Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Rak prostate je najbolj pogosto diagnosticiran rak pri moških, ki pa ga pri nekaterih tudi zaradi pomanjkanja urologov, žal, prepozno odkrijejo.

V Sloveniji zdaj deluje okoli 60 urologov in 30 specializantov, potrebovali bi jih vsaj 120. Čakalna doba za obisk urologa je predolga, čakanje namreč traja od treh mesecev do dveh let, v povprečju več kot 270 dni, opozarja predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije Franc Hočevar.

Sorodna novica Zaradi pomanjkanja urologov zamude pri diagnosticiranju raka prostate

Urolog in predsednik strokovnega sveta Društva uroloških bolnikov Borut Gubina ugotavlja, da to vpliva tudi na nadaljnje obravnave pacientov. "Oskrba je zaradi tega manj kakovostna. S čakanjem na operativni poseg se lahko stanje vmes tudi poslabšuje."

V jeseniški bolnišnici so urologijo uvedli pred petimi leti. Poleg ambulantnih pregledov so uvedli tudi operativne posege, prihajajo novi specializanti. "Naša ekipa se vztrajno krepi in izvaja vedno več aktivnosti," sporoča strokovna direktorica Anja Jovanovič Kunstelj.

O pomenu uvedbe presejalnega programa, pomembnem za zgodnje odkrivanje raka na prostati, pa bodo 10. novembra govorili v državnem svetu.

November, mesec zdravja moških