Foto: BoBo
Foto: BoBo

Človeški (humani) papilomavirusi (HPV) so virusi, ki so spolno prenosljivi. Okužbe s HPV-jem so ene od najpogostejših spolno prenosljivih okužb, pravzaprav se večina spolno dejavnih oseb v življenju okuži s HPV-jem. Težava pa ni le v tem, da povzročajo okužbe spolovil, rodil in predela okoli zadnjika. HPV virusi povzročajo tudi rakava obolenja, tako pri ženskah kot pri moških.

Okužba s HPV-jem pri ženskah povzroča rak materničnega vratu, ki v svetu predstavlja enega najbolj pogostih rakov žensk v reproduktivnem obdobju in ima kar 50-odstotno smrtnost. Kot opozarja Nina Jančar z ljubljanske Ginekološke klinike v Sloveniji, odkrijemo kar 1600 predrakavih sprememb materničnega vratu na leto. Včasih so spremembe prisotne že pri 20-letnicah, kar pomeni, da morajo ginekologi njihovo stanje spremljati vsakih 6 mesecev. Poleg tega, da dekleta pogosta testiranja spravljajo v stres, ima zdravljenje predrakavih sprememb, ki sicer uspešno preprečuje raka na materničnem vratu, tudi druge posledice. Kot pojasni Jančar, je tveganje za prezgodnji porod pri ženskah, ki so imele predrakave spremembe na materničnem vratu, kar od dva- do sedemkrat večje.

"Deklice, cepljene proti HPV-ju, bodo imele veliko manjše tveganje, da bodo zbolele s predrakavimi ali rakavimi spremembami materničnega vratu, zato bodo imele tudi manjšo verjetnost zdravljenja in s tem povezanih posledic," dodaja Jančar. Visokorizični genotipi virusov HPV sicer povzročijo kar 90 odstotkov primerov raka materničnega vratu.

Poslej tudi dečki upravičeni do cepljenja proti HPV-ju

Virusi HPV nevarni tudi za moške

A čeprav viruse HPV največkrat povezujemo z rakom materničnega vratu, ti povzročajo raka in druge bolezni tudi pri moških. Kot je poudaril Jaka Šikonja, študent medicine na ljubljanski medicinski fakulteti, okužbe s HPV-jem pri moških povzročajo rak penisa, zadnjika in ustnega žrela. Tako pri moških kot ženskah HPV povzročajo tudi genitalne bradavice. "V Sloveniji smo zelo dobri v ozaveščanju populacije, da je HPV nevaren za ženske, a zaostajamo pri tem, da je HPV virus, ki ne izbira spola in pri obeh povzroča rakava in nerakava obolenja." Zato je po njegovih besedah zelo pomembno, da je z letošnjim letom cepljenje brezplačno tudi ta dečke.

Cepljenje proti HPV-ju končno brezplačno tudi za dečke

Vse od šolskega leta 2009/2010 je v Sloveniji cepljenje proti HPV-ju brezplačno za deklice, običajno se izvaja na sistematskem pregledu v šestem razredu. Brezplačno je tudi za zamudnice, ki se v šestem razredu niso cepile, a so si nato premislile. Z letošnjim šolskim letom pa je cepljenje brezplačno tudi za šestošolce. Vse do zdaj so morali dečki in moški, ki so se želeli cepiti, cepljenje plačati. Kot je iz prve roke povedal Šikonja, ki končuje študij medicine, se je za cepljenje odločil pri 23 letih in za tri odmerke odštel približno 200 evrov. "Cepljenje proti HPV-ju zmanjšuje tudi prenos okužb na necepljene, zato sem s cepljenjem skušal zaščititi tudi druge," je pojasnil Šikonja, ki mu v svoje zdravje vloženega denarja ni žal.

Cepljenje proti HPV-ju tudi za dečke

Zakaj cepiti mlajše deklice in dečke?

Za cepljenje mlajših od 15 let zadostujeta dva odmerka cepiva, saj je imunski odziv pri mlajših boljši. Pozneje so potrebni trije odmerki. Prav tako je smiselno, da se mlade cepi pred prvimi spolnimi odnosi. Ker je okužba s HPV-jem tako pogosta, se večina ljudi okuži kmalu po začetku spolne dejavnosti, zato so okužbe najpogostejše pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let. Okužbe s HPV-jem so pogostejše pri tistih, ki imajo veliko spolnih partnerjev ali imajo spolne odnose z nekom, ki ima veliko partnerjev.

V Sloveniji je bilo med letoma 2009 in 2020 razdeljenih že 180.000 odmerkov cepiva proti HPV-ju. V tem času so na NIJZ-ju zbrali 200 prijav neželenih učinkov, kar pomeni, da so neželeni učinki zelo redki. Najpogostejši med njimi so bili: bolečina na mestu cepljenja, povišana temperatura, glavobol in slabost. Tudi nekateri resni neželeni učinki, kot sta slabost in omedlevica, so izzveneli v nekaj dneh in brez dolgoročnih posledic, je pojasnila epidemiologinja Nadja Šinkovec Zorko z NIJZ-ja. Zato je po njenih zagotovilih cepivo proti HPV-ju zelo varno.

Kot je na okrogli mizi o cepljenju proti HPV-ju, ki je potekala na Onkološkem inštitutu Ljubljana, dejala strokovna direktorica inštituta Irena Oblak, onkološka stroka cepljenje podpira in zato poziva starše in otroke, naj zaupajo strokovnim priporočilom in se odločijo za cepljenje. "Želimo si, da bi se slovenski otroci cepili in ne zbolevali za raki, ki bi jih lahko preprečili." V šolskem letu 2009/2010, ko je prvič steklo brezplačno cepljenje deklic v 6. razredu, se jih je za cepljenje odločilo 48,7 odstotka. Deset let pozneje, v šolskem letu 2019/2020, je bilo proti HPV virusu cepljenih že 58,5 šestošolk.

Okrogla miza ob uvedbi cepljenja proti HPV-ju za dečke v organizaciji Zveze slovenskih društev za boj proti raku, Onkološkega inštituta Ljubljana in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Foto: Onkološki inštitut Ljubljana
Okrogla miza ob uvedbi cepljenja proti HPV-ju za dečke v organizaciji Zveze slovenskih društev za boj proti raku, Onkološkega inštituta Ljubljana in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Foto: Onkološki inštitut Ljubljana