Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica Pogajanja s sindikati zdravstva in socialnega varstva blizu dogovora, nekateri ostajajo nezadovoljni

Tudi danes so se nadaljevala pogajanja med predstavniki vlade in sindikatov z zdravstvenega in socialnovarstvenega področja, dogovoru so se približali. Sporazum naj bi bil pripravljen do prihodnje srede, ali ga bodo tudi podpisali, pa bo odvisno od članov sindikatov. Z doseženim na današnjih pogajanjih je nezadovoljen le Sindikat zdravstvene nege, ta zato sporazuma ne bo podpisal. Sindikat zdravnikov vladne ponudbe ni sprejel in je zato danes nadaljnje korake snoval na seji odbora sindikata. Kaj so sklenili, je voditelju Igorju E. Bergantu v Odmevih pojasnil član predsedstva sindikata Gregor Zemljič.


Lahko povzamete ključna sporočila vašega sindikata vladi, pa seveda tudi bolnicam in bolnikom po nocojšnjem srečanju?
Tudi današnja razprava je pokazala, da je bistveno sporočilo, da je zdravništvo jezno, nezadovoljno, prestrašeno. V Fidesu ves čas poudarjamo ničelno toleranco do agresivne komunikacije in to pričakujemo tudi od partnerja, s katerim naj bi gradili javni zdravstveni sistem. Večji del današnje razprave je potekal prav na to temo. Razprave so bile dolge. Zaupniki so s svojih zavodov poročali prav o tem nezadovoljstvu, ki je, mislim, še dodatno združilo zdravnice in zdravnike, jih zbližalo in poenotilo. V drugem, krajšem delu, pa smo se dotaknili tudi ponudbe vlade. Glavni odbor jo ocenjuje kot nezadovoljivo, predvsem ker ustvarja nova nesorazmerja znotraj zdravništva, ker se neustrezno loteva glavnine zdravniškega dela. 50 odstotkov zdravnikov, ki delajo oziroma opravijo 50 odstotkov dela, ocenjuje na dva plačna razreda oziroma en plačni razred plus en plačni razred, ki je že bil izpogajan na osrednjih pogajanjih. S ponudbo za mlajše zdravnike smo precej bolj zadovoljni, vendar pa to nesorazmerje v bistvu rezultira v tem, da se mlajši zdravniki močno približajo tistim, ki so najbolj odgovorni in ki nosijo največji delež pri obravnavi bolnikov.

Sorodna novica KPK zoper Bešiča Loredana vodi postopek v povezavi z domnevnim izvrševanjem pritiskov

Ste v nekoliko nenavadnem položaju, ker je vendarle verjetno, da bodo drugi sindikati, vsaj nekateri, podpisali dogovor za zdravstveno nego in za zdravnike. Torej, dobili boste višje plače, čeprav se s tem ne strinjate. Ali so grožnje ministra, čemur je včeraj rekel čustvenost, poglavitna ovira pri sprejemanju kakršnega koli vladnega predloga?
Pokazalo se je, da so bila včerajšnja pogajanja zelo obremenjena z dogodki v zadnjih dneh, predvsem s tem tako imenovanim – kot ga je minister sam poimenoval – čustvenim izlivom. Tudi če bi šlo za pogovor med dvema zdravnikoma, take komunikacije žal zdravniki – to moram sporočiti javnosti – nismo navajeni. Ta včerajšnja pogajanja so bila v bistvu zelo obremenjena. Mi smo že iz samega termina novinarske konference, ki si jo je vlada zamislila ob 13. uri, vedeli, da se vladna stran ne bo pripravljena pogajati. Z njihove strani so bila pogajanja končana, medtem ko smo mi bili pripravljeni na približevalne predloge.

Kaj za vas pomeni razbremenitev? Ali to pomeni, da se z gospodom Bešičem Loredanom sploh ne želite več pogovarjati, da zahtevate, da odstopi? Mimogrede, protikorupcijska komisija po prijavi zaradi izvajanja pritiska vodi postopek proti ministru za zdravje. Postopek predhodnega preizkusa obravnavajo prednostno, informacije bodo kmalu znane. Skratka, ali zahtevate odstop ministra?
Nikakor. Mi smo podali prijavo na sekretariat vlade. Postavili smo osemdnevni rok in tega se držimo. Čakamo odgovor vlade, preden bomo to komentirali v javnosti oziroma do takrat o tem ne želimo diskutirati. Vsekakor pa ne pričakujemo oziroma ne zahtevamo ministrovega odstopa.

Sorodna novica Minister Bešič Loredan: Ni nobenega razloga, da kar koli zaostrujemo

Domnevam, da lahko razumete začudenje dela javnosti, navsezadnje vaših pacientov, da zavračate vladno ponudbo, ki je brez primere z drugimi poklici v javnem sektorju. Zaradi vas je bil zrušen plačni strop, gradi se nov steber v sistemu ali zunaj njega. V teh dneh je mogoče velikokrat slišati od naključnih ljudi, da gre zdravnikom samo za denar. Kakšen je vaš komentar tega?
Prav nasprotno. Mi smo imeli namen ustvariti ta steber oziroma temu se je še lani reklo zakon o plačah v zdravstvu, da izboljšamo, da naslovimo specifično problematiko javnega zdravstvenega sistema, ker vemo, da je financiranje drugačno od drugih področij v javnem plačnem sistemu. Ker vemo, da je specifika znotraj zdravstva različna, in to je bila naša želja, ker vemo, kaj se dogaja. Kadri odhajajo. Ne odhajajo samo zdravniški kadri, odhajajo vsi kadri. S tem zakonom in prav v tem stebru smo želeli vključiti te probleme poklicev, kako obdržati in zagotoviti za zdaj visoko raven strokovnosti slovenske medicine in slovenskega zdravstva.

Sorodna novica Pogajanja s sindikati zdravstva in socialnega varstva blizu dogovora, nekateri ostajajo nezadovoljni

Če vas prav razumem, vladni predlog zavračate, čakate na njihov odziv. Kaj pa to pomeni? Boste stavkali?
Ponavljam: ne zavračamo vladnega predloga. V nekaterih delih se nam zdi dober. Medtem pa se v delu, ki povzroča velika nesorazmerja znotraj zdravniških vrst in neustrezno obravnava več kot 40 odstotkov opravljenega dela, z njim nikakor ne moremo strinjati. Danes je bila razprava glavnega odbora zelo dolga in težka. Glavni odbor je na koncu sklenil, da v tem trenutku, ob tako težkih odprtih vprašanjih, ne more sam sprejeti odločitve, kako naprej. Zato je bila sprejeta odločitev, da o mnenju z anketo vprašamo zdravništvo, članstvo in se potem na podlagi ankete odločimo o nadaljnjih korakih.

Kdaj bo ta anketa izvedena in kdaj bodo znani rezultati?
Čim prej. Anketo bomo dali v izvajanje že z jutrišnjih dnem, danes jo bomo pripravili. Vsekakor pa ne bi radi kompromitirali dveh različnih stvari. Eno je osemdnevni rok, ki ga ima vlada za odgovor na našo pritožbo glede komunikacije ministra. In po preteku tega roka, zato, da teh dveh stvari ne izključujemo, bomo razpravljali o samih rezultatih ankete in sprejeli odločitev o naslednjih korakih.

Bo Fides zaostroval?