Nadzor ministrstva za zdravje je na nevrološki kliniki pokazal številne nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Nadzor ministrstva za zdravje je na nevrološki kliniki pokazal številne nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO

Nadzorniki ministrstva pod vodstvom Zdenke Tičar so ugotovili, da na nevrološki kliniki niso natančno zapisovali, koliko katerega zdravila je prejel bolnik, premalo so bili dosledni pri spremljanju napak pri dajanju zdravil, tudi sistem evidentiranja in obravnave opozorilnih dogodkov ni deloval, kot bi moral. Na ministrstvu za zdravje domnevajo, da bi tak sistem lahko pravočasno opozoril na dlje časa trajajoče dogajanje v enoti.

Ugotovili so še, da na nevrološki kliniki niso ustrezno hranili vseh zdravil, padce bolnikov pa so evidentirali le na nekaterih oddelkih. Kot je poročal časnik Dnevnik, je bilo pomanjkljivo tudi izobraževanje zaposlenih. Srednja medicinska sestra, ki se odločitvi zdravnika Ivana Radana o dodajanju kalija umirajočemu pacientu ni uprla, se predtem več kot tri leta ni udeležila nobenega izobraževanja.

Zaposleni na nevrološki kliniki so se slabo odrezali tudi pri higieni rok, kar bi lahko po mnenju ministrstva za zdravje vplivalo na prenos bolnišničnih okužb. Vse to bodo morali na kliniki urediti, nadzorna komisija pa je priporočila še, naj čim prej določijo poklicne kompetence zaposlenih v zdravstveni negi. Tako bo jasneje, kaj je čigava naloga in kje lahko kdo dela.

Radana sumijo, da je storil 24 kaznivih dejanj
V začetku leta je v javnost prišla informacija, da naj bi zdravnik na intenzivnem oddelku nevrološke klinike Ivan Radan pospešil smrt enega bolnika s prevelikim odmerkom kalija. Policija zdravnika po nekajmesečni preiskavi sumi storitve 24 kaznivih dejanj, poleg osmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih mamil, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin.

Policija je svoje preiskovanje razširila tudi na druge zaposlene na kliniki, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je februarja odredila tudi izredni upravni nadzor.