Roman Bošnjak. Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona
Roman Bošnjak. Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona

Komisija, ki pomaga strokovno in pravično reševati etične dileme znotraj ljubljanskega UKC-ja, je tako soglasno potrdila, da je bilo njegovo ravnanje etično nesprejemljivo, je povedal predsednik komisije Adolf Lukanović.

Deset od 13 članov Komisije za strokovno etična vprašanja UKC-ja je o primeru Bošnjak razpravljalo 4. aprila: "Naša pristojnost je, da se opredelimo do etičnosti njegovega ravnanja in postopkov. Strinjali smo se, da so, kar se tiče moralne podobe ustanove, škodni, zato smo to obsodili kot nesprejemljivo in nepravilno delovanje," je za POP TV razložil Lukanović.

Sorodna novica Bošnjaku dali opomin pred odpovedjo, nove informacije bi lahko vodile do prekinitve pogodbe

Čeprav ima ravnanje Romana Bošnjaka tudi znake kršitve delovnopravne zakonodaje, suma storitve davčne utaje, prekrška in suma zlorabe položaja, se člani komisije do tega niso opredeljevali, pojasnjuje njihov predsednik. "Obravnava primera na naši seji je bila na osnovi izpovedi prof. Bošnjaka osebno, ki je bil prisoten, in na osnovi informacij, ki jih imamo iz medijev. Nekih obremenilnih pisnih dokazov o nepravilnostih, ki bi jih jemali kot dokazni material, komisija ni imela," je dejal za televizijo.

Dodal je, da je Bošnjak "v izpovedi priznal storjene nepravilnosti, ki se tolmačijo kot etično sporne, zato je na predlog o glasovanju prenehanja članstva imenovanega v Komisiji za etična vprašanja odgovoril z nepreklicnim odstopom". Bošnjak je bil namreč tudi član komisije, a se je pred razpravo o etičnosti svojega ravnanja iz odločanja izločil.

Čeprav so obravnavali sodelavca, so bili v odločitvi enotni, Bošnjak pa jo je samokritično sprejel, je še ocenil Lukanović: "Kolega se je tega zavedal, da je prišlo do določenih odklonov, skliceval se je tudi v določenem obsegu na nepoznavanje določenih pravil, tako da glede na samoobtožbo, ki jo je izrekel, smo ocenjevali, da je z etičnega stališča za nas to sorazmeren ukrep".

Po razkritju honorarja Bošnjak odstopil kot predstojnik, vodstvo UKC-ja mu je izreklo opomin pred odpovedjo

Kot je znano, je Roman Bošnjak februarja v samoplačniški operaciji odstranil tumor 13-letni deklici iz Severne Makedonije. Dekličina družina je poleg predplačila 27.000 evrov za operacijo morala zdravniku nakazati še dodatnih 6000 evrov na bančni račun agencije v Hongkongu, kot razlog za to je Bošnjak navedel davčno optimizacijo. Ko so informacije o spornem ravnanju prišle v javnost, je Bošnjak odstopil z mesta predstojnika nevrokirurgije, vodstvo UKC-ja pa mu je izreklo opomin pred odpovedjo.