Bolezen se največkrat pojavi pri starejših moških. Urologi opozarjajo, da pogosto ne pridejo na posvet, ker menijo, da so težave pri uriniranju normalne na za njihovo starost, kar pa ni nujno res. Zato poudarjajo, da je v primeru težav potreben obisk pri zdravniku. Foto: EPA
Bolezen se največkrat pojavi pri starejših moških. Urologi opozarjajo, da pogosto ne pridejo na posvet, ker menijo, da so težave pri uriniranju normalne na za njihovo starost, kar pa ni nujno res. Zato poudarjajo, da je v primeru težav potreben obisk pri zdravniku. Foto: EPA
Operacija
Pri nas večino primerov raka na prostati zdravijo s kiruškim zdravljenjem, v tujini pa je razmerje glede na zdravljenje z obsevanjem bolj izenačeno. Foto: MMC RTV SLO

V Sloveniji vsako leto za rakom prostate zboli okoli 1.300 moških, kar je dvakrat več kot pred desetimi leti. Po podatkih iz registra raka je leta 2010 v Sloveniji za rakom prostate na novo zbolelo 1267 moških, umrlo pa jih je 361. Urologi poudarjajo pomen pravočasnega obiska pri zdravniku. Namreč v primerih, ko se bolezen začne pravočasno zdraviti in je omejena na raka prostate, je ozdravljivost zelo visoka, 80 odstotkov bolnikov pozdravijo.

Petletno relativno preživetje bolnikov, zbolelih za rakom prostate, je bilo v letih 2005-2009 91-odstotno, navajajo na Onkološkem inštitutu.

Kirurško zdravljenje raka prva izbira
Bolniki imajo pri nas na voljo dve vrsti zdravljenja, kirurško in zdravljenje z obsevanjem, med drugim brahiradioterapijo. Za zdravljenje z obsevanjem se pri nas odloča izjemno malo bolnikov, manj kot 10 odstotkov, medtem ko sta v ZDA in nekaterih evropskih državah ti obliki zdravljenja približno izenačeni.

Razlog za to je, da bolniki po navadi ne dobijo neke celovite informacije o možnostih zdravljenja. Pri nas namreč ni uroloških centrov, kot jih poznajo ponekod v tujini, kjer bi dobili celostno obravnavo in tudi vse informacije na enem mestu.

Na Onkološkem inštitutu so zato pripravili brošuro o zdravljenju z obsevanjem, saj želijo bolnikom ponuditi več informacij. Brošura združuje vse pomembne informacije, ki naj bi bile v pomoč bolnikom pri zdravljenju z obsevanjem. Dostopna je tudi na spletnih straneh inštituta.

Radioterapevti poudarjajo, da k njim na zdravljenje prihajajo predvsem moški, starejši od 75 let in z več pridruženimi boleznimi. Razlog za to je po njihovih besedah predvsem, da starejši težje prenašajo kirurške posege, zato jim urologi po navadi svetujejo radioterapijo. Bolnike, pri katerih bi bila radioterapija učinkovitejša od kirurškega zdravljenja, pa na OI ne napotijo. Nekateri bolniki so zato prikrajšani za optimalno zdravljenje, opozarjajo.

Kaj je brahiradioterapija?
Oblika obsevanja, s katero med drugim zdravijo rak prostate, je brahiradioterapija. Pri tej vire sevanja vstavijo neposredno v tumor ali njegovo neposredno bližino in s tem povzročijo njegov propad. Ključno pri tej obliki terapije je, da sevanje vpliva na zelo omejeno območje v bližini vstavljenih virov, obsevanost in poškodba zdravih tkiv, ki so od virov oddaljeni, pa je nizka. Prednosti brahiradioterapije so še kratek čas in hitro okrevanje po posegu.

Med negativnimi učinki kirurškega zdravljenja zdravniki naštevajo večje težave z urinsko inkontinenco, kar pa se pri večini sčasoma popravi, in težave z erekcijo. Pri radioterapevtskem zdravljenju pa se pojavljajo prehodne težave pri odvajanju blata.

Za preventivo pred raki urogenitalnega trakta, med katere spada tudi rak prostate, je pomemben predvsem zdrav življenjski slog z nekajenjem, vzdrževanjem normalne telesne teže in primerno telesno dejavnostjo, poudarjajo na Onkološkem inštitutu.