Stavkovna pogajanja med Fidesom in vlado so se nadaljevala ob 9. uri. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Stavkovna pogajanja med Fidesom in vlado so se nadaljevala ob 9. uri. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Tokratna pogajalska seja med predstavniki Zdravniškega sindikata Slovenije Fides in vlade je trajala dobre pol ure. Kot je v izjavi za medije po srečanju pojasnil namestnik vodje vladne pogajalske skupine in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež, sta se obe strinjali, da bosta poglobili pogovore glede možnosti mediacije in se o tem dokončno dogovorili v kratkem času.

Sorodna novica Golob: Skrajni čas je, da se stavka zdravnikov zamrzne

Na vprašanje, ali bo mediacija potekala ob zamrznjeni stavki, je Kordež odgovoril, da se v podrobnosti ne bo spuščal. "Na naši strani je seveda težnja, da v tem času delo v zdravstvenem sistemu poteka pravzaprav nemoteno," je dodal. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je sicer prejšnji teden poudarila, da bi morebitna mediacija morala potekati ob zamrznjeni stavki, da je "skrajni čas, da se stavka zamrzne", pa je v nedeljo ob obisku UKC-ja Maribor poudaril tudi premier Robert Golob. "Stavka danes ne koristi prav nič pri pogajanjih, škodi pa pacientom, in zanjo ni prav nobenega razloga več," je dejal.

Iz Fidesa so pozive vladnih predstavnikov označili za nesprejemljive, da ne vidijo razloga za to, da bi v času morebitne mediacije prekinili stavko, pa je po pogajanjih ponovil tudi predsednik sindikata Damjan Polh. Kot je dejal, so sicer sama pogajanja "ostala tam, kjer so bila pred mesecem in pol".

Fides in vlada začela dogovore o možnosti mediacije

Fides se je po besedah Polha za mediacijo odločil "že zdavnaj". Tako so mediacijskemu centru odvetniške akademije pri Odvetniški zbornici Slovenije, ki je obema stranema poslal predlog za mediacijo, že pred tednom dni poslali pozitiven odgovor, je pojasnil. "Ne vem, kaj čakajo. Tedni minevajo," je opozoril predsednik zdravniškega sindikata in dodal, da je vladi, glede na trenutno početje, za paciente "malo mar".

Polh: Zaveze bi morale biti izvršljive pred 1. januarjem 2025

Po Kordeževih besedah so v pogajanjih ostali na točki, ki je problematična že ves čas. Na vprašanje, za katero točko gre, ni želel odgovoriti. Je pa znano, da je v preteklosti med Fidesom in vlado prihajalo do nesoglasij glede časovnice uveljavitve morebitnih finančnih učinkov, torej dvigov zdravniških plač. Vladna stran je ves čas poudarjala, da finančnih učinkov letos ne more biti, sindikat pa naj bi v preteklosti vztrajal pri takojšnjih finančnih učinkih.

Sorodna novica Kakšne so po osmih tednih posledice zdravniške stavke?

Polh je sicer povedal, da razumejo "finančno nevtralnost za leto 2024", vendar pa bi morale biti zaveze, ki bi jih določili z dogovorom, izvršljive s 1. januarjem 2025. Ob tem je spomnil, da naj bi vlada na centralnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja predlagala večletno obdobje uveljavitve plačne reforme in odpravljanja plačnih nesorazmerij. "Vse to, kar danes delamo, ima korenine v tem, ko smo zahtevali izstop iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja," je poudaril. Fides se po njegovih besedah zavzema za boljše delovne razmere, stabilizacijo zdravstvenega sistema ter ohranitev obstoječih in pridobitev dodatnih kadrov.

Fides za nadaljevanje stavke

Fides je v kasnejšem sporočilu za javnost po pogajanjih poudaril, da predsednik vlade svoji pogajalski skupini sploh še ni podal mandata za mediacijo. Glavni stavkovni odbor Fidesa je izrazil nezadovoljstvo s potekom pogajanj in podporo nadaljnjim stavkovnim aktivnostim.

"Medtem ko se mi sestajamo, se slovensko zdravstvo žal še naprej sesuva. Čudi nas, da vlada to tako lahkotno gleda in ne naredi konkrentega koraka v smeri za ureditev sistema, s katerim se je strinjala pred dvemi leti. Tega ne počnemo za nas. To počnemo za vse tiste, ki so ravno zaključili specializacijo, za tiste, ki so še na medicinski fakulteti, za tiste, ki si želijo delati v javnih zdravstvenih institucijah v Sloveniji in se ne želijo seliti v tujino, zato da bi imeli dostojen urnik in dostojno plačo," so še komentirali na Fidesu.

Nov predlog stavkovnega sporazuma za Fides ni bil sprejemljiv

Sorodna novica URI Soča: Inšpektorata nista zaznala kršitev med stavko

Na stavkovnih pogajanjih prejšnji torek sta se sicer sindikat Fides in vladna pogajalska skupina dogovorila, da bo vlada sindikatu naslednji dan posredovala nov pisni predlog stavkovnega sporazuma. Vlada naj bi nov predlog po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Kordeža oblikovala tako, da bo imel težo in veljavo, da zadosti izgubljenemu zaupanju Fidesa do vlade. Fides je prejeti predlog prejšnji teden ocenil za nezadostnega.

Sindikat Fides, ki stavka od 15. januarja, zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi – potem ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov – ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom.