Reorganizacija bo skrajšala reakcijski čas, je zatrdila ministrica. Foto: STA
Reorganizacija bo skrajšala reakcijski čas, je zatrdila ministrica. Foto: STA
Milojka Kolar Celarc, Sandra Tušar
Ministrica zavrača pomisleke koroških županov. Foto: BoBo

Nova metodologija celovitega koncepta nujne medicinske pomoči (NMP) je bila narejena zato, da bi prebivalcem v Sloveniji dobilo boljšo, bolj kakovostno nujno pomoč s krajšimi dostopnimi časi, je v DZ-ju zatrdila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in dodala, da to zaradi regionalne specifike še posebej velja za Koroško.

Protest koroških županov
Medtem so koroški župani na seji sveta regije soglasno podprli predlog, da na ministrstvo za zdravje pošljejo protestno pismo, s katerim nasprotujejo načrtovanemu zmanjšanju gravitacijskega območja urgentnega centra slovenjgraške bolnišnice. "Gre za ponovno razbijanje Koroške kot regije," opozarja župan Občine Prevalje Matic Tasič.

Metodologija predvideva krčenje gravitacijskega območja načrtovanega slovenjgraškega urgentnega centra s tem, ko predvideva, da bi se območje satelitskega urgentnega centra Radlje ob Dravi priključilo mariborskemu urgentnemu centru, območje velenjskega satelitskega centra pa celjskemu urgentnemu centru, pojasnjuje direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Ministrica za zdravje takšne interpretacije zavrača. Zavrnila je tudi bojazni poslanca DeSUS-a Benedikta Kopmajerja, saj se je prav z namenom bolj dostopne in kakovostne nujne medicinske pomoči zgradil in odprl urgentni center v Slovenj Gradcu. 1. decembra bo začel delati tudi onkološki del Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, je še dejala ministrica.

Na ministrstvu pripravljajo nov akcijski program paliativne oskrbe za leto 2016, ki bo dodatno razporedil oskrbo po regijah, predvidena pa so tudi dodatna sredstva za izobraževanje na tem področju, je ministrica odgovorila na vprašanje poslanke iz vrst SDS-a Nade Brinovšek.

O podpori vodstvu UKC-ja Ljubljana
Poslanka SDS-a Jelka Godec je ministrico vprašala po njeni podpori aktualnemu vodstvu UKC-ja Ljubljana in tamkajšnje nevrološke klinike. Kolar Celarčeva je spomnila, da je po poročilih o izrednem in strokovnem nadzoru na nevrološki kliniki, ki ga je opravila zdravniška zbornica, pozvala svet zavoda k ugotavljanju subjektivne odgovornosti vodstva.

Svet zavoda je že pozval v. d. generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Andreja Baričiča, naj za prvo naslednjo sejo sveta zavoda pripravi ustrezne predloge in ukrepe, povezane z odgovornostjo za vsebino omenjenih poročil, je dejala. Glede podpore Baričiču je odvrnila, da je njena pristojnost zgolj v tem, da poda predlog soglasja k postavljanju vodstva UKC-ja na vlado. Zagotovila je tudi, da ne namerava preseči meja njenih pristojnosti, saj je razrešitev vodstva v domeni sveta zavoda.