"Moški gredo zelo neradi k zdravniku. Mora pa jim postati jasno, da prej ko greš na pregled prostate ali mod in odkriješ raka, večja je možnost ozdravitve," poudarja predsednik združenja urologov Simona Hawlina (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

Število raka v Sloveniji in tudi drugih državah – tako pri moških kot pri ženskah – narašča. Po rožnatem oktobru, ki je namenjen ozaveščanja o raku dojk, je modri november oz. movember posvečen ozaveščanju o zdravju moških in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo. Razpoznavni znak tega meseca so brki, s katerimi moški opozarjajo na naraščanje števila rakavih obolenj.

Kot je v oddaji Dobro jutro povedala vodja centra za krepitev zdravja iz ZD-ja Dr. Adolfa Drolca Maribor Patricija Lunežnik, se v Sloveniji pri moških letno odkrije okoli 7000 primerov raka, pri čemer je najpogostejši rak prostate, ki se potrdi pri od 1400 do 1600 moških na leto. Poleg raka prostate je sicer movember namenjen še ozaveščanju o raku mod, ki je najpogostejši rak pri mlajših moških med 20. in 40. letom starosti, o pomenu duševnega zdravja moških in preprečevanju samomora, ki je pri moških pogostejši kot pri ženskah.

Kot je poudarila Patricija Lunežnik, na naraščanje primerov odkritih rakavih obolenj pomembno vplivata tudi staranje prebivalstva in učinkovitost preventivnih programov, ki potekajo v Sloveniji. "To je tudi spodbuda za nas, da si je treba aktivno prizadevati za preventivo," je dodala. Ob tem je opozorila, da se moški na te programe odzivajo v manjšem številu kot ženske. Dejala je, da moški o svojih težavah pogosto težje spregovorijo, za slabšo odzivnost pa je velikokrat tudi "strah pred neznanim". "Zato skušamo z akcijami ozaveščanja nekatere mite in strahove razbliniti, da bi se odzivnost dvignila in da bi tudi moški znali poskrbeti za svoje zdravje," je pojasnila.

Pri ozaveščanju moških bodo pomagali tudi mariborski nogometaši

Pri raku prostate se sicer preventiva izvaja v ambulantah družinske medicine. Pri posameznikih po 50. letu starosti se spremlja parameter PSA (prostatični specifični antigen), moški pa izpolnijo tudi mednarodni vprašalnik o simptomih prostate (IPSS), s katerim se spremljajo različne težave, ki bi lahko nakazovale na težave s prostato. Pri raku mod pa se v okviru preventive spodbuja predvsem samopregledovanje vseh fantov in moških po 15. letu starosti.

Poleg samopregledovanja in odzivanje na preventivne preglede pa je ključno tudi vzdrževanje zdravega življenjskega sloga. "Uravnotežena prehrana, redna telesna dejavnost, dovolj spanca, poskrbeti je potrebno za dobro duševno zdravje. Kajti duševno in telesno zdravje gresta z roko v roki," je poudarila Lunežnik.

Strokovnjaki poudarjajo predvsem pomen zgodnje diagnostike

Poleg ozaveščanja člani mednarodnega gibanja Movember zbirajo tudi donacije za dobrodelne organizacije, ki so povezane z moškim zdravjem, je na novinarski konferenci oktobra povedal predstavnik gibanja Movember Slovenija Martin Šala.

Predsednik združenja urologov Simona Hawlina je poudaril, da zelo podpira gibanje Movember, saj s tem razbijajo tabuje in ozaveščajo moške glede raka na prostati ali modih. "Moški gredo zelo neradi k zdravniku. Mora pa jim postati jasno, da prej kot greš na pregled prostate ali mod in odkriješ raka, večja je možnost ozdravitve. Brki so lep simbol, ki ljudi spomni, da je občasni preventivni pregled pri zdravniku lahko zelo koristen," je poudaril.

Sorodna novica 30 sekund na mesec lahko reši življenje - v središču letošnjega movembra pomen samopregledovanja

Na pomen zgodnje diagnostike pri rakavih obolenjih je opozoril tudi predstojnik urološkega oddelka Splošne bolnišnice (SB) Celje Sandi Poteko, ki je povedal, da je na področju urologije pri moških treba opozoriti tudi na raka mehurja. Sodobna medicina pri zdravljenju tega raka ni tako uspešna kot pri zdravljenju raka prostate in raka mod, zato je preživetje bolnikov, ki obolijo za to boleznijo, manjše. Če je petletno preživetje bolnikov z rakom mod 97-odstotno, bolnikov z rakom prostate pa 95-odstotno, je petletno preživetje bolnikov z rakom mehurja 55-odstotno. Ob pomenu zgodnje diagnostike je pri tem raku treba opozoriti tudi na to, da so najpomembnejši znani dejavniki tveganja kajenje, dolgotrajno uživanje nekaterih analgetikov in poklicna izpostavljenost kancerogenim snovem, je pojasnil Poteko.

Predstavnik Društva uroloških bolnikov Igor Antauer je pojasnil, da se društvo zavzema za spodbujanje moških, da redno hodijo na preglede. "Moški imamo namreč slabo disciplino obiskov zdravnikov," je dejal. Preventivni pregledi so zelo pomembni, pri raku prostate bi bila že sicer visoka raven preživetja še boljša, če bi pristojni uvedli presejalni program. Po njegovih informacijah je program že prejel zeleno luč, sledila bo študija, na njeni podlagi pa priprava metodologije za testiranje, je dejal.

Program mentorstva za pomoč ljudem po diagnozi raka

Društvo uroloških bolnikov Slovenije, Društvo OnkoMan, Mednarodno gibanje Movember in Združenje urologov Slovenije vsako leto pred novembrom pripravijo dogodek, ki ga zaznamuje tudi dobrodelna nota. Tako so letos celjski bolnišnici izročili donacijo v vrednosti 5000 evrov, je pojasnil Igor Antauer.

Za donacijo, ki bo bolnišnici v pomoč pri nakupu videolinije za cistoskopije – preiskave, ki jih urologi izvajajo v postopkih diagnostike –, se je društvu zahvalil direktor SB Celje Dragan Kovačić. Še bolj od finančnih sredstev je zanj pomemben simbolni pomen geste, ki priča o zaupanju in zadovoljstvu pacientov s storitvami, ki jih izvajajo zanje.

Društvo sicer po besedah Antauerja razvija program mentorstva za pomoč bolnikom, ki dobijo diagnozo raka, ob tem pa vabijo na svojo spletno stran, kjer so bolnikom na voljo različne koristne informacije: www.dub.si.

Kot je v oddaji Dobro jutro povedala Patricija Lunežnik, bo v novembru ZD Maribor v sodelovanju z društvom za boj proti raku Štajerske organiziral akcijo v centru Maribora, kjer bodo imeli stojnico z modelčki, kjer se bodo lahko fantje in moški naučili, kako pravilno pregledovati svoja moda. "Povezali smo se tudi z NK Maribor, ki bodo ambasadorji movembra, da bodo pomagali moške ozaveščati o zdravju," je dodala vodja mariborskega centra za krepitev zdravja.

Zavedajte se nevarnosti raka na modih