolili v te pogoje, dvigov plač ne bi mogli obetati pred letom 2025, v času trajanja mediacije pa bi morali stavko zamrzniti.

Ocene o tem, v kolikšnem času bi lahko vlada in Fides sklenila dogovor, ni želela podati. "Vsekakor pa upamo, da se bodo s postopkom mediacije ta pogajanja pospešila," je dejala ministrica, ki je povedala tudi, da se vlada strinja s tem, da bi mediacijo vodila Odvetniška zbornica Slovenije.

Iz mediacijskega centra odvetniške akademije pri odvetniški zbornici so predlog za mediacijo že pred časom poslali obema stranema, Fides pa je pozitiven odgovor na ponudbo poslal že pretekli teden.

Fides: Korak proti sklenitvi dogovora

Fides je sicer izrazil zadovoljstvo, da je vlada sprejela pobudo za mediacijo. "Verjamemo, da je mediacija pravi korak proti sklenitvi dogovora, in si želimo, da bi pogovore začeli nevtralno in spoštljivo, brez prejudiciranja vsebin in zahtev," so zapisali v sporočilu za javnost. Že v zadnjih tednih pa je zavrnil možnost zamrznitve stavke v času mediacije.

Ali bo mediacija stekla, tudi če bo Fides še naprej vztrajal pri tem, da stavke ne bo zamrznil, je po besedah ministrice stvar sporazuma o mediaciji.

Predlog zakona o kakovosti v zdravstvu v zadnjih fazah priprave

Vlada je na seji ob tem sprejela tudi izhodišča zakona o kakovosti v zdravstvu. "Ta zakon je izjemnega pomena za paciente, za državljanke in državljane, ki si zaslužimo varno in kakovostno zdravstveno obravnavo. Področje kakovosti in spremljanja kakovosti v zdravstvu do zdaj ni bilo sistemsko urejeno in zakon bo to področje zagotovo izboljšal," je na novinarski konferenci dejala ministrica.

Zakon po njenih besedah prinaša osnovne strukture, na podlagi katerih bo zastavljeno sistemsko in kakovostno spremljanje varnosti in kakovosti zdravstvenih obravnav. "Pomembno je namreč, da v zdravstvu najprej postavimo kazalnike kakovosti, ki lahko kakovost zdravstvene oskrbe merijo natančno, sistematično in s kazalniki, ki so primerljivi tako med izvajalci kot tudi mednarodno," je dejala Valentina Prevolnik Rupel.

"Kazalniki izidov, s katerimi razpolagamo zdaj, so izjemno omejeni in se velikokrat omejujejo samo na umrljivost. Bolniku pa je gotovo po vsakem zdravstvenem posegu pomembno veliko več kot pa samo to, ali preživi ali ne – pomembno je, koliko se mu zdravstveno stanje izboljša," je dejala in dodala, da takšne kazalnike uporablja večina držav v Evropi in da takšen sistem kaže dobre rezultate.

Delovna skupina za pripravo zakona na ministrstvu deluje že od oktobra in je po pojasnilih ministrice v sklepnih fazah priprave predloga. "Pričakujemo, da bo šel zakon v javno razpravo v naslednjih dveh tednih," je dejala in napovedala, da bo šel zakon v obravnavo po rednem postopku, saj si želijo široke razprave vseh deležnikov. Napovedala je še, da bo zakon o kakovosti tudi podlaga za vzpostavitev javne agencije za kakovost in da bo zakon veljal za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Zakon bo določil tudi pogoje za ustanovitev sveta za kakovost kot posvetovalnega organa ministra za zdravje, so sporočili po seji.