Poslanci DZ-ja bodo na izredni seji na zahtevo SDS-a in NSi-ja obravnavali priporočila vladi v povezavi z izvajanjem službe nujne medicinske pomoči (NMP). Foto: DZ/Borut Peršolja
Poslanci DZ-ja bodo na izredni seji na zahtevo SDS-a in NSi-ja obravnavali priporočila vladi v povezavi z izvajanjem službe nujne medicinske pomoči (NMP). Foto: DZ/Borut Peršolja

Kot je v imenu predlagatelja seje poudarila Jelka Godec (SDS), je ministrstvo za zdravje osnutek pravilnika o nujni medicinski pomoči (NMP) pripravilo nepremišljeno in neusklajeno z zdravniško zbornico in drugimi organizacijami. Po njenih besedah se bo s pravilnikom marsikje drastično poslabšalo stanje zdravstvene oskrbe, najbolj pa bodo prizadeti odročni kraji. V SDS-u zato med drugim želijo, da se v zdravstvenih domovih ohrani dosedanja 24-urna dežurna služba oziroma služba nujne medicinske pomoči.

Iva Dimic (NSi) se je strinjala, da je sprejetje pravilnika potrebno, a je nesprejemljivo, da se odzivni čas za pomoč ponekod na podeželju povečuje. Prepuščanje oskrbe ekipam medicinskih tehnikov in reševalcev brez zdravnika pa je po njenih besedah za našo državo korak nazaj.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je na današnji izredni seji vnovič poudarila, da bo ministrstvo v končnem predlogu upoštevalo vse smiselne pripombe. Po njenih besedah so se med drugim odločili za podaljšanje prehodnega obdobja do marca 2019, v tem času bodo zbirali podatke o nudenju NMP-ja in omogočili postopno prilagoditev služb. Prepričana je, da bo nova ureditev povečala dostopnost storitev NMP-ja in zagotavljala hitrejše dostopne čase v vseh primerih, ko je življenje ogroženo.

Bolje za kritične bolnike
Branko Zorman
(SMC) je pozdravil napoved ministrice o podaljšanju prehodnega obdobja. Po njegovih besedah je najpomembnejše to, da z novo ureditvijo službe NMP za nikogar ne bo poskrbljeno slabše, bo pa za večino poskrbljeno bolje. Za kritično in potencialno kritično bolne bo možnost preživetja veliko večja kot doslej, je poudaril.

V DeSUS-u se po besedah poslanca Tomaža Gantarja zavedajo, da so spremembe na področju NMP-ja nujne, ne podpirajo pa zniževanja standarda, kjer je to področje že danes dobro urejeno. Zagovarjajo nadgradnjo na pomanjkljivo urejenih področjih.

Tudi v SD-ju se strinjajo, da je reorganizacija NMP-ja z uvedbo urgentnih centrov nujna, in sicer predvsem v bolnišnicah. Tudi njih pa skrbi podaljševanje odzivnega časa na obrobju, je dejala poslanka SD-ja Bojana Muršič. Po njenih besedah je treba v vseh urgentnih centrih najprej vzpostaviti dispečersko službo in NMP urediti z zagotovilom, da oddaljenost od centra ne bo vplivala na dostopnost do medicinske oskrbe.

Miha Kordiš (ZL) je podprl koncept razvoja NMP-ja, šibko točko pa vidi v tem, da se v okoli 40 zdravstvenih domovih ukinja stalna navzočnost zdravnika.

DZ razpravljal o nujni medicinski pomoči
DZ razpravlja o nujni medicinski pomoči
DZ razpravljal o nujni medicinski pomoči
DZ razpravlja o nujni medicinski pomoči