Kitajska farmacevtska industrija si je v zadnjih letih prislužila veliko črnih pik. Foto: Reuters
Kitajska farmacevtska industrija si je v zadnjih letih prislužila veliko črnih pik. Foto: Reuters

Kitajsko ministrstvo za javno varnost je sporočilo, da je policija od junija letos ukinila 140 nezakonitih spletnih strani in spletnih lekarn v 29 pokrajinah.
Zajeta ponarejena zdravila, ki so jih oglaševali prek spleta, naj bi bila namenjena zdravljenju vsega, od otroških prehladov in gripe do srčnih obolenj. Julija je urad za hrano in zdravila naznanil boj proti nezakonitim zdravilom in s tem pritisnil na sektor, ki ga že zdaj pretresa preiskava domnevnega podkupovanja, v katero je bil vpleten britanski izdelovalec zdravil GlaxoSmithKline.

Počasno premikanje
Ponarejena zdravila in lažno oglaševanje je na Kitajskem močno razširjeno in že leta predstavlja trn v peti organom pregona, ki občasno izvajajo kampanje proti izdelovalcem takih zdravil. Obravnavanih primerov izdelave ali prodaje ponarejenih zdravil ali okužene hrane je bilo lani 8.000, kar je kar petkrat več kot leto pred tem.

Peking se je po smrti 149 Američanov, ki so leta 2008 zaužili kontaminirane kitajske zaloge zdravila za redčenje krvi heparina, zavezal, da počisti farmacevtski sektor, a zapleteni in nedorečeni postopki so na ogorčenje kitajskih potrošnikov vse skupaj močno zavrli.