Po dogovoru bi lahko prvi študentje SB Celje obiskali že oktobra 2024, so napovedali v celjski bolnišnici. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Po dogovoru bi lahko prvi študentje SB Celje obiskali že oktobra 2024, so napovedali v celjski bolnišnici. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Direktor Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić je novico sporočil ob obisku ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel. Po njegovih besedah so se z vodstvom ljubljanske medicinske fakultete dogovorili za prihodnjo spremembo statuta fakultete, po kateri bodo ustanovili kampus Celje. To pomeni, da bo celjska bolnišnica na neki način postala podružnica ljubljanske medicinske fakultete.

Dogovora uradno še ni

Dekan ljubljanske medicinske fakultete Igor Švab je ob tem za Slovensko tiskovno agencijo poudaril, da pravnoformalnega dogovora med ustanovama še niso sklenili, prav tako odločitve še niso obravnavali organi fakultete.

Gre sicer za povsem realno možnost, saj podobni primeri po Evropi že obstajajo, je pojasnil dekan. Na vprašanje, kako bi zagotovili profesorje, pa je odgovoril, da na ljubljanski medicinski fakulteti predava nekaj profesorjev, ki prihajajo iz Celja.

Kovačić je poudaril, da bodo komplementarni z ljubljansko medicinsko fakulteto in bodo tako olajšali prihodnje povečanje števila vpisanih študentov, kar da je edina trajna rešitev kadrovskega pomanjkanja v Sloveniji.

Uvedba kampusa v Celju je bila tudi v velikem interesu Mestne občine Celje. Celje je namreč po besedah direktorja tamkajšnje bolnišnice mesto, ki potrebuje mlade, "da se bodo tam oblikovale mlade družine, da se mesto pomladi in zaživi naprej", so besede Kovačića še povzeli v SB-ju Celje.