Dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Foto: BoBo
Dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Foto: BoBo

Na vladi in ministrstvu za zdravje po besedah ministra Danijela Bešiča Loredana parafiranje dogovora razumejo kot "velik korak za zdravstveno reformo, za umiritev razmer v zdravstvu in socialnem varstvu". Sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, ki odpravlja v pogajanjih novembra 2021 nastala plačna nesorazmerja, bi določenim poklicem v zdravstvu in socialnem varstvu prinesel od enega do tri dodatne plačne razrede ter še enega dodatnega, že dogovorjenega v okviru pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja.

Celoten stavkovni sporazum lahko preberete tukaj.

"Korak se zdi morda majhen, a po dveh, treh mesecih trdega dela smo naredili en korak naprej. Gotovo nismo mogli zadovoljiti vseh in ustreči vsem. Ampak veliki večini smo," je minister zatrdil na novinarski konferenci ob parafiranju dogovora s sindikati. Poudaril je, da je zanj ključno, da sta se obe pogajalski strani na koncu našli v skupnem imenovalcu – da v ospredje postavijo pacienta.

"Zdravstvo je celota, vsi plačni sistemi so zdaj nekako pod streho, so minimalno uravnoteženi z mnogimi anomalijami, ki se jih zavedamo," je dejal in ob tem napovedal, da bodo anomalije odpravljali v novem plačnem sistemu, ki ga bodo zakoličili 1. aprila in nato uvedli z začetkom leta 2024. Zatrdil je tudi, da se vlada pri oblikovanju novega plačnega sistema ne bo posebej pogajala s posameznimi skupinami.

Parafiran dogovor vključuje tudi predlog dviga zdravniških in zobozdravniških plač, čeprav sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides in sindikata Praktik.um na parafiranje dogovora ni bilo. Jih je pa minister povabil k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sindikat zdravstvenega in socialnega varstva: Gre za podpis stavkovnega sporazuma

Da je dogovor med vlado ter sindikati zdravstva in socialnega varstva skoraj usklajen, je v torek povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič. Dogovor po njenih besedah določenim poklicem v zdravstvu in socialnem varstvu prinaša od enega do tri dodatne plačne razrede ter še enega dodatnega, že dogovorjenega v okviru pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja.

"Verjamem, da je storjen korak naprej in da bo v letu 2023 to dobra popotnica za delo, ki nas še čaka, kar je gradnja novega plačnega sistema v javnem sektorju in verjetno tudi uveljavitev novih sistemov," je dejala predsednica zdravstvenega sindikata. Foto: BoBo

Kot je znano, je vlada predlagala dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju) za zdravnike, ki so umeščeni do 57. plačnega razreda. Zdravnikom v tem razredu pa je ponudila dogovorjeno odpravo plačnega stropa s prihodnjim aprilom, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred pa so dodali še enega, torej skupaj dva.

Sporazum, ki so ga parafirali, po besedah Irene Ilešič Čujovič zajema obe stavkovni zahtevi iz februarja letos, zaradi katerih so 16. februarja organizirali stavko: to so plačna nesorazmerja ter standardi in normativi. "Današnji dan razumemo kot točko v procesu, ki ga moramo opraviti, da normaliziramo razmere v zdravstvu in socialnem varstvu. Nismo še tam, smo pa na dobri poti. Verjamemo, da je pomemben korak to, da je vlada sprevidela, da je treba uravnotežiti, kar se je zgodilo lanskega novembra. To smo, vsaj delno, v tem pogajalskem procesu popravili. Čaka nas še nekaj izzivov," je ob podpisu sporazuma povedala Irena Ilešič Čujovič.

Po njenih besedah jim je uspelo priti z mrtve točke, ki je trajala celotno leto 2022, vsaj pri nekaterih najbolj akutnih deloviščih in profilih. "Ostaja odprto vprašanje še nekaterih drugih anomalij, predvsem v plačni skupini medicinskih sester in babic. Tudi v skupini tehnikov smo poskusili pogasiti napovedujoči se požar, nekaj pa je ostalo še za naslednja pogajanja," je pojasnila.

Prva povišanja januarja, glavnina pa aprila

Dogovor predvideva, da bi zaposleni, ki se jim obeta en dodatni plačni razred, tega prejeli aprila prihodnje leto, prav tako zaposleni v plačni podskupini E1, ki bodo prejeli dva plačna razreda. Javni uslužbenci v podskupinah E2, E4, F1 in F2, ki bodo prejeli dva dodatna plačna razreda, bodo enega prejeli januarja, drugega pa aprila. Zaposlenim iz teh podskupin, ki bodo prejeli tri ali več dodatnih plačnih razredov, pa se bo plača za dva razreda zvišala januarja, preostanek pa aprila.

Delovna mesta, ki se bodo na podlagi sporazuma uvrstila v 48. plačni razred ali višje, bodo zvišanja plač v celoti deležna aprila. Ob tem nezadovoljni ostajajo v sindikatu delavcev v zdravstveni negi, drugem večjem reprezentativnem sindikatu, saj vlada ni privolila v zvišanje plač v skupini E3, ker so bila ta delovna mesta manjšega dviga plač deležna že po pogajanjih lanskega novembra. Predsednica tega sindikata Slavica Mencingar zato sporazuma ni parafirala.

Kot je dejala Irena Ilešič Čujovič, so se za plačno skupino J dogovorili za formiranje posebnega vladnega projekta, ki bi prepoznal nevarnost – predaje zunanjim izvajalcem celotnih oddelkov. Skupaj z vlado bodo določili merila, nato pa bo vlada še v januarju določila projekt za skupino J, je dodala.

Ajanović Hovnik: Nobena od skupin ne more biti obravnavana drugače

"Nobena izmed skupin znotraj dejavnosti ne more biti obravnavana drugače," je poudarila ministrica za javno upravo. Foto: Zajem zaslona

Ministrstvo za javno upravo je tisto, ki je skrbnik celotnega sistema in ki mora skrbeti, da je sistem uravnotežen in so vsi enako obravnavani, je ob tem poudarila ministrica Sanja Ajanović Hovnik. Kot je dejala, jo parafa veseli, saj pomeni prepoznanje tega, da je zdravstvo in socialno varstvo enoten sistem. V preteklosti so namreč po njenih besedah posamezne skupine, ki so imele po več moči, izpogajale več od drugih. "Nobena izmed skupin znotraj dejavnosti ne more biti obravnavana drugače," je poudarila in k podpisu dogovora pozvala tudi Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov. Po njenih besedah je sicer ključno, da se pozornost s plač prenese na pacienta. Celotni dogovor je po besedah ministrice vreden približno 40 milijonov evrov.

Zakaj predstavnikov Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov pri podpisu dogovora ni bilo, ministrica ni vedela. "Zelo jasno je bilo zdravnikom prejšnji teden povedano, da je ponudba, ki jo imajo, zadnja," je dejala in poudarila, da zaradi razmer, v katerih je država trenutno, vlada ni mogla ponuditi več, kot je bilo ponujeno. Kot ocenjuje ministrica, je bila sicer ponudba dobra: "Pomeni od 8 do 20 odstotkov višje plače v prihodnjem letu, brez drugih sprememb."

Podpis Fidesa za uveljavitev sporazuma ni potreben

Iz sindikata Zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili, da z vsebino parafiranega dogovora niso seznanjeni. Današnje dodatne pogajalske seje pa se niso udeležili, ker so vabilo z ministrstva za zdravje prejeli v torek zvečer. "Fides nima profesionalnih funkcionarjev, temveč gre za zdravnike, ki so dnevno vpeti v delo v javnih zavodih, zato je bilo ob uri prejema vabila nemogoče za naslednji dan dopoldan odpovedati prisotnost predstavnikov Fides v službah in zagotoviti našo udeležbo na srečanju," so pojasnili.

V Fidesu sicer z vladno ponudbo v celoti niso bili zadovoljni.

Kot je prejšnji teden pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, za uveljavitev sporazuma med zdravniškimi sindikati in vlado podpis Fidesa niti ne bi bil potreben. Kot je dejala, pravno gledano, za sklenitev sporazuma z vlado zadostuje že en podpisnik kolektivne pogodbe.

Parafiran dogovor o zdravstvu